Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Кралев: Кандидатурата за Мондиал означа и изграждането на добри стадиони

Спорт

Кралев: Кандидатурата за Мондиал означа и изграждането на добри стадиони

Кралев: Кандидатурата за Мондиал означа и изграждането на добри стадиони - Tribune.bg
Снимка:

Търси се терен за нов национален стадион с повече места

Започват консултации между четиримата министри на спорта на България, Гърция, Румъния и Сърбия относно идеята за обща кандидатура за домакинство на футболния Мондиал през 2030 г. Това обяви пред БНТ спортният министър Красен Кралев.

„Има дълъг път да се извърви. Сега започваме консултации между спортните министри на четирите държави да направим анализ на ситуацията, да видим как ще подготвим кандидатурата. Има доста път да се извърви, докато тази кандидатура стане факт. Ясно е, че има вече много сериозни противници или опоненти, с които ще трябва да се преборим за кандидатурата през 2030 г. Решението ще бъде взето през 2024 г. - 6 години по-рано. Така, че имаме достатъчно време да се подготвим“, обясни министърът на спорта.

Министърът е оптимист за кандидатурата и припомни, че няма как да надскочиш себе си, ако не мечтаеш.

„Дълги години се надявахме на световни първенства по волейбол, художествена гимнастика, никой не вярваше, а вече е факт и се справяме прекрасно. Имаме прекрасни зали. Можем да поемем всякакви домакинства от подобен ранг. Защо да не го направим и със стадионите“, заяви Кралев.

Позитивен момент е, че трябва да се реновира спортната инфраструктура и да се изградят добри стадиони. На една държава ще трябва да се паднат по 1-2 стадиона с капацитет около 40 хил. души.

„Сега се променя малко планирането за национален стадион, трябва да вдигнем броя на зрителите на около 40 000. Говорили сме с кмета на София, обмислят терен, който да ни предложат“, допълни Кралев.

„Кандидатурата ни за световно по футбол дойде от Ципрас, което показва, че България е уважаван партньор. Това е един важен политически знак, че балканските държави ще работят в бъдеще съвместно и ще отстояват общите си политически и икономически интереси“, обясни още министърът.

Шансовете ни за младежка зимна олимпиада през 2024 година са огромни. Решението трябва да се вземе през 2020 година. Алпийските ски ще са на Витоша, закритите спортове ще бъдат в София, в Боровец ще са ски бягането, скоковете и биатлонът.

Що се касае до Витоша, всички инвестиции трябва да се направят от компанията собственик на съоръженията, каза още спортният министър.

При промяна на плана за управление на Витоша може да стане възможно и изграждането на съоръжения.

Няма да се допусне никакво строителство извън пистите и съоръженията, категоричен е министърът и посочи, че това ще е положително развитие, от което ще се възползват и всички софиянци.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети