Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. На фона на кървавите протести: България изпусна Унгария

Спорт

На фона на кървавите протести: България изпусна Унгария

На фона на кървавите протести: България изпусна Унгария - Tribune.bg
Снимка:

Болезнено Дежа вю беляза дебюта на Илиан Илиев начело на България при 2:2 с Унгария в София. Опитният специалист бе на броени секунди от успех в първия си мач като селекционер на трикольорите, но автогол на Алекс Петков секна устрема на родните национали. По подобен начин България изпусна и Сърбия при Младен Кръстаич за 1:1 в Разград през лятото, допусна и загуба от Черна гора в Подгорица.

Сега "лъвовете" успяха да осъществят пълен обрат след ранното попадение на Адам. Пред празните трибуни на "Васил Левски" Спас Делев изравни, а след това Кирил Десподов от дузпа вкара за 2:1. Близо половин час домакините играха с човек по-малко, след като Валентин Антов си изкара наивен червен картон още през първата част, но в средата на второто полувреме и гостите останаха с 10 души. Накрая дойде и ледения душ. В 96-ата минута Алекс Петков опита да избие с глава центриране в наказателното поле, но вместо това прати Унгария на Евро 2024.

Двубоят започна с далечен удар на Собослай от сериозна дистанция, който обаче бе твърде неточен. Преди да са изминали и 2 минути гостите създадоха втора възможност пред Наумов, след като Калъм Стайлс изкочи по диагонал, но шутът му мина встрани.

Ситуациите пред вратата на трикольорите продължиха да се редят и следващият, който пропусна бе Мартин Адам, оставен да стреля с глава от непосредствена близост. Именно снажният таран на Улсан Хюндай откри резултата на "Васил Левски". Нападателят бе намерен пред вратарското наказателно поле от Собослай и с глава прониза Наумов.

Отговорът на България дойде в 20-ата минута, когато Филип Кръстев пресира бранител на гостите, а топката се озова в Десподов, който бе изведен на чиста позиция, но се засуети и сам затвори ъгъла си, след което удар така и не последва.

Постепенно тимът на Илиан Илиев си повярва и голът на закъсня. В 24-ата минута продължителна атака стигна до дясното крило, където бе Десподов, а той намери бързо Делев на границата на наказателното поле. Последвалият удар на играча на Лудогорец срещна тялото на бранител и влетя в мрежата за 1:1.

За голямо съжаление, националният отбор остана с човек по-малко в момент, когато бе изравнил играта и започна да поставя под напрежение маджарите. В 35-ата минута Валентин Антов получи втори жълт картон за остро влизане в краката на голмайстора Мартин Адам. 

Кошмарът за Илиан Илиев стана двоен минути по-късно, когато и Илия Груев бе изгонен, но с директен червен картон. Халфът на Лийдс събори откъсващия се Ботка и главният съдия не се поколеба да го отстрани. Ситуацията бе преразгледана от ВАР и Груев остана на терена, а играчът на гостите получи картон за симулация.

Селекционерът на България все пак реагира заради изгонването на Антов и направи смяна. На терена се появи аблослютният дебютант Живко Атанасов от Черно море за сметка на Ивайло Чочев. 

Втората част започна със ситуация пред вратата на трикольорите, но прострелното центриране на Собослай почти от аут линията не намери никой в "червено". Именно капитанът на Унгария отправи първия опасен изстрел за втората част. Звездата на Ливърпул стреля от фаул, но покрай целта.

В 57-ата минута ситуацията на терена се промени, след като Милош Керкез си изкара втори жълт картон и бе изгонен. В 67-ата минута Собослай успя успешно да премине през Виктор Попов, а след това стреля от границата на наказателното поле, но в аут.

В 72-ата минута в игра влезе още един дебютант в лицето на Алекс Колев, който смени Мартин Минчев.

Четвърт час преди края България стигна до дузпа, след като Кирил Десподов развинти отбраната на гостите, след което се строполи в наказателното поле при съприкосновение с Атила Салай. Зад топката застана именно играчът на ПАОК, който бе безпогрешен.

Наумов пък съвсем отчая Собослай 10 минути преди края. Тогава капитанът на Унгария отново имаше възможност да изпълни фаул от добра позиция, но въпреки отличното му насочване, вратарят на ЦСКА 1948 изби. Отново Наумов показа блестящ рефлекс, след като Собослай развинти защитата в бяло и излезе очи в очи с родния страж, който обаче запази хладнокръвие и парира. За да дойде добавеното от съдията 6-минутно продължение. Тогава центриране на Собослай от фаул в наказателното поле бе пресечено от Алекс Петков с глава, въпреки че зад него бе родният вратар, готов да боксира. Топката само прескочи Наумов и влетя в мрежата за 2:2. Равенството прати Унгария на Евро 2024 в Германия. 

България - Унгария 2:2
0:1 Адам (10)
1:1 С. Делев (24)
2:1 К. Десподов (76)
2:2 А.Петков (90-авт)

Стартови състави:

България: 1. Даниел Наумов, 2. Виктор Попов, 4. Илия Груев, 5. Алекс Петков, 6. Валентин Антов, 14. Антон Недялков, 18. Ивайло Чочев, 20. Филип Кръстев, 21. Мартин Минчев, 11. Кирил Десподов (К), 9. Спас Делев

Унгария: 1. Денес Дибуш, 2. Адам Ланг, 4. Атила Салай, 7. Лоиц Него, 8. Адам Наги, 9. Мартин Адам, 10. Доминик Собослай (К), 11. Милош Керкес, 17. Калъм Стайлс, 21. Ендре Ботка, 23. Кевин Сцобо


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети