Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Грандиозна церемония даде старт на Зимните олимпийски игри в Пекин

Спорт

Грандиозна церемония даде старт на Зимните олимпийски игри в Пекин

Грандиозна церемония даде старт на Зимните олимпийски игри в Пекин - Tribune.bg

Българското знаме също бе развяно.

Стартът на Зимните олимпийски игри в Пекин вече е даден, а церемонията по откриването на надпреварата вече приключи. Домакините се бяха постарали да подготвят грандиозна церемония, която по никакъв начин не разочарова. 

След това започнаха да излизат и делегациите на всички държави с участници. Първа беше тази на Гърция. Една от най-големите делегация на тази Олимпиада ще бъде тази на Япония, с общо 129 представители. Великобритания ще е с 50 състезатели, а сред другите по-многобройни делегации са също тези на Дания, Финландия и др. Малко по-късно излезе и една от най-масивните делегации - тази на руския олимпийски комитет.

Около 15 часа дойде време и на българската делегация да излезе. Тя беше водена от сноубордиста Радослав Янков. Веднага след родните представители дойде ред и на САЩ. Най-многобройната делегация на игрите е тази на домакините от Китай, съставена от 174 спортисти. Швейцария се нареди на челно място по отношение на големината на делегациите - 167 представители.

Китайската столица ще бъде първият град в света, който приема зимна Олимпиада, след като направи това с летните игри преди 14 години.

Общо 2871 спортисти (1581 мъже и 1290 жени) от 91 страни, като Хаити и Саудитска Арабия, ще направят своя дебют на зимни игри. Състезателите ще се борят за разпределението на 109 комплекта медали в 15 различни спорта: алпийски ски, биатлон, ски бягане, ски скокове, северна комбинация, ски свободен стил, сноуборд, бобслей, скелетон, шейни, хокей, фигурно пързаляне, бягане с кънки, шорттрек и кърлинг.

България ще бъде представена от 16 спортисти в Пекин – най-малката ни делегация от 80-те години на миналия век насам. В китайската столица ще се представим в 7 спорта, включени в 4 федерации: алпийски ски, биатлон, ски бягане, ски скок, сноуборд, фигурно пързаляне и шейни. Най-много олимпийци има БФ Биатлон – 8, БФ Ски е с 6 (трима алпийци и по един в ски бягането, ски скока и сноуборда), по един представител изпращат фигурното пързаляне и шейните.

Първият роден състезател, който ще вземе участие в игрите, е Владимир Зографски в дисциплината ски-скок. Сред останалите изявени имена от родна страна фигурират Алберт Попов, който тръгва с амбиции дори за медал в любимата си дисциплина - слалом.

В биатлона надеждите на България са свързани с представянето на Владимир Илиев, но и младият Благой Тодев може да изненада с някоя силна изява. Сноубордистът Радо Янков също се цели в класиране, което да го доближи максимално до челната тройка.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати