Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Още един феноменален олимпийски ден за България: Страната ни е на 21-во място в класирането по медали

Спорт

Още един феноменален олимпийски ден за България: Страната ни е на 21-во място в класирането по медали

Още един феноменален олимпийски ден за България: Страната ни е на 21-во място в класирането по медали - Tribune.bg

Втори пореден ден с медали и успехи за родните спортисти на Олимпиадата в Париж. България вече е на 21-во място в класирането по медали на Олимпиадата в Париж. Това предно класиране дойде след двата златни медала на Карлос Насар и Магомед Рамазанов и сребърното отличия на Боряна Калейн.

Родината ни се изстреля до 21-во място в таблицата с 3 златни, 1 сребърен и 3 бронзови медала. Надеждите са, че събота ще донесе още радост за страната, тъй като ансамбълът по художествена гимнастика излиза във финала, след като записа най-добър резултат в квалификацията.

Щангистът Карлос Насар донесе златото в категория до 89 килограма на вдигането на тежести на Олимпиадата в Париж. Той отвя конкуренцията с разлика от 14 килограма пред втория Йейсон Лопес (Колумбия), поставяйки и два световни рекорда - в изтласкването и в двубоя. Шампионът отложи с няколко дни завръщането си в България. Първоначално бе планирано Насар да се върна на родна земя в събота, заедно с другите ни двама щангисти - Божидар Андреев и Иван Димов, както и от лекоатлетката Пламена Миткова. От Българския олимпийски комитет уточниха, че Насар е сменил своя билет и ще кацне в София във вторник. По този начин той ще може да вземе участие в закриващата церемония на Олимпиадата в Париж, която ще се проведе в неделя от 22:00 часа българско време на "Стад дьо Франс".

Шампионът Насар: Казах нещо, изпълних го

След победата си вчера Насар заяви: "Дойдох тук като фаворит. Очакванията определено тежаха и ми олекна, че вече мина това състезание и успях да си застана зад думите. Няма шега, както казвам, правя това, което казвам, и се прибираме с гордо вдигната глава. Трябва да разберем, че ние сме българи и винаги трябва да говорим със самочувствие. Смазах ги с това, че съм българин, с това, че съм уверен, с това, че съм  силен и цяла страна стои зад гърба ми и ме подкрепя".

"У дома и стените помагат. Беше хубаво, че състезанието е на мястото, където съм роден. Да бях аз си го наредил така, нямаше така перфектно да го направя. Невероятно е", добави той.

Тежкоатлетът получи подкрепа от трибуните от легендарната българска лекоатлетка и председател на БОК Стефка Костадинова и от бившата футболна звезда Христо Стоичков, а сред публиката имаше стотици българи с национални знамена, които мощно окуражаваха Насар при всеки негов опит.

"Това още повече ми напълни душата. Такава пълна зала, толкова големи хора да дойдат да те уважат. Само да ти е кеф да вдигаш", обясни щангистът, цитиран от БНР. "Честно казано, не съм очаквал нещо повече от конкурентите ми. Сега ще се сменят категориите и ще се ориентирам към малко по-интересна категория. Тепърва ще разберем точно какви са, може би ще отида на 94 килограма", добави българинът. Той посвети титлата на бившия си треньор Илиян Илиев, който почина внезапно в края на 2022 година.

"Този медал е за моя треньор, който загина преди две години. Искам да кажа на цяла България, че той успя, а не аз", каза тежкоатлетът.  Насар си поставя високи цели и иска да печели всяко състезание в което участва: "Мотивират ме хората зад гърба ми, пълните зали, хубавите думи и усмивката на лицата на хората, след като видят моята победа. Докато ме наричат наш, аз ще бъда шампион".

Това беше моят ден, успях да направя абсолютно всичко възможно за победата. Това заяви борецът ни Магомед Рамазанов. Той донесе трето злато на България от Олимпиадата в Париж, след като надви иранеца Хасан Язданичарати в категория до 86 кг на свободния стил със 7:1.

"Как се чувствам? Още не мога да осъзная, че съм на върха. Това беше моят ден, успявах да направя абсолютно всичко възможно. Подготвяхме се усилено, мотивацията ни беше на много високо ниво. Беше ми трудно, разбира се. Знаех, че излизам срещу класни борци, настройвах се схватка за схватка. Първо трябваше да се справя със себе си", започна Рамазанов и продължи: "Мислех за някои свои неудачи в миналото. Събрах се и успях да спечеля олимпийското злато. Това беше моя мечта от малък. Фокусирам се върху това, че се боря.

Личният ми треньор също плачеше на трибуните по време на победите. Показахме, че работим правилно на големите турнири. Искам да кажа на всички българи, че благодаря за тази възможност, че ми дадоха гражданство. Знам, че много години България няма медал в свободната борба. Много се радвам за цялата подкрепа, която получих", каза още 31-годишният натурализиран дагестанец.

Отново български триумф! Магомед Рамазанов срази иранец и се качи на олимпийския връх в Париж

Повод за радост имаше и в художествената гимнастика, където Боряна Калейн направи състезанието на живота си - и спечели първи сребърен медал за България от Игрите в Париж. Тя събра невероятните 140.600 точки, като остави пред себе си единствено Дария Варфоломеев от Германия.

Невероятна Боряна Калейн и сребро за България в индивидуалния турнир по художествена гимнастика - (СНИМКИ)

"Постигнах медала със страшно много тренировки - не само на тялото, но и на ума. Състезанието е преди всичко психика. Не мога да опиша колко съм щастлива. Толкова стабилно състезание не съм имала през живота си. Такъв сбор от 140 не съм постигала", започна Калейн пред БНТ.

Днес, 10-и август още наши сънародници ще се впуснат по различните състезания из Олимпийските игри.

Ето и програмата на нашите сънародници на Париж 2024:

11:50 ч. Кану-каяк - Йоана Георгиева (едноместен каяк К1 500м - полуфинал)

12:00 ч. Борба - Биляна Дудова (62 кг жени - репешаж)

13:00 ч. Борба - Юлияна Янева (76 кг - жени)

15:00 ч. Художествена гимнастика - Ансамбли (финал)

20:20 ч. Лека атлетика - Тихомир Иванов (скок на височина - финал)

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети