Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Нургюл Салимова завърши реми с Анна Музичук на 120-ия ход

Спорт

Нургюл Салимова завърши реми с Анна Музичук на 120-ия ход

Нургюл Салимова завърши реми с Анна Музичук на 120-ия ход - Tribune.bg
Снимка:

Нургюл Салимова постигна петото си реми на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто. С белите фигури в партия от осмия кръг 20-годишната българка игра пет часа и половина с украинката Анна Музичук, преди на 120-ия ход двете да се съгласят да си поделят точката.

Салимова определено има за какво да съжалява, тъй като водеше играта през цялото време, но това и предимство не успя да се материализира в решаващ натиск. Единствената реална възможност, която се откри пред финалистката от последното издание на Световната купа, бе на 54-тия ход, в който тя трябваше да вземе с топа си коня на e5, за да получи печеливша позиция. Салимова обаче бе притисната от времето и пропусна този детайл, но повече Музичук така и не допусна грешка.

С добавената половин точка родената в село Крепча шахматистка събра 3,5 точки, с които се нарежда на пето място в класирането при оставащи шест кръга. Музичук е седма с 3 точки. Първата позиция се поделя с по 5 точки от рускинята Александра Горячкина и китайките Лей Тинцзие и Тан Чжони. Горячкина направи реми с другата рускиня - Катерина Лахно (4,5 точки), докато Тинцзие нанесе първа загуба от началото на турнира на Чжони.

Тази вечер в деветия кръг Салимова ще играе с черните фигури срещу Лей Тинцзие. Победителката в турнира ще спори за световната титла срещу настоящата шампионка Цзю Вънцзюн от Китай.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети шах, турнир
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети