Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Министър Кралев: Разрешението да се спортува ще върне духа на нацията

Спорт

Министър Кралев: Разрешението да се спортува ще върне духа на нацията

Снимка:

Разработен е подробен план за рестарт на спорта в България. Това обяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев при гостуването си в предаването на bTV “Лице в лице”. “Отпускането на мерките е обосновано, защото България се справи отлично с епидемията. Неслучайно сме на първо място в Европа по най-ниска смъртност на един милион население, като причина за това са взетите навреме мерки. Тази пауза ще се отрази и на физическото, и на психическото състояние на спортистите, но аз съм убеден, че съвсем скоро ще съумеем да ги върнем в топ форма. Имаме изключително подробна и детайлна програма за справянето със ситуацията. Призовавам всички, не само спортисти, а и нашите сънародници да внимават, защото все още няма ефективно лечение срещу вируса. Светът се промени изключително много. Ние също трябва да се променим, да се адаптирамe. Системата на спорта също трябва да се адаптира към новите реалности. Трябва да се научим да живеем с вируса, поне докато не се измисли и открие ефективно лечение”, заяви Красен Кралев.

Министърът допълни, че е привърженик на теорията, че спортът стабилизира имунната система на организма.

“Мярката за разрешаване на спортни занимания на открито, при спазване на дистанция от 2,5 м, ще допринесе допълнително за борбата срещу коронавируса. Не препоръчвам да се ползват съблекалните на този етап, но ако се ползват, самите собственици на съоръженията да направят така, че те да бъдат дезинфекцирани, да се взимат всички предписани от здравния министър противоепидемични мерки, за да не може да допуснем да се навреди на здравето”, каза Кралев.

Спортният министър коментира в детайли плана за рестарт на спорта в България. “Премиерът във всяко свое изказване заявява, че здравето на хората е приоритет при взимането на решения в тази ситуация. Ще продължим да се ръководим от тази аксиома и занапред. В следващата фаза за възстановяване на спорта в България предстои пускането на колективните спортове на открито, в които влиза футболът. След това ще бъде разрешено практикуването на индивидуалните спортове на закрито, последвани от колективните спортове на закрито и на последно място ще бъдат разрешени състезанията. Имаме времеви хоризонти. Днес имах детайлен разговор с министър Ананиев, направили сме подробни предложения, на които чакаме отговор в рамките на следващите няколко дни. Желанието ни е всичките ни проектоолимпийски състезатели, заедно с треньори и длъжностни лица, да бъдат изолирани в националните спортни бази в Белмекен, Спорт палас и Раковски в София и двата гребни центъра в Кърджали и в Пчелина.

Детайлно са разработени строги противоепидемични мерки, които ще се спазват.

Ще бъдат настанени по един в стая, ще се правят хранения в стаите, външни лица няма се допускат, тестове за коронавирус ще се правят на всички преди да постъпят в базите. Министър Ананиев остана изключително доволен от разработения план. Надявам се да ни разрешат от следващата седмица топ атлетите ни да бъдат с осигурени възможности за тренировки, защото ще бъде най-тежкото и трудно възстановяване на състезателната им форма. Те трябва да навлязат максимално бързо в топ форма, защото всяка седмица от тук нататък за тях ще бъде фатална”, заяви Красен Кралев.

Относно подновяването на футболното ни първенство Красен Кралев заяви, че от Българския футболен съюз (БФС) е разработен план, представен и на министъра на здравеопазването. “Предстои този план да бъде разгледан от Националния оперативен щаб и Министерството на здравеопазването, за да може реално да дадем началото на груповите занимания на футболистите. Те и в момента могат да правят бегови упражнения и да започнат началото на физическата си подготовка, тъй като са разрешени индивидуалните занимания със спорт на открито.

Те могат да се готвят, но желанието ни е на 15 май да започнат груповите тренировки, за да се даде старт на шампионата през юни.

Посочили сме две дати – 5 или 12 юни при съответния разработен детайлен план за взимане на противоепидемични мерки”, коментира Кралев.

Той допълни, че ММС е предприело необходимите мерки, за да бъдат компенсирани федерациите и клубовете за загубите, които са претърпели в последните два месеца. “Близо 25 процента от бюджетите, които бяха предназначени за участие в международни състезания, ще бъдат спестени и сега ще се насочат към подготовката на спортистите. Така ще можем да компенсираме тези два месеца с много интензивни лагери във всички възрастови групи. Много пъти сме коментирали, че българските клубове са системно недофинансирани. Всяка година те получават за своята дейност 6,5 милиона лв. от ММС. Това са близо 800-900 клуба. За следващата година бюджетите им ще бъдат увеличени двойно. Който е получавал 10 000 лв. за тази година, ще получи 20 000 лв. за следващата. По този начин те ще получат така необходимия стимул да работят на пълни обороти, за да възстановят спорта в България на всичките му нива.

Тенденцията в следващите години ще бъде да увеличаваме бюджетите на клубовете и това се дължи на отличната работа на новото ръководство на Българския спортен тотализатор ”,

допълни спортният министър.
Според Кралев най-трудно ще бъде възстановен международният спортен календар, защото всяка една държава се намира в различен етап на борбата с коронавируса и е предприела различни мерки. „Някои ще имат две седмици карантина, което ще направи обстановката невъзможна за международни състезания. За мен това е най-голямото предизвикателство, което предстои да бъде решено и както ние, така и международният спорт трябва да се адаптираме към новите реалности“, допълни той.

По отношение на направената проверка на БФС министър Красен Кралев заяви, че нарушения са открити по два договора. Единият по Програмата за развитие на детския футбол, другият за подпомагане на провеждането на Европейското първенство за юноши през 2015 г. “Проверката обхвана 11 договора на стойност 5 642 000 лв. за периода от 2015 до 2018 г. Становището на нашите инспектори е, че БФС трябва да възстанови 144 510 лв. на ММС. По Програмата за развитие на детския футбол направихме проверка на 591 футболни клуба. Експерти на министерството се срещнаха лично с представителите на всеки един от тези клубове, които потвърдиха, че са получили екипите. Проверили сме качеството на екипировката, която е произведена по необходимите стандарти. Цените са пазарни. Само един клуб е декларирал, че не е получил екипировка, като БФС трябва по тази Програма да възстанови 1 745 лв. По-сериозна е сумата, която отпуснахме за Европейското първенство по футбол за юноши през 2015 година.

БФС трябва да възстанови 142 766 лв. заради по-дългия срок на наемане на стадиона на ПСФК „Черноморец“ Бургас от необходимите 25 дни.

Нашите инспектори считат, че неправомерно е платен наем за 22 дни – 13 дни преди първата тренировка на нашия национален отбор и 9 дни след края на първенството”, каза Кралев. Той уточни, че по Програмата за развитие на детско-юношеския футбол обхващаща футболисти от елитните групи, за която ММС е отпуснало 3,3 млн лв., не са открити нарушения.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още