Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Петър Петров и Веселин Мишев дадоха разяснения по въвеждането на системата VAR в България

Спорт

Петър Петров и Веселин Мишев дадоха разяснения по въвеждането на системата VAR в България

Петър Петров и Веселин Мишев дадоха разяснения по въвеждането на системата VAR в България - Tribune.bg

Mениджърът на проекта Видео Асистант Рефери за България Петър Петров и неговият заместник - бившият международен съдия Веселин Мишев гостуваха в предаването "Код Спорт". Българският футбол определено изостава от лидерите в Европа, но макар и бавно все пак върви. Доказателство от тази седмица - Изпълнителният комитет на БФС взе ключово решение, от което се очаква да донесе много справедливост в мачовете у нас. Системата Видео Асистант Рефери, известна като ВАР, вече е неизменна част от всички големи първенства. Дебютът й беше на Купата на конфедерациите в Русия през 2017 година, а сега вече ще се използва и в България. Макар да е подлагана на съмнение и дори открито неприета от някои фенове и футболни експерти, ВАР донесе много справедливост по световните стадиони. Разбира се с цената на странната емоция да чакаме понякога минути, за да разберем има или няма гол. Как ще влезе ВАР у нас разказаха Петров и Мишев.

- Уважаеми господа, добре дошли на терена на „Код Спорт“! Най-накрая и в България – ВАР! Как очаквате системата да промени футбола ни? Ще се сложи ли край на прословутото клише „момчетата плачат в съблекалнята“?

Петър Петров: Благодаря за поканата! Надяваме се, че ще го въведем, но отсега нататък ни чака много трудна и сериозна работа, защото за да се реализира това, първо трябва да обучим съдиите да са перфектни, качествени, за да не се получат всички тези грешки, които ги виждаме по европейските терени.

- Грешките на ВАР.

Петър Петров: Да и може би това, че малко със закъснение тръгваме, но е хубаво човек да се учи от грешките на другите, за да не ги допуска.

Веселин Мишев: Нашата идея е да направим така, че нашите съдии да бъдат перфектно обучени като ВАР, да помагат на своите колеги на терена и както каза г-н Петров, да избегнем грешките, които се получаваха в някои други страни. Надяваме се да имаме късмет, да успеем и смятаме, че това е за доброто не само на съдийството, но и за българския футбол като цяло.

- Сравнително колко процента справедливост внася ВАР във футбола? Имате ли вече статистика по темата?

Петър Петров: Има статистика. Розети направи една такава статистика. Това е шефът на съдиите на УЕФА за Шампионска лига и групова фаза на Лига Европа. ВАР е програма, помагаща да се избегнат важните грешки, т.е. прави се проверка на гол, на наказателен удар, на червен картон. Грешките, които влияят на крайния резултат – да не бъде отбелязан гол от засада или чрез нарушение. Тази статистика показва, че 90% от тези грешки се покриват от ВАР. Има едни 10%, в които ВАР се намесва меко казано ненужно за промяна на решението на съдията. Там вече УЕФА въвежда един принцип – минимална намеса, максимална полза.

- Може ли да се каже, че ВАР ще спасява кариери на рефери?

Веселин Мишев: Според мен първото и основното нещо, което ще бъде при съдиите при въвеждането на ВАР е, че те ще излизат много по-спокойни на терена. Правени са изследвания, че степента на тревожност на съдията от това да допусне грешка е доста висок в страни като България, където знаем какъв е манталитетът, натискът, който има към съдиите преди мач от страна на медии, на фенове, дори на президенти. Докато съдията, който знае, че зад него има едно контролно, очаквам, че нашите съдии ще излизат много по-спокойни на терена, ще взимат доста по-правилни решения и тяхното представяне няма да бъде на всяка цена. Едва ли не, ако направят една или две грешки, да получат много тежко наказание. Иначе не само в България са наказвали за по една грешка, има много случаи и в други държави, особено в балканския регион. Но аз лично се надявам, че при въвеждането на ВАР, разбра се, ако съдията допусне грешка, тя пак ще се отчита като грешка, но всъщност отборът няма да е толкова ощетен и това според мен ще доведе до по-голямо спокойствие в работата и на Съдийската комисия, и на другите структури на БФС. От такава гледна точка, смятам, че на съдиите ще им бъде много по-спокойно на терена и те ще могат да покажат много по-добре своите качества, които безспорно притежават.

- Колко решения средно взема съдийската бригада по време на мач? Предполагам по тази тема са ви говорили на много съдийски семинари…

Петър Петров: ВАР основно се намесва по четири направления, така че статистика за всеки един мач е отделно. Първо – проверява се редовността на всички голове, ако има наказателни удари, ако има показани директни червени картони и ако по време на мача има само грешка в идентифициране на нарушителя. Така че за всеки мач при резултат 0:0 няма да се прави проверка на нито един гол, но при резултатен двубой, всяко едно попадение се проверява. Всеки мач си е индивидуален за себе си. Ще допълня Веско, че никой не е застрахован от грешки. Както футболистите, така и съдиите са хора. ВАР е една лека застраховка на реферите, тъй като поне аз от моя опит съм забелязал и собственици, и ръководства на клубове, всички гледат мача, но до тях винаги има един монитор. В момента, в който завърши ситуацията, гледат повторение. Съдията без ВАР няма шанс да има това. Сега ние им даваме този шанс да направят една ревизия, затова ние ще държим да се спазват всички изисквания на ФИФА. Главният съдия трябва да е главен. Ако има някакъв проблем, отива до монитора, като ще бъде защитен в центъра на терена или на подходящо място, гледа си повторение на ситуацията и взима крайното решение. ВАР е само помощ на съдията, а той след проверка ще реши окончателно дали има наказателен удар или няма.

Веселин Мишев: Нека феновете, журналистите, собствениците, футболистите, треньорите и всички, които наблюдават мачовете да не очакват, че в нашето първенство ВАР ще се намесва за всеки обратен тъч, за ъглов удар, дали има фаул в центъра, тъй като може би си го представят така. Но далеч не е така, както каза г-н Петров, минимална намеса, максимална ефективност. Само за важните неща, а не когато стане спор какъв да бъде тъчът и те да искат гледането на ВАР. Това е комично!

- Ще се промени ли отношението на футболистите към реферите у нас с появата на ВАР? В България досега като че ли арбитърът сякаш винаги е на топа на устата…

Веселин Мишев: Предстои да видим, но при всички положения футболистите, които играят в българското първенство, гледат международни мачове, виждат, че там имат ВАР и когато разберат, че и тук има ВАР, мисля, че малко по-толерантни трябва да бъдат към съдиите, т.е. няма толкова бурно да изразяват своето мнение. Мисля, че това ще доведе, макар и не веднага, до едно по-спокойно провеждане на футболните мачове, от което ще спечелят всички участници във футболния процес.

Петър Петров: В началото сигурно ще има. Ще има един възпитателен период, в който трябва да разберат, че единствено съдията има право да комуникира с ВАР системата.

- Доколко се губи емоцията на играта заради ВАР?

Веселин Мишев: Винаги сме казвали като съдии, че грешките са част от играта. Дори това е и нейният чар в миналото, но все пак дойде XXI век, футболът е много по-динамична игра, отколкото преди 15-20-30-50 години, ситуациите са много по-сложни. Става въпрос за милиметри при засадата, става въпрос за съвсем леки контакти. При това положение, мисля, че през годините се натрупаха страшно много важни съдийски грешки. Доста мачове в световен мащаб промениха развоя си заради грешките на съдиите. Мисля, че в XXI век при тази динамика на футбола и това развитие на технологиите, ВАР е от полза. Разбира се, губи се част от интригата на играта, част от динамиката, но всичко е за да възтържествува справедливостта на футболния терен, тъй като знаем, че и двата отбора, техните треньори работят цяла седмица, президентите осигуряват средства за тяхната подготовка и когато има справедливост на терена, мисля, че това е добре за всички.

- Съгласни ли сте с мнението, че ВАР до голяма степен отнема човешкия фактор във футбола?

Петър Петров: Напротив, защо да го отнема? Той помага на човешкия фактор да реши правилно ситуациите. Да не говорим, че нашите съдии не могат да получават назначения за групови фази на Лига Европа и Шампионска лига, ако ние не въведем тук системата ВАР и ако те не работят. На мой въпрос към г-н Розети – защо на Кабаков италианци са му асистенти, той каза: „Когато въведете в България ВАР, тогава другите ви съдии ще излизат.“

- Кое е най-емблематичното решение за справедливост на ВАР, което бихте дали за пример?

Веселин Мишев: Аз лично си спомням един от първите мачове на световното първенство в Русия, когато за първи път се въведе ВАР на мондиал. На срещата Франция – Австралия резултатът стана 2:1 за Франция след две намеси на ВАР. Първо беше отсъдена дузпа на Гризман, от която беше отбелязан гол. След това при един удар на топката, се оказа, че тя е минала буквално няколко сантиметра през целия си обем голлинията. Попадението беше зачетено и мачът завърши 2:1 за Франция. Ако нямаше ВАР, твърде възможно беше поне един от двата гола да не бъде признат.

- А коя е най-голямата грешка?

Петър Петров: Сещам се за суперкупата на Холандия – Фейенорд – Витес. Там имаме неотсъден наказателен удар, 25 секунди се играе играта, отбелязан е гол от другия отбор - Фейенорд и тогава системата ВАР сигнализира и връщат наказателния удар. Това, ако стане в България, ще бъде бедствие.

- Може ли ВАР да има отрицателно влияние върху съдията? Например, ако няколко пъти поред системата промени решението му и го изкара един вид некомпетентен.

Веселин Мишев: Това зависи изцяло от психиката на съдията. Ако той е с добра психика, ако е уверен в себе си, това не би трябвало да му повлияе. Разбира се, не е приятно да научиш, че си допуснал грешка по време на мача. Това със сигурност влияе върху поведението на съдията, но именно от неговата психическа подготовка зависи той да преодолее това и да продължи да свири мача, все едно не е допуснал грешка. Това според мен ще му помогне да не допуска нови грешки и да няма нова промяна на решенията му от ВАР.

Петър Петров: Между другото, от моя опит знам, че всички наши елитни съдии на полувремето чрез свои приятели или те по Интернет проверяват всичките си спорни ситуации. И второто полувреме се опитват да компенсират. Напротив, сега с ВАР могат на момента и да са благодарни на ВАР, че им коригира грешката, защото след това – съжалявам, така реших, на момента не я видях ръката... Сега обаче няма да имат право да се оправдават

- Вече говорихме, че има само четири ситуации, при които се намесва ВАР – гол, дузпа, директен червен картон и сгрешена самоличност при нарушение. Трябва ли кръгът да бъде разширен или съответно намален?

Веселин Мишев: Според мен това е достатъчно. До това решение се е стигнало след задълбочено разискване между експертите на ФИФА, още когато беше въведено през 2018 г. Мисля, че това работи до момента и едно разширение може да доведе до това да се спори за всеки тъч или за всеки ъглов удар, което само ще разводни нещата и ще се играе прекалено дълго.

- Трябва ли ситуациите, разглеждани от ВАР, да бъдат показвани на видео екраните на стадионите?

Петър Петров: Много хубав въпрос, защото това е другата грешка на примерно италианци. Преди една седмица пристигна официално писмо от шефа на съдиите на ФИФА Колина. Абсолютно конфиденциална трябва да бъде тази информация. Този аудио и видео запис на контакта си остава и когато бъде подадена една жалба от определен клуб, той трябва да бъде архивиран и разглеждан. Но пред медии и пред обществеността това нещо е абсолютно забранено.

- Иван Леков е последният български съдия, участвал на голям форум – европейските финали през 2000 г. Има ли България реален шанс с въвеждането на ВАР да лансира по-лесно ново име за европейското първенство догодина или за Мондиала в Катар през 2022 г.?

Веселин Мишев: Както каза г-н Петров, това е изключително важно условие за бъдещото развитие на нашите международни съдии. За наша радост Георги Кабаков успя да пробие в елита на европейското съдийство, получава все по-важни мачове. Той официално е обявен, че е в „short” листа за световното първенство, т.е. сред кандидатите. Аз лично мисля, че има шанс и за европейското. Въвеждането на системата ВАР само ще му помогне, тъй като, както каза г-н Петров, италиански видео-асистент арбитри помагат на Кабаков, докато ако ние имаме подкрепата на други български съдии и самият Кабаков, който вече има лиценза ВАР, това му дава доста по-големи шансове да се пребори за участие на европейско и световно първенство. Ние като съдийска общност в България би трябвало да положим максимални усилия като един юмрук, да застанем зад него, защото той е лицето на българското съдийство. Наистина вече твърде много години България не е имала представител на голям форум.

Петър Петров: Кабаков е единственият, който в момента има сертификат да бъде ВАР. Там има възможност реферът да е на терена да ръководи срещата, но да няма сертификат да е ВАР. А той има този сертификат, неслучайно е канен в Саудитска Арабия с чужди съдии, катарците го наблюдават и световният футбол. Така че той е в разширения списък. Сега ние ще положим всички усилия, тъй като той си ръководи с постоянни асистенти, това пак е изискване на УЕФА и ФИФА, да обучим и неговите асистенти, тъй като във ВАР има един главен, но има и двама асистенти, които следят евентуално, ако има гол от засада. Освен главните съдии, ще обучим и 18 асистенти, които ще следят само този показател. Така че ако ние успеем и февруари месец нашите асистенти получат сертификати от ФИФА, много е важно да се знае, че това обучение тук, не Петър Петров или Веселин Мишев ще им даде лиценз и сертификат, а ФИФА. Ние сме поканили холандския инструктор Майк ван дер Роест – човекът, който провежда и дава сертификати на всички елитни топ рефери в Европа. Той ще присъства на нашето обучение. След това имаме пълен мониторинг. Президентът на БФС е подписал всяка една намеса на нашите съдии по време на обучението и на реалните мачове, триминутни клипове ги изпращаме във ФИФА и те преценяват. Може някой от 18-те да не получи сертификат. Това е едно реално обучение. Но получат ли сертификат успешно, тогава вече имаме възможност да изпратим заедно с Кабаков цял екип.

- Съдии от нашия регион начело със словенеца Скомина и сърбина Мажич са най-високо ниво – свириха финал на Шампионска лига - как го постигнаха? Техните първенства през новия век не се различават много от българското.

Петър Петров: Дамир Скомина е едно хубаво момче. Миналата година бях треньор в УЕФА и го познавам много добре. В края на краищата трябва да имаш и малко лоби. Знаем кой е президентът на УЕФА, те имат и член в Съдийската комисия – г-н Владимир Сайн. Много сериозен съдия, пълен феърплей, много добро момче, скромно и се труди.

Веселин Мишев: Сега ние имаме ново явление за българското съдийство – това е Георги Кабаков. Безспорно той е на много добра възраст. Мисля, че е на 34 години в момента, т.е. има всички шансове да надмине и Скомина, и Мажич, тъй като има най-малко 11 години пред себе си. Това не е малък период от време, а вече на тази възраст е в елита на Европа, така че надявам се след десетина години да задават въпроса в Словения и Сърбия – България има топ съдия, а ние защо нямаме?

- Как ще стане въвеждането на системата по стадионите у нас – постепенно или едновременно на всички арени?

Петър Петров: Това е другият въпрос, по който пак се учим от опита и грешките на другите страни. Ние няма да бързаме. Това, което предложихме и Изпълкомът го реши, нашата комисия начело с проф. Лъчезар Димитров, е при едно окей обучение, да го приложим от 24 април до 22 май за първата шестица, която ще определи шампиона на България и представителите в Лига Европа. Още повече, че стадионите две седмици преди началото на плейофната фаза трябва да бъдат също сертифицирани от ФИФА. Тази инспекция, която ще направим октомври, трябва някъде 24-25-ия кръг на реалния шампионат да се направи технологичен тест на самите стадиони и да се издаде на всеки един стадион сертификат, за да може да се проведе среща с ВАР. Това е много важно да се знае, дано не се наложи някои отбори да играят на други стадиони. Затова системата е първо сертифицираме отборите за първа шестица. През месец май ще се знаят отборите от 7-о до 10-о място, а отборите от 11-о до 14-о, където има два отпадащи и евентуално два влизащи, ще бъдат сертифицирани през юни, защото тогава ще се знае от Втора лига кои отбори влизат и те трябва да получат сертификат на ФИФА. И вече реално за цялата Първа лига ще започне от началото на първенство 2021/22.

Веселин Мишев: По време на мачовете от първата шестица ще може вече да покажем, дай боже, реално на българската спортна общественост как работи ВАР и това ще бъдат едни исторически мачове с тази система, ако всичко върви по план, както сме го начертали до момента.

- Благодаря ви най-вече за конкретиката в това интервю! Надявам се най-вече да сме полезни за българския футбол и от гледа точка защита на съдийството, за да не го определят като ахилесова пета, защото смятам, че ВАР ще помогне да спрат излишните интриги във футбола ни, които определено го дърпат надолу.

Петър Петров: Ние също искаме да благодарим и винаги сме готови, тъй като това е едно от основните изисквания на ФИФА – да се разгласяват на спортната общественост всички иновации и нови неща, а не да се четат от жълти сайтове. Искаме да отговаряме на всякакви въпроси.

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема