Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Новата шефка на шахмата: Трябва да продължим по пътя на успехите, намирайки общото

Спорт

Новата шефка на шахмата: Трябва да продължим по пътя на успехите, намирайки общото

Новата шефка на шахмата: Трябва да продължим по пътя на успехите, намирайки общото - Tribune.bg

Вижте какво каза доц. Венета Петкова

Вчера преподавателят в НСА "Васил Левски" доц. д-р Венета Петкова бе избрана за президент на "Българска федерация по шахмат 2022" (БФШ 2022), която притежава личенз от Министерството на младежта и спорта. Петкова наследява на поста Васил Антонов, който подаде оставка заедно с целия досегашен Управителния съвет. Новият президент на лицензираната федерация е дългогодишен състезател, треньор и международен съдия на FIDE. Също така Петкова е председател на столичния ШК "Елит" и вицепрезидент на европейската федерация "Спорт за всички". на 17 декември предстои генералната асамблея на Международната федерация (FIDE), която трябва да вземе решение за членството на България. Освен БФШ 2022, кандидат за членство във FIDE е и учредената в началото на октомври "Българска спортна федерация по шахмат" (БСФШ). 

- Здравейте, доц. Петкова! Бяхте избрана за председател на шахматната федерация на извънредно събрание. Кое наложи провеждането му?

- Здравейте! Напрежението, което се създаде в публичното пространство през последните месеци около шахмата, изисква решения, които да доведат от изход от тази ситуация. На събранието клубовете ме натовариха с мисията да намеря, заедно с колегите от екипа ми, такива решения в интерес на нашия спорт.

- Ще се справите ли? Ситуацията около шахмата прилича на гордиев възел.

- Нямам намерение да разсичам възли, а с почтеност, морал и диалогичност да завърша процеса на обединение в шахмата у нас. Да получим международно признание и да продължим по пътя на успехите, намирайки общото, без да акцентираме на различията. Имам управленския капацитет, предвид мениджърския опит, който притежавам и в публичния, и в частния сектор. Вярвам в добрия синхрон, който имаме. Такъв синхрон в работата ни ще постигнем и с Международната федерация по шахмат, и с Европейския шахматен съюз.

- Кои са първите задачи, които си поставяте?

- След броени дни, на 17 декември, ще се проведе годишната Генерална асамблея на Международната федерация. През дълъг период от време сигналите, които международните структури получаваха от нашата страна, бяха силно противоречиви. Няма да скрия, че за мен е разочароващо да има българи, които досега не са работили в интерес на страната ни. Държавата също досега зае пасивна, изчаквателна позиция. Считам такава линия за непродуктивна. Категоричната подкрепа за лицензираната федерация, чиято дейност е продължение на държавната политика в областта на спорта, е и право, и задължение на държавата. Имам предвид както Министерството на младежта и спорта, така и Комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта. Призовавам в оставащите дни да се заеме ясна и ангажирана позиция в наша подкрепа, защото това е подкрепа за българския шахмат, за българския спорт!

- Какви са по-дългосрочните приоритети на федерацията?

- Много са, ще спомена водещите направления. Шахматът влезе в полезрението на обществото с успехите през последните месеци. Интересът към тях надхвърли чисто спортния аспект и се превърна в социален феномен. Първото направление е именно развитието и надграждането на тези успехи. Високите спортни постижения са витрината за всеки спорт. Следващата година е олимпийска и ще положим всички усилия, с подкрепа и на държавата, и на спонсори, да носим още радост на българския народ. Второто направление е от голямо значение за културата на нацията, защото шахматът е не само спорт. Масовият шахмат, достъпността на нашия спорт, днес е силно подпомогнат от интернет. Ние ще продължаваме да работим по начин, който стимулира хората от всички възрасти, социални групи и региони да играят шахмат. Защото той е и средство за релакс, за социално приобщаване… Много са ползите! Третото направление е детско-юношеският шахмат. Това е основата на пирамидата в търсене на следващите ни шампиони. Работата с клубовете, с треньорите, подпомагането на най-изявените ни таланти е важен приоритет. Имаме много работа, която да свършим с колегите! Вече сме готови с календара за 2024 година.

- Какво ще пожелаете на нашите читатели?

- Шахматът е част от начина на живот на милиони хора по света. Съвременните технологии дават възможност да намерите партньор за партия шах с няколко клика на компютъра. Пожелавам на всички да открият в шахмата онова, което търсят – приятели, интелигентна среда, спортни успехи, приятно прекарано време. Нашият спорт предлага всички тези възможности. Весели празници на всички!


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети