Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Легенда на Черно море почина на 84 години

Спорт

Легенда на Черно море почина на 84 години

Легенда на Черно море почина на 84 години - Tribune.bg

Бившият футболист на Черно море и спортен журналист Стефан Янев почина на 84 години, съобщава Новспорт.

Прези 60-те година на миналия век той бе част от един от силните отбори на "моряците" в историята им, който завършва четвърти в А група през 1969 година.

След като преустановява спортната си кариера, Янев работи като спортен журналист в БНТ и в качеството си на такъв години наред коментира обективно мачове от родния шампионат и световни и европейски първенства по футбол.

Автор е и на редица футболни книги.

Стефан Янев е роден на 3 април 1939 г. във Варна. Играе 10 години като полузащитник в отбора на Черно море между 1959 г. и 1969 г. С екипа на моряците има 229 мача и 16 гола в „А“ група, а общо всичките му срещи за клуба надхвърлят 350. Взема участие в близо 100 международни двубои. Прекратява футболната си кариера на 29-годишна възраст и се отдава на спортната журналистика.

Кореспондент и коментатор на БНТ на световните първенства в Испания’82, Мексико’86, Италия’90 и САЩ’94, а като радиорепортер отразява Франция’98 и европейското първенство в Англия през 1996 г. Автор и съавтор на 17 книги на футболна и спортна тематика.

Печелил е първа награда от национални конкурси за спортен разказ, носител е на орден „Кирил и Методий“ II степен и е удостоен със „Златното перо“ и почетен знак на Съюза на българските журналисти.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети