Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Нургюл Салимова е лидер в класирането на Световното по бърз шахмат

Спорт

Нургюл Салимова е лидер в класирането на Световното по бърз шахмат

Нургюл Салимова е лидер в класирането на Световното по бърз шахмат - Tribune.bg

Иван Чепаринов е сред водачите при мъжете

"Златното момиче" на българския шахмат Нургюл Салимова продължава да удивява света! Младата ни състезателка поведе в класирането на Световното първенство по "бърз шахмат" с 4 поредни победи. Шампионатът се провежда в Самарканд (Узбекистан) от днес до четвъртък. Контролата за всяка партия е 15 минути плюс 10 секунди на ход. Първенството е в 11 кръга, като утре ще се проведат още 4, а в четвъртък 3.

В партия от четвъртия кръг Салимова надигра с черните фигури Турмунк Мункзул (Монголия). Освен българката, пълен актив от 4 точки има и Жу Жин Ер (Китай). Бившата световна шампионка в класическия шахмат Антоанета Стефанова е с актив от 3 точки и разделя 9-24-о място във временното класиране. Надя Тончева и Гергана Пейчева са с по 2 точки до момента.

При мъжете, където участват 202-ма шахматисти от цял свят, след първите пет кръга петима играчи имат по 4,5 точки, с които разделят първата позиция. Един от тях е Иван Чепаринов, а другите са многократният световен шампион и водач в световната ранглиста Магнус Карлсен от Норвегия, китаецът Ю Яни и индийците Видит Сантош и Аржун Еригаиси.

Чепаринов започна турнира с три победи - над Реймънд Сон от Тайван, над Гуха Митраба от Индия и над руснака Игор Лисий. В четвъртия кръг асеновградчанинът направи реми с Бхарат Субраманиям от Индия, но в петия се върна на пътя на победите със зрелищен успех над играещия за Румъния унгарски гросмайстор Ричард Рапорт.

Турнирът по ускорен шахмат при мъжете е в 13 кръга, а наградният фонд е 350 000 щатски долара.



Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети