Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Олимпийските игри опряха до намирането на ваксина

Спорт

Олимпийските игри опряха до намирането на ваксина

Олимпийските игри опряха до намирането на ваксина - Tribune.bg
Снимка:

Според американския епидемиолог Зак Бини от Емори Юнивърсити провеждането на Олимпийските игри би било "уникално рисково" събитие

Олимпийските игри в Токио бяха отложени за 2021 година, но според редица експерти провеждането им дори през следващото лято съвсем не е сигурно. Това се дължи на липсата на ваксина, която би могла да предпази спортисти и зрители при събирането им в големи групи.

Според американския епидемиолог Зак Бини от Емори Юнивърсити провеждането на Олимпийските игри би било "уникално рисково" събитие. "Когато говорим за завръщането на спорта пред пълни стадиони, винаги си мисля, че това може да стане чак тогава, когато имаме ваксина", каза Бини пред "Ройтерс". "Всеки човек, който се добавя в група, увеличава риска. Когато говорим за стадион с 50, 70 или 100 хиляди души по трибуните, това е невероятно голям риск от ново масово разпространение на заразата", добави Бини, който очаква създаването на ваксината да отнеме още около година и половина.

Друг учен, Джейсън Киндрачук, експерт по инфекциозни болести в канадския университет на Манитоба, е по-оптимистично настроен, че ваксина ще бъде създадена в рамките на следващата година, но според него също е малко вероятно Игрите да могат да се проведат нормално през следващото лято. "Ваксинацията на всички ще постави здравните системи на лимита им. Ваксина трябва да се бие не по време на Игрите, а няколко месеца по-рано, за да могат да се изградят антитела", каза Киндрачук.

Най-голям песимист за провеждането на Олимпийските игри в Токио е японският професор Кентаро Ивата от университета в Кобе. Според него страната може и да бъде в състояние да контролира заразата през следващата седмица, но това няма да е валидно за всички държави по света. "Не мисля, че Олимпийските игри ще се състоят догодина, ако въобще някога стане възможно провеждането им. Дори и Япония да се справи с коронавируса и да контролира разпространението му, не смятам, че такава ще бъде ситуацията във всички страни по света. Това са две условия, които задължително трябва да бъдат изпълнени, ако искаме да имаме олимпийски игри", каза Ивата.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати