Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Пет години без Трифон Иванов

Спорт

Пет години без Трифон Иванов

На днешната дата се навършват 5 години от кончината на един от най-сърцатите български футболисти в историята – Трифон Иванов.

Само на 50 години бившият капитан на България си отиде внезапно от този свят през 2016 г.

Защитникът на златния ни отбор от 90-те години бе един от големите лидери на онази група играчи, донесли и световна слава на българския футбол. Играл за Етър, ЦСКА, Бетис, Рапид и Аустрия (Виена) и други отбори.

Има 76 мача за България, като най-паметните са на Мондиал 1994 и Евро 1996. Именно той вкара и гола, който класира националния ни отбор за Световното първенство във Франция през 1998 г. - за 1:0 над Русия в незабравим мач.

На неговото погребение преди четири години дойдоха всички до един герои от САЩ `94 и треньорът на най-успешния футболен отбор на България Димитър Пенев.

В памет на Трифон Иванов Община Велико Търново ежегодно връчва награда на млад футболист от школата на „Етър“, а новият футболен терен до Спортно училище „Георги Живков“ вече носи името на екскапитана на националния тим на България.Награда „Лъвско сърце-Трифон Иванов“ пък се връчва ежегодно на най-сърцатия футболист в българското първенство.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още