Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Министър Кралев взе участие във видеоконференция на министрите на младежта от ЕС

Спорт

Министър Кралев взе участие във видеоконференция на министрите на младежта от ЕС

Министър Кралев взе участие във видеоконференция на министрите на младежта от ЕС - Tribune.bg
Снимка:

В дебата се включи и българският еврокомисар Мария Габриел

Пандемията от COVID-19 сериозно наруши реализирането на младежките обмени и трансграничните доброволчески дейности. Секторът изглежда по съвършено нов и различен начин в условията на пандемията. През 2020 г. голям брой от планираните дейности за мобилност от младежките организации в България не се осъществиха поради наложена карантина, забрана за пътувания или опасения за здравето. Броят на участниците от България в мобилности по програмите на Европейския съюз по първоначални данни е намалял повече от три пъти в сравнение с 2019 г. Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев по време на видеоконференция на министрите на младежта от ЕС.

Те проведоха ориентационен дебат на тема „Младежка мобилност по време на пандемията от COVID-19 и след това – съживяване на международния младежки обмен и трансграничните доброволчески дейности“.

Министър Кралев обяви, че България приветства навременния план на Европейската комисия за действие в областта на цифровото образование (2021-2027 г.) и включването на младежкия сектор в неговия обхват. „Развиването на цифровите компетентности способстват за по-висока гражданска активност, включването на младите хора и намирането на иновативни методи за комуникация с цел придобиване на знания, умения и обмен на добри практики“, заяви Кралев. „България разпознава виртуалните младежки обмени като способ за осъществяване на дейности, които да спомогнат младите хора да разширяват своите познания и компетентности чрез методите на неформалното обучение и младежката работа. Онлайн обмените осигуряват възможност на по-голям брой млади хора, особено такива с по-малко възможности или в неравностойно положение, да вземат участие в подобен род дейности. Същевременно, дейностите в цифрова среда не могат да заменят напълно физическите мобилности. Поради това подкрепяме провеждането на хибридни форми на събития с намален брой участници, но и с възможност за онлайн съпътстващи събития“, допълни министърът на младежта и спорта.

По време на видеоконференцията бяхме информирани за актуалното състояние на преговорите между Съвета на ЕС и Европейския парламент по регламента относно Европейския корпус за солидарност за периода 2021-2027 г. Германското председателство обяви приемането от Съвета на резолюция относно рамката за създаване на Европейска програма за младежката работа и за набор от заключения относно насърчаването на демократичната осъзнатост и демократичната ангажираност сред младите хора в Европа.

“България призовава Европейската комисия да продължи да прилага гъвкав подход при изпълнението на програмите на ЕС „Еразъм+“ и „Европейски корпус на солидарност“, по които основно се осъществяват обмени, докогато това е необходимо”, каза още Красен Кралев.

Министър Кралев благодари на Германското председателство за усилията да финализира преговорите между Съвета и Европейския парламент по тези програми възможно най-бързо, за да може изпълнението им, включително на дейностите за мобилност, през новия програмен период да започне навреме. “Ключово също е да се мобилизират всички съответни програми и инструменти на ЕС за справяне с последиците от пандемията за младите хора и младежките организации и организациите, занимаващи се с мобилности и обмени”, каза министърът на младежта и спорта.

В ориентационния дебат участие взе и българският еврокомисар за иновации, научни изследвания , култура, образование и младеж Мария Габриел.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети