Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Нов старт в тенис сътрудничеството между България и Израел беше даден днес в София

Спорт

Нов старт в тенис сътрудничеството между България и Израел беше даден днес в София

Нов старт в тенис сътрудничеството между България и Израел беше даден днес в София - Tribune.bg
Снимка:

България и Израел сключиха меморандум за сътрудничество в областта на тениса. Документът беше подписан от президента на Българската федерация по тенис (БФТ) Стефан Цветков и президента на Израелската тенис асоциация (ITA) Ави Перец.

Двамата си размениха копия от документа на централния корт в Българския национален тенис център (БНТЦ) в София. Като специален подарък г-н Перец получи алманаха "Тенис през три века", събрал в себе си 125-годишната история на тениса в България.

В основата на сътрудничеството ще стои развитието на младите български тенисисти и новите възможности, откриващи се пред тях от обмена с Израел.

"Този договор е много важен и стратегически - коментира г-н Цветков. - Дава ни нови големи възможности и вярвам, че това ще се усети в най-близко време. Искаме да разширим сътрудничеството между нас, като използваме базите тук и в Израел за съвместни лагери, подготовка, размяна на "уайлд кард" за турнири. Чест е, че ще бъдем партньори и в лицето на Израел българският тенис ще получи сериозна подкрепа. Имаме идея и други страни от региона да се присъединят в бъдеще. Съчувстваме на нашите приятели от Израел, че в момента не могат да имат нормален живот и спортен календар. Надявам се в най-скоро време отново да има мир в региона."

От своя страна президентът на ITA изрази благодарност за приятелството на Стефан Цветков и топлата подкрепа от страна на БФТ. И сподели допълнителната лична емоция, която изпитва от пристигането си в София.

"Баща ми е от България, това е неговият роден град и за мен това е много емоционален момент - каза г-н Перец. - Вярвам, че това наше сътрудничество ще даде отлични резултати. Имаме много идеи, а възможностите са безкрайни, както се казва, небето е нашата граница. Партньорството ни стартира сега и вярвам, че ще продължи дълго. Искаме да си помагаме в развитието в много направления - юноши, професионален тенис, ветерани. Хубаво е, че имаме толкова добри приятелски отношения. В момента ситуацията в Израел е тежка. Спортът е оставен встрани. Отменихме много състезания. В момента изживяваме най-мрачните дни от Холокоста насам."

Шефът на израелския тенис коментира и организацията на Sofia Open 2023 - турнира, който по спешност замени в календара на АТР надпреварата, която трябваше да се проведе тази седмица в Тел Авив.

"Българската федерация по тенис направи истински световен рекорд, след като успя за 18 дни да организира турнира на АТР, който трябваше да бъде в Тел Авив. Надявам се ситуацията в Израел да се нормализира и догодина да можем да поканим Стефан Цветков на турнира при нас", каза Перец.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети