Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. МОК взе решение: Без задължителна ваксина за Олимпиадата в Токио

Спорт

МОК взе решение: Без задължителна ваксина за Олимпиадата в Токио

Бах посети Националния стадион в Токио, където ще се проведе Олимпиадата и Параолимпиадата идното лято.

Атлетите няма да бъдат задължавани да се ваксинират срещу коронавируса, за да участват на Олимпиадата в Токио, сподели президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах.

Бах, който е в Токио, за да вдъхне повече увереност в отложеното заради пандемията събитие, каза, че ваксинирането ще бъде „свободно решение“ за спортистите и всички останали участниците на Олимпийските игри. „Има твърде много проблеми, които трябва да бъдат взети под внимание. Това е въпрос на лично здраве. Въпрос е и на здравословното състояние на всеки човек. Въпрос е на наличност“, каза той по време на обиколка из Олимпийското село. Въпреки това, МОК „ще апелира“ спортистите и останалите да се ваксинират, добави Бах, наричайки призива „знак на уважение“ за останалите състезатели и японските организатори.

Токио 2020 бе изместена с година и ще стартира през юли идната година заради COVID-19, превръщайки се в първата олимпиада, която бе отложена в мирно време. Бах и японските организатори остават уверени, че форумът ще се проведе – тяхната увереност бе подкрепена от скорошни позитивни проби на ваксини и успешно международно състезание по гимнастика в Токио този месец. Бах каза, че организационният комитет ще вземе „всички необходими предпазни мерки, така че спортистите да се отпуснат и да се чувстват в безопасност“.

В понеделник, той разкри, че МОК ще опита да помогне на атлетите да се ваксинират, ако има налични и одобрени. Здравният министър на Австралия Грег Хънт каза във вторник, че МОК го е уверил, че „ще бъдат осигурени ваксини за всички атлети и официални лица, които ще посетят събитието от света. „Нашите очаквания са, че ще има ваксини за всички спортисти от всички страни и всички официални лица от всички нации, и те ще бъдат подготвени за Олимпиадата в Токио“.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още