Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Кралев: Мерките за евромачовете са ясни и трябва да се спазват, за да няма санкции

Спорт

Кралев: Мерките за евромачовете са ясни и трябва да се спазват, за да няма санкции

Кралев: Мерките за евромачовете са ясни и трябва да се спазват, за да няма санкции - Tribune.bg
Снимка:

“Нека всички да подходят отговорно”, призова министърът на младежта и спорта

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев заяви, че ще бъде упражняван строг контрол от страна на българските здравни власти и делегатите на УЕФА по време на мачовете от Европейските клубни турнири, които се играят на националния стадион “Васил Левски”. Вчера бяха утвърдени указанията за прилагането на противоепидемични мерки на тези срещи. Първата от тях е между тимовете на ЦСКА-София и ЧФР Клуж на 22.10.2020 г.

“Удовлетворихме желанието на феновете, които толкова години чакат отборът им да влезе в групите на Лига Европа, и сега ги моля да спазват тези мерки, които разпоредихме. Те са съобразени изцяло с препоръките на здравното министерство да се осигури нормална и чиста среда сред публиката, защото здравето на българските граждани е най-важно, но то зависи и от тяхната дисциплина. Мерките са изключително ясни и подробно разписани, за да осигурят тази нормална среда. Ако те се нарушат, РЗИ ще глобява, УЕФА ще наказва. Тоест всички привърженици, които обичат отбора си, трябва да знаят, че ще има делегати на УЕФА, които ще следят за спазването на тези мерки, защото в нашите указания са разписани препоръките, пратени от УЕФА. Те са над 30 страници и са изключително тежки, така че хората ще следят дали мерките се спазват и ако забележат нарушение, ще има санкции за отбора. Най-тежката възможна е мачове да се играят без публика. УЕФА направи жеста да допусне до 30% от капацитета на съоръженията да бъде запълнен с ясната идея, че това са големи стадиони, обезопасени, които ще могат да гарантират здравето на хората. Нека всички да подходят отговорно, да си свършим нашата работа, за да може всички да бъдат щастливи от крайния изход на срещата, да няма сърдити и наказани. Всички, които обичат клуба си трябва да съблюдават за това да се спазват инструкциите. Те трябва да знаят че ние го правим за тях, за тяхното добро и за тяхното здраве. Националният стадион е голям и позволява да бъде запълнен до 30% от капацитета си, без това да носи риск за здравето на хората. Това беше причината да позволим такъв брой зрители. Може да се направи така, че публиката да бъде разделена и да се спазва дистанция от две седалки. Всички трябва да носят маски, на входа ще се извършва проверка на телесната температура на всеки посетител, а на стадиона няма да бъдат допускани зрители с грипоподобни симптоми. Ще бъдем безкомпромисни за спазването на мерките, защото здравето на нашите граждани е най-важно”, зави Красен Кралев.

Спортният министър пожела успех на българските евроучастници в предстоящите мачове. Той коментира и представянето на националния отбор по футбол в изминалите три срещи през месец октомври.

“Резултатите безспорно са слаби. Не е моя работа да коментирам треньори и състоянието на футболистите. Смятам, че потенциалът ни е много по-голям от това, което показахме през последните няколко мача. Има си ръководство на БФС, което да анализира, да търси грешките от страна на треньорския щаб. Аз реално смятам, че имаме много по-качествени футболисти. Виждаме как се представи младежкият национален отбор. Мисля, че там има огромен резерв, който може да се ползва в мъжкия тим още следващата година. Но това е работа на селекционерите. Очевидно тук имаме разминаване между вижданията на треньорския щаб и очакванията на ръководството на БФС и на всички фенове. Искрено се надявам на предстоящия Конгрес на футболния съюз да има сблъсък на концепции и идеи на кандидатите, които ще участват в избора за президент на централата. Пожелавам на футболните хора да изберат достойно ръководство, което да управлява мъдро, да не изпада в зависимости и наистина да изберат добър и достоен български треньор, който да води националите ни в следващите квалификационни цикли. Имаме добри треньори, просто трябва да ги поканим. Имаме и добри млади футболисти. Смятам, че трябва да се работи в тази посока. През последните 5-6 години държавата отново погледна към футбола и инвестирахме в програмите за детско-юношески футбол. За да се дадат повече средства обаче, които да стигнат до клубовете, трябва да има сериозно разработена програма, начело на която да стоят добри специалисти, не само българи, но и чуждестранни треньори, които заедно с нашите да работят по възраждането на българския футбол. Готови сме да инвестираме, чакаме избора на ново ръководство и техните виждания, за да седнем да говорим за по-нататъшните планове”, обяви спортният министър.

Той заяви още, че ММС вече е стартирало процеса по сключване на допълнителни споразумения със спортните клубове в България, за да могат те да използват допълнителните 1,9 млн. лв., които им бяха отпуснати по “Програмата за развитие на спортните клубове за 2020 г.”.

“Скоростта на получаването на средства ще зависи от скоростта, с която федерациите ще ни върнат анексите, сключени с клубовете. Надявам се, че следващата седмица ще стартира разплащането. Отзивите, които получаваме от клубовете са изключително добри, защото това е помощ, чрез която те да се възстановят от щетите, които им нанесе пандемията. Знаете, че спортът е един от секторите, които са засегнати най-много от разпространението на коронавируса. Близо 2 месеца бяхме затворени, не се извършваше тренировъчна дейност, има много ограничения, свързани с посещения на публика, пък и някои родители избягват да водят децата си на спортни занимания. Смятаме, че с тези средства ще подпомогнем дейността на клубовете. Освен това сме осигурили в бюджета за следващата година 6,5 млн. лв., които ще отидат целево към бюджетите клубовете. Така всеки клуб ще получи два пъти по-голяма сума от тази, която е получил за тази година”, коментира Кралев.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети