Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Министър Кралев: Благодарение на домакинствата от най-висок ранг България се споменава с добро пред целия свят

Спорт

Министър Кралев: Благодарение на домакинствата от най-висок ранг България се споменава с добро пред целия свят

Рекламата, която получаваме от домакинства на събития от най-висок ранг е огромна, подчерта спортният министър

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев участва в откриването на международния конгрес на ски учителите „ИНТЕРСКИ КОНГРЕС 2019“. В събитето участваха още вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на туризма Николина Ангелкова, председателят на организациионния комитет на конгреса Цветелина Бориславова, кметът на Смолян Николай Мелемов, кметът на Чепеларе Славка Чакърова и областният управител на Смолян Недялко Славов. Конгресът бе официално открит от президента на „ИНТЕРСКИ“ Ерих Мелмер.

„През тази година България беше в центъра на зимните спортове с домакинството на Световната купа в алпийските ски и Световното първенство по шорттрек. Сега Пампорово приема Световния конгрес на ски инструкторите „Интерски“, който беше спечелен преди 4 години в сериозната конкуренция на Сочи и Леви. Изборът за следващия домакин ще пък бъде проведен тук, като конкуренти са Кицбюел и Леви. Самият факт какви курорти и какви държави кандидатстват да проведат този конгрес е показателен за огромния интерес, който има към него от целия свят“, заяви Кралев пред БНТ.

В конгреса участват 1100 ски инструктури от 35 държави. В програмата му са включени над 120 уъркшопа и 70 семинара, в които най-добрите инструктори ще споделят последните постижения на ски индустрията и на различните техники на обучение на състезатели и аматьори.

„Световният елит на инструкторите и треньорите е тук. Ако България иска да заеме трайно място на световната карта като зимна туристическа дестинация, е важно да се провеждат колкото се може повече събития от този ранг. Трябва да използваме този конгрес по възможно най-добрия начин за промотиране на държавата ни“, допълни министърът и поздрави ръководството на Пампорово за организацията на събитието.

Кралев подчерта, че през последните години е направена сериозна реформа в програмата за финансиране на домакинствата на големи състезания.

„Преди 10-ина години при същите бюджети - между 5 и 10 милиона лева годишно, България приемаше по 37-38 състезания, които обаче не бяха от толкова висок ранг. За тази година имаме 17, а за миналата година - 20 събития на наистина много високо ниво. Подпомагат се федерациите, които носят международни успехи и работят с много деца. Домакинствата в зимните спортове например носят пряка икономическа полза, тъй като туристите ходят там, където се състезават големите звезди. Затова работим усилено за популяризирането на България като дестинация за зимен туризъм“, каза Кралев.

Той допълни, че рекламата, която държавата ни получава от домакинства на събития от най-висок ранг е огромна, тъй като те имат многомилионна телевизионна аудитория.

„Това носи само позитиви за България, защото страната ни се споменава с добро пред целия свят. Няма друг отрасъл или част от българския обществен и икономически живот, в който за България да се говори само със суперлативи в международните новини. Организацията на домакинства, като това в Пампорово, е много важна част от кампанията за изграждане и утвърждаване доброто име на страната ни“, заяви Красен Кралев.

Министърът изнесе и данни за увеличаване на занимаващите се с отделните спортове след приемането на големи първенства.

„Нашата администрация установи пропуск в пирамидата за изграждането на спорта. Елитният спорт беше приличен, но отдолу нямаше деца и добре организирани школи. За това страдахме дълги години. Мисля, че през последните години поставихме началото на възстановяването на спортната пирамида. В художествената гимнастика през 2014 имаше около 3700 занимаващи се момичета, а в момента са над 5500. Във волейбола също има страхотно увеличение на картотекираните състезатели – от 7500 преди 3 години, в момента са над 9500. Над 10% увеличение отчитат и в тениса. Това доказва, че има пряка полза от големите домакинства що се касае до увеличаване на интереса на българските деца към спорта“, каза Кралев.

Министърът изрази задоволство от реализацията на зимните спортове през този сезон. Той поздрави специално и сребърния медалист от Световното първенство по биатлон Владимир Илиев, който днес навършва 32 години.

„На Олимпийските игри през миналата година не успяхме да се реализираме, но през тази правим фурор и в биатлона, и в алпийските ски. Алберт Попов на два пъти влезе в топ 10 в стартове от Световната купа, успя да се класира и за финала на СК. Той е много упорит и му предричам фантастично бъдеще. Не можем да подминем отличното представяне на биатлонистите - европейска титла за Краси Анев, второ място на Световното първенство на Владо Илиев. Това се случва за първи път в историята на българския биатлон и показва, че трудът, който федерациите в зимните спортове са положли през годините дава резултат“, допълни министърът.

Кралев отбеляза, че от началото на годината България спечели още европейската титла в тласкането на гюле на Радослава Мавродиева, два златни медала от Световното първенство по вдигане на тежести за юноши до 17 години, 5 бронзови медала от Европейско първенство по борба до 23 години, а днес братята Даниел и Боян Асенови играт финали на Европейското по бокс до 22 години. В джудото пък Ивайло Иванов и Янислав Герчев спечелиха съответно злато и бронз от Гран при турнира в Мароко.

„Аз съм оптимист, че през тази година ще имаме повече успехи в сравнение с предишната. Желая успех на всички български спортисти!“, завърши министърът.

България за пръв път приема „ИНТЕРСКИ КОНГРЕС“, което ни нарежда до най-големите ски курорти в света от Австрия, Германия, Швейцария, Норвегия, Франция, САЩ и Италия. Последната среща на ски инструкторите от цял свят беше през 2015 година в Аржентина.

За пръв път ще бъде осъществена и социална програма. 120 деца от Смолян и Чепеларе от семейства в затруднено финансово положение ще бъдат обучавани безплатно, а специална дарителска акция ще осигури заниманията им със ски до следващия конгрес на ски инструкторите през 2023 година.

По време на откриването демонстративно спускане направиха Радослав Янков, Александра Жекова, Ренета Камберова, Румяна Нейкова, Йордан Йовчев, Петър Попангелов, Екатерина Дафовска и Снежана Дечева.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети