Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. ОФИЦИАЛНО: България - Унгария на "Васил Левски", без публика

Спорт

ОФИЦИАЛНО: България - Унгария на "Васил Левски", без публика

ОФИЦИАЛНО: България - Унгария на Васил Левски, без публика - Tribune.bg

Евроквалификацията България - Унгария, която е предвидена за четвъртък (16 ноември) от 19:00 часа, ще се играе в София. Това обяви на своя официален сайт унгарската футболна федерация. В информацията се добавя, че мачът ще е пред празни трибуни на стадион "Васил Левски".

Цялата сага започна в края на миналата седмица, когато европейската футболна централа, позовавайки се на писмо от БФС и СДВР за готвени протести и ексцесии, премести двубоя от Националния стадион “Васил Левски” на “Христо Ботев” в Пловдив пред празни трибуни.

Кметът на Пловдив обаче не разрши да се играе там, тъй като на “Колежа” се извършват строителни дейности. Вчера се появи информация, че двубоят може да се проведе в Кърджали, но в крайна сметка ще се играе на “Васил Левски”.

Ето какво написаха от унгарската федерация на сайта си:

"УЕФА информира унгарската федерация тази сутрин, че по искане на българската федерация квалификационният мач за европейското първенство в четвъртък ще се проведе в София при закрити врата. 

Двубоят с България, който е изключително важен за унгарския национален отбор, доведе до безпрецедентна ситуация в международния футбол. По искане на българската федерация УЕФА промени мястото на мача за първи път миналата седмица и за втори път днес и нареди да се проведе мач при закрити врата. Важно е да се подчертае, че според правилата УЕФА има право да вземе такова решение в извънредна ситуация, каквато е риск за сигурността, а гостуващата федерация няма право на вето върху подобно решение. С оглед на гореизложеното, унгарската федерация се опита да действа по спортен начин миналата седмица и въпреки че - главно поради феновете на унгарския национален отбор - не се съгласи с късната промяна на мястото и особено с решението при закрити врата, тя беше принудена да приеме решението и не коментира събитията публично.

Въпреки това, сега, когато имаше пълен хаос около мястото няколко дни преди мача, трябва ясно да се заяви: това, което организационната федерация направи през последните седмици, е безпрецедентно, напълно неоправдано и грубо неспортсменско. Дори семейна почивка не може да бъде организирана по този начин, да не говорим за международен футболен мач с висок залог, включващ много хора и привличащ милиони. Българската федерация постави както УЕФА, така и унгарската федерация в невъзможна ситуация: възползвайки се от факта, че и двете организации имат предвид спортсменството и винаги се стремят да решат въпроса за квалификацията на терена.

Въз основа на правилата ситуацията е ясна: ако унгарският национален отбор не пътува до определеното в момента място, той ще загуби мача, без да играе, което очевидно е неприемлив вариант за всички обичащи футбола унгарци. Затова МЛСС се адаптира към решението, унгарският тим утре заминава за София и излизайки на терена в четвъртък, ще направи всичко възможно да се пребори за квалификация за европейското първенство, с подкрепата на феновете отдалеч."

В сайта на БФС се казва: 

"След безпрецедентното решение на община Пловдив да наруши предварителното споразумение за използване на стадион „Христо Ботев“ и да даде отказ на националния отбор на България да проведе следващия си мач от европейските квалификации на съоръжението, и последвала комуникация между всички заинтересовани страни, в т.ч. държавните власти, днес УЕФА разпореди двубоят между България и Унгария да бъде изигран на Националния стадион „Васил Левски“ в София на 16.11.2023 година от 19:00 часа при закрити врата.

Решението на европейската централа е базирано на актуално становище на СДВР, която се ангажира с опазването на обществения ред преди, по време и след края на срещата. Изразената позицията на СДВР е въз основа на промяна на обстоятелствата – решението на УЕФА за недопускане на публика на стадиона.

Предвид гаранциите за обезпечаване на реда от страна на столичната полиция, мачът ще се проведе на Националния стадион „Васил Левски“.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети