Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Павел Колев: Левски трябва да опита да оцелее сам, досега е ''дундуркан'' като малко дете

Спорт

Павел Колев: Левски трябва да опита да оцелее сам, досега е ''дундуркан'' като малко дете

Павел Колев: Левски трябва да опита да оцелее сам, досега е ''дундуркан'' като малко дете - Tribune.bg
Снимка:

В момента Левски прилича на малко дете, което доскоро са го „дундуркали“ и носили на ръце. Всеки, който е имал възможност, е "дундуркал" Левски през годините. С тези думи изпълнителният директор на "сините" Павел Колев описа настоящата ситуацията в клуба пред БиТиВи.

"Разкриването на заема? Както самият г-н Папазов отбеляза, това е било лично негово решение. Лично негово решение беше дали да бъде обявен източникът на този заем. Той самият дойде и предложи това нещо да се случи в рамките на 10 дни, тъй като бяха поели ангажимент пред футболистите в съблекалнята до определена дата да успеят да им изплатят по една заплата. Говоря за новите собственици. Не разполагахме с необходимите средства в този момент, те дойдоха от този краткосрочен заем. Вече бяхме в напреднали преговори с белгийски клуб за Иван Горанов и знаехме, че ще има постъпления от трансфера и че ще имаме средства да покрием заема. Не сме молили Константин Папазов, това си е негово решение. Разбира се, събрахме се, обсъдихме го и решихме да го направим.

Не сме се събирали специално, за да отговорим на феновете, но бяхме длъжни да уважим всички въпроси, които бяха зададе от вас медиите. Получихме серия от въпроси във Фейсбук, те бяха ретранслирани от медиите. Не смятаме, че има въпроси, които не заслужават уважение, с изключение на тези на лична основа, преценихме да отговорим на повечето от тях. Иначе остават неясноти, които могат да разколебаят привържениците на Левски, които в момента почти изцяло поддържат живота на клуба. На практика това са основно въпроси на Любомир Костадинов.

Кой е Любомир Костадинов и защо трябва да отговаряме на неговите въпроси? Това по принцип е добър въпрос. Преценихме, че е добре да отговорим на някои въпроси, тъй като те хвърлят сянка и създават съмнение за начина, по който се е управлявал клубът в последните месеци, дори години. Ние нямаме място, където да нямаме отговори и е добре да ги дадем на хората, защото иначе се създава вакуум, който ще роди спекулации. До колкото аз имам информация г-н Костадинов е лидер на фенските фракции.

Дали заемът от Тити Папазов е от фирмата му със Стойне Манолов? Не, фирмата си е еднолично на г-н Папазов, поне до колкото аз имам информация, а и от регистрацията в Търговския регистър. А и самият г-н Папазов ни каза това, когато обсъждахме дали да пристъпим към тази операция. Дали Папазов е казал, че е трябвало да излъже партньора си? Това нямам представа, трябва да го попитате него какво е имал предвид. Нямам идея наистина. Знам, че договорът за заем е с неговата фирма. Всичко е законно и прозрачно.

Не намирам връзка между въпроса на Костадинов и загубата от Царско село. За съжаление Левски не отговоря на очакванията спортно-технически на всички, които обичат този клуб. Това има своите обективни причини. Всеки, който е гледал мача, знае, че имахме реални шансове да изравним. Късметът ни изневери за съжаление.

Казус с охраната има до толкова, че в момента нямаме дългосрочен договор с фирма за охрана. Вчера също разказах доста подробно - през последните повече 10 години Левски е бил охраняван от фирма на привържениците. Когато аз пристигнах в клуба, цената на един охранител беше 42 лева без ДДС. Има и денонощна охрана на стадиона, което е задължително за един спортен обект. Тази дейност също се осъществява от тази фирма. Тази цена се повиши през лятото на 2019 година, когато изтече договорът. От самата фирма ми обясниха, че не могат вече да охраняват на 42 лева без ДДС и предложиха цената да стане 80 лева. Това се случи паралелно със смяната на фирмата, която охранява стадиона. Тоест, тази дейност премина в друга фирма, а не в тяхната. С повишаването на цената за мачовете ги компенсирахме до някаква степен. Цена от 42 лева без ДДС наистина е ниска, 80 лева беше цена предложа от тях, която беше приета от Надзорния съвет.

Това лято те се отказаха. Стигнахме до договорка за намаляване на цената в момента, в който Левски изпадна в криза. Аз разговарях и с двете фирми, които охраняват Левски. Говорихме, разбрахме се, цената беше намалена. През това лято на мен ми беше предложено отново цената да стане 80 лева без ДДС, помолих за писмена оферта. Вместо да получим оферта, получих обаждане, че те се отказват от охраната. Със Степан Хиндлиян си говорим нормално, въпреки че не съм го чувал последните дни. Целта би трябвало на всички да е обща, а тя е оцеляването, спасяването на Левски. Слуховете за източване от привържениците не се разпространяват от клуба. Такава схема не съм видял - за източване. Имало е търговски взаимоотношения между клуба и фирми, които са създадени от привържениците - това е факт. И то по много направления, не само охрана.

Левски е пред фалит от няколко месеца. Няма съществена промяна. Освен футболен клуб, Левски е много важен социален фактор в държавата, а също така е и меко оръжие, използвано като сфера за влияние. Фактическият фалит е близо. И в момента Левски обслужва навреме всички свои търговски договори. Където имаме закъснение, то е дошло в последните 5-6 месеца: заплати, осигуровки и данъци на персонала. От февруари насам никога не сме имали достатъчно средства да покрием тези разходи, това беше големият проблем. Събирахме обаче достатъчно средства от привържениците, а имахме и други постъпления, това не бива да се забравя, така че да си обслужваме останалите задължения.


Всеки, който е имал възможност, е дундуркал Левски през годините. Кой е дундуркал Левски? Който е имал възможността да го прави. Документално не са поставени нещата по този начин. Левски през годините е имал собственици, рекламни договори, друга тема е до колко тези рекламни договори реално са отразявали някакво взаимодействие между клуб и компания и какви са били ползите за компанията и за Левски. Който е имал възможност е дундуркал Левски. За съжаление, това е довело до ситуация, в която клубът тепърва трябва да развива имунна система, така че да се справи в нормална среда, каквато би трябвало да е налична за всеки футболен клуб. В това отношение Левски има огромен потенциал, просто трябва да го използва.

Със сигурност има имена, но не ги знам. Мога само да правя догадки, а няма да е коректно. Грешният път е Левски да има благодетел. Големият въпрос е дали Левски ще се превърне в клуб, който да си е самодостатъчен и да се издържа. Левски трябва да скъса със ситуации, в които му се помага изкуствено. Трябва да опита да оцелее сам. Дали ще успее, ще видим. Със сигурност няма да е лесно.

По всяка вероятност в някакъв момент ще напусна Левски, разбира се. Никой не е вечен. В момента нямам такава идея. Подадох си оставката на първото заседание на Надзорния съвет, исках да дам възможност на новото ръководство да назначи човек с нова енергия и нови идеи, на мен ми се събра много. Наско Сираков се справя добре според мен. Съмнявам се, че спи спокойно. Никак не му е лесно - заложил си е името, а и това е клубът, в който е израснал. Васил Божков окончателно се е оттеглил от клуба. Нито имаме контакти с него, нито ни се помага, откакто акциите бяха прехвърлени.

650 000 лева на месец са напълно достатъчни, в тази сума не включвам обслужването на старите задължения. Дотук най-голямото дарение дойде от привържениците на Левски - 2.7 милиона лева. Като физическо лице Александър Ангелов, един от бившите собственици, дари 143 000 лева, през февруари в началото на кампанията", каза Павел Колев.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети