Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Министър Кралев награди победителите в маратона на Варна

Спорт

Министър Кралев награди победителите в маратона на Варна

Мароканецът Юсеф Сбаи взе джакпота от веригата “Бягането като начин на живот”

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев даде старт и награди победителите в петото издание на маратона на Варна. При мъжете триумфира Юсеф Сбаи (Мароко), а при жените най-добро време даде Клементин Муканданга (Руанда). През тази година по класическата дистанция от 42.195 км потеглиха 134 атлети.

В мъжката надпревара Сбаи, който спечели и маратона на София, финишира за 2:17:25 часа. Той изпревари с 12 секунди втория в подреждането Дънкан Коеч (Кения). Трети се нареди Жан Симокека (Руанда) с изоставане от 26 сек. Със спечелените 15 точки от маратона в морската ни столица Юсеф Сбаи взе и премията от 15 000 лв., която се дава на победителя във веригата “Бягането като начин на живот”. Крайното класиране в нея се определя след провеждането на трите маратона в България.

При жените Клементин Муканданга завърши за 2:35:14 часа. Времето й е нов рекорд на варненското трасе. Втора финишира Наом Джебет (Кения) с изоставане от 7 секунди. Трета на почетната стълбичка се качи Карен ван Прьоен (Белгия), която остана на 7:17 мин след победителката. 

“Много съм щастлив, че за пета поредна година се провежда този маратон, който е част от веригата „Бягането като начин на живот“. Основната ни цел е чрез нея да се популяризират дългите бягания в цялата страна. Това е един успешен проект, а състезанията всяка година стават все по-силни. В условията на пандемия масовият старт във Варна беше отменен. Останаха само професионалните състезатели на 10, 21 и 42 км. Трасето е отлично, което дава възможност да видим силни бягания”, заяви министър Красен Кралев преди старта на състезанието. Маратонът във Варна се проведе под неговата егида, като той отбеляза, че организаторите са взели всички необходими мерки, за да гарантират нормалното провеждане на надпреварата в условията на пандемия от коронавирус.

“Важното е да бъдат спазвани всички мерки, които са наложени от правителството. Това е валидно както в спорта, така и във всички сфери на обществения живот. Те са абсолютно достатъчни да предпазят нашите сънародници. Призовавам всички към една по-голяма дисциплина, защото това ще допринесе за по-лекото преминаване през пандемията. Тежко е навсякъде. Министерството на младежта и спорта направи всичко възможно да подпомогне спортните клубове и федерации, за да се справят с тази ситуация. От финансова гледна точка са напълно обезпечени. Въпросът е да може да се подсигури тренировъчният процес и състезанията. Много трудно е да се прави спорт без публика, но трябва да свикнем и с тази реалност, защото здравето на спортистите, на феновете, на нашите сънародници е по-важно от всичко”, допълни спортният министър.

В полумаратона на 21 км участваха 245 атлети. Най-бърз при мъжете беше Богдан Семьонович (Украйна), който завърши за 1:05:26 часа. При жените над всички беше Франсис Ньомокунзи (Бурунди). Тя даде време 1:12:46 часа. 312 състезатели се включиха в надпреварата на 10,5 км. При мъжете спечели българинът Стоян Владков, който финишира за 33:38 мин. При дамите сръбкинята Оливера Йевтич взе победата с време 37:10 мин. Тя изпревари българките Маринела Нинева и Силвия Георгиева.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети