Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Националите ни по баскетбол с исторически постижения

Спорт

Националите ни по баскетбол с исторически постижения

Националите ни по баскетбол с исторически постижения - Tribune.bg
Снимка:

Победата на България над Грузия на Европейското първенство по баскетбол за мъже в Тбилиси с 92:80 бе съпътствана от няколко любопитни факта и исторически постижения.

Българският тим отбеляза над 90 точки в мач от Евробаскет за първи път от 1991 година, когато вкарва 93 срещу Испания.

Победата с над 10 точки пък е първата такава от 1985-а срещу Чехословакия, когато резултатът е 84:68.

За втори път на Евробаскет 2022 България има двама баскетболисти с „дабъл-дабъл“ – Александър Везенков с 28 точки и 14 борби и Дий Бост с 33 точки и 12 асистенции. Това се случи и в двубоя с Турция, а никой друг отбор на първенството не е постигал това.

Везенков отбеляза повече от 25 точки за четвърти пореден мач на Европейския шампионат в Грузия. Той стана едва вторият играч, постигал това през 21 век след руснака Алексей Швед през 2017 година.

Българският национал е и първият състезател записал повече от 25 точки и 10 борби в три мача на едно първенство в последните 25 години.

Друг национал Дий Бост отбеляза 33 точки срещу Грузия, което е най-добрият резултат за баскетболист на България от постижението на Филип Виденов от 34 точки срещу Литва през 2005 година.

Деветте му тройки пък са най-многото отбелязани от играч на Евробаскет от Александър Джорджевич през 1995 година. Той отбелязва също девет за Югославия във финала срещу Литва.

Общо 19-те тройки, които България реализира в срещата с грузинците са най-доброто постижение на отбор на Европейско първенство в последните 25 години. Латвия вкарва 18 срещу Испания през 2005 година.

Последният тим, който има двама играчи с на пет тройки (Бост – 9 и Павлин Иванов - 5) в среща от Еврошампионат е Югославия през 2001-а срещу Латвия. Тогава Предраг Стоякович отбелязва седем, а Милан Гурович – шест.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети