Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Павел Върба: Виктория е много опасен в атака, защитата на ЦСКА ще има много работа

Спорт

Павел Върба: Виктория е много опасен в атака, защитата на ЦСКА ще има много работа

Павел Върба: Виктория е много опасен в атака, защитата на ЦСКА ще има много работа - Tribune.bg
Снимка:

Допреди година най-успешният треньор в Чехия от началото на века Павел Върба бе начело на родния шампион Лудогорец. 57-годишният специалист се задържа около 10 месеца като наставник на разградчани, но провалът в квалификациите за ШЛ и колебливата игра му костваха поста. В началото на 2021-а Върба пое гранда Спарта Прага, с който стана вицешампион на Чехия, но в пресявките към ШЛ не успя да пробие по-напред от третия квалификационен кръг, където Мартин Минчев и съотборниците му отпаднаха от Монако, след като преди това елиминираха Рапид Виена. Все пак Спарта си гарантира участие в групите на ЛЕ наесен. Голямото си име в професията обаче Върба изгради начело на Виктория Пилзен, с който записа няколко много силни сезона. Ето защо „Тема Спорт“ потърси Върба преди двубоите между ЦСКА и пилзенци.

Господин Върба, вие сте сред хората, които най-добре познават Виктория Пилзен и ЦСКА. Как виждате изхода от този сблъсък?
– Определено ще бъде равностоен двубой. И двата отбора знаят, че ги очаква тежък съперник. Това са тимове, които имат амбиции да влязат в групите. Със сигурност
предстоят много интересни мачове. в които решаващи ще се окажат малките детайли. ЦСКА ще е много по-тежък опонент за Пилзен от хърватския Осиек, но ще гонят класиране с всички сили.

В чия полза е сравнението между ЦСКА и Виктория Пилзен на днешна база?
– И двата отбора са много стабилни. Резултатите в първите кръгове го доказват и затова смятам, че ще бъде много изравнен двубой. Не може да се открои фаворит между тях и никой не е сигурен в класирането си напред.

Кои са най-силните страни на Виктория Пилзен, където треньор е опитният Михал Билек?
– Виктория е много сериозен и опитен отбор, макар да изживяват по-различен период спрямо близкото минало. Във фаза атака са много опасни, защото имат двама високи нападатели, които са доста класни, а и тимът винаги се е отличавал с това, че играе офанзивен футбол, и определено ЦСКА ще има доста работа в дефанзивен план. Пилзен действа много атакуващо в чешката лига и се опитват да прилагат този стил и в Европа, както вкъщи, така и като гост.

Можете ли да отличите някой от техните играчи?
– Предпочитам да не посочвам конкретен футболист, но това е един тактически зрял отбор, в който има редица класни играчи, наистина добре селектирани, и те ще дадат сериозен отпор на ЦСКА.

Какво показват тези четири победи от четири мача за Виктория на старта на сезона и връща ли клубът старото си лице на фаворит след трудния минал сезон?
– Показват, че от няколко години те постоянно са в челото на класирането и играят на най-високо ниво в първенството. Също така и в евротурнирите имат поредица от сезони в груповата фаза на ШЛ и ЛЕ. Виктория е наистина силен отбор. Всеки клуб минава през трудни периоди, по време на които се сменя съставът, но Михал Билек успя да стабилизира тима. Разполагат и с опитни играчи, които от дълго време играят в Пилзен, а не са в отбора от половин година или от по-скоро.

Как си обяснявате трудното и драматично елиминиране на уелския ТНС в предишния кръг?
– Виктория успя да обърне резултата от много тежка позиция. Те губеха с 0:4 десет минути преди края на мача в Уелс, но върнаха две попадения, а в реванша обърнаха от 0:1 до 3:1 в края и стигнаха до продължения. Аз гледах мача в Пилзен и в него те видимо доминираха и заслужено продължиха напред.

Успявате ли да следите и българското първенство?
– Разбира се, следя медиите, интересувам се най-вече от Лудогорец, резултатите, класирането и някои репортажи.

А имате ли поглед и върху ЦСКА, където треньор стана Стойчо Младенов?
– Знам, че ЦСКА е силен отбор и подобно на Пилзен ще направи всичко възможно да влезе в групите.

Как приехте успеха на Лудогорец над гръцкия шампион Олимпиакос?
– Признавам си, че ме изненада, но Лудогорец очевидно изигра много добри мачове. Това е голям успех.

Как приемате новото правило за отпадането на головете на чужд терен?
– По-справедливо е. Някои се оплакват, че го няма, но за мен е по-добре, че вече се пресмята само общият брой голове.

В България доста хора следят представянето на Спарта Прага заради Мартин Минчев, когото напоследък пускате все по-често като резерва и получава повече игрово време. Как оценявате играта му напоследък?
– Той е млад и перспективен играч, но конкуренцията в Спарта е голяма. Очаквам от него още повече отдаденост и по-висока успеваемост в атака, отколкото в Черно море. Бих се радвал, ако той успява да излиза на повече голови ситуации и да вкарва повече голове.

Израства ли Мартин от идването си в Прага миналото лято?
– (Смее се.) Аз съм в Спарта все пак от половин година и не го познавам от преди. Имаше и здравословни проблеми, сега, когато е здрав, получава повече минути, ще видим какво ще стане с него.

Виждате ли шанс и други български футболисти да заиграят в чешкия елит?
– Аз самият исках някои играчи от България, но не се стигна до техен трансфер, но има доста интересни футболисти у вас и продължавам да следя вашето първенство.

И за финал един българско-чешки двубой вече завърши с успех за нашия тим – Локомотив Пловдив отстрани Словачко след дузпи. Какво показа това според вас?

– Локо Пд имаше и малко късмет в реванша. Смятам, че водещите отбори в Чехия и България са на едно равнище и са изравнени като класа. Може би тимовете на дъното у нас са пo-силни от опашкарите при вас, но мисля, че Топ 5 от вашата Първа лига може да играе с успех и в чешкото първенство.

Тоест шансовете на Виктория Пилзен и ЦСКА за краен успех са равни?
– Абсолютно да. Шансовете са 50:50.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати