Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Мирела Демирева е лекоатлет на 2021 година

Спорт

Мирела Демирева е лекоатлет на 2021 година

Мирела Демирева е лекоатлет на 2021 година - Tribune.bg
Снимка:

Състезателката на скок височина Мирела Демирева беше избрана за лекоатлет на България за 2021 година в традиционната анкета на списание "Атлетика".

В допитването участваха 24 експерти, като беше отчетен и вотът на феновете.

Демирева събра 213 точки и убедително заслужи първото място в класацията за трети път в кариерата си след 2016 година, когато взе сребърен медал на Игрите в Рио Де Жанейро и беше определена за Спортист на годината в България, както и два сезона по-късно.

32-годишната специалистка в скока на височина единствена от българските лекоатлети достигна до финал на Олимпийските игри в Токио, като регистрира личен рекорд за годината в квалификациите в японската столица с 1.95 метра.

Софиянката, която учи, живее и тренира в Холандия, записа и още няколко престижни класирания през 2021 година. Тя завърши втора на европейското отборно първенство във втора лига в Стара Загора, регистрира две четвърти места на турнирите от "Континенталния тур" в Турку и Берлин, а на участието си в турнира от Диамантената лига в Лозана зае шесто място. Демирева е и най-високо позиционираната българска атлетка в световната точкова ранглиста с 11-ото си място, а личният й рекорд за годината от 1.95 метра е най-силното постижение на български атлет през 2021 година.

Подгласничка на победителка в тазгодишната анкета е Габриела Петрова (троен скок) с 154 точки. Петрова също покри олимпийски норматив при победата си на европейското отборно първенство в Стара Загора.

Третото място със 147 точки разделят бронзовият медалист на скок дължина от еврошампионата за младежи до 23 години Борис Линков и олимпийският състезател на скок височина Тихомир Иванов.

Следват останалите две представителки на страната на Игрите в Токио 2020 - спринтьорките Ивет Лалова-Колио (петкратна победителка в тази анкета) и Инна Ефтимова, които са съответно пета (135 точки) и шеста (102 точки).

Вицешампионът на Европа на троен скок при юношите до 20 години Димитър Ташев е седми с 93 точки. Челната десетка допълват хърделистът Станислав Станков, който направи много силен сезон с лични рекорди, националният рекордьор на 3000 метра стипълчейз Митко Ценов и Милица Мирчева, която остана на секунда от националния рекорд на маратон.

Победителката Мирела Демирева бе поставена на първо място в 19 от гласовете на специалистите. Три първи места има Ивет Лалова-Колио, а по едно - Борис Линков и талантът Божидар Съръбоюков.

Класацията на феновете, която се проведе в допитване в интернет, спечели Пламена Миткова - двукратна балканска шампионка за девойки под 18 години на скок дължина и троен скок и шеста на скок дължина на еврошампионата за девойки до 20 години.

Крайни резултати на топ 10 Атлет на България за 2021 година:

1. Мирела Демирева (скок височина) - 213 точки

2. Габриела Петрова (троен скок) - 154

3. Борис Линков (скок дължина) - 147

Тихомир Иванов (скок височина) - 147

5. Ивет Лалова-Колио (200 метра) - 135

6. Инна Ефтимова (100 и 200 метра) - 102

7. Димитър Ташев (троен скок) - 93

8. Станислав Станков (110 метра с препятствия) - 82

9. Митко Ценов (3000 метра стипълчейз) - 71

10. Милица Мирчева (маратон) - 62


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети