Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Плувецът Цанко Цанков се подготвя за следващата си голяма цел

Спорт

Плувецът Цанко Цанков се подготвя за следващата си голяма цел

Снимка:

Преди година той постигна исторически успех, като преплува Бургаския залив от нос Емине до Маслен нос

На днешния ден преди една година за първи път в хилядолетната история на Черно море беше преплуван Бургаският залив от Нос Емине до Маслен нос. 14 часа 24 минути и 34 секунди бяха нужни на Цанко Цанков да измине разстоянието от близо 50 километра и да стане първият човек регистрирал подобен рекорд. Бурното море и вълните не отказаха плувецът по пътя към голямата цел и днес той се връща към спомените си от 17 юли 2019 година.

„Всичко от тогава ми е в главата, все едно беше вчера. Наистина много трудно и дълго плуване, но съм щастлив, че го направих в името на България. Знаете, че от всички държави, които имат излаз на Черно море, подобно плуване не беше регистрирано и съм горд, че от една година моето име стои най-горе в исторически план за подобно изплувано разстояние. През всичко възможно премина моят организъм през тези над 14 часа във водата. Нито за миг не съм и помислял да се откажа, колкото и трудно на моменти да беше. Напротив, знаех, че мога и го направих. Благодаря на целия си екип, които бяха до мен и на всички, които ме чакаха на плажа в Приморско след като финиширах. Незабравими спомени са това. Исторически успех за България!“ сподели Цанков.

В момента Цанко Цанков води целенасочена подготовка към друг световен рекорд след един месец. Българинът иска да подобри постижението за 12 часово плуване в 50 метров басейн без спиране.

„Тренирам много сериозно и искам още едно голямо постижение да запиша. Ще бъде също адски трудно, защото трябва да се плува на ръба на човешките възможности. С бърза скорост и отлична тактика през цялото време. Ще стартирам в 07:30 часа и финала ще бъде в 19:30 часа. Всичко ще бъде направено според правилата на Международната федерация по плуване - FINA и на Европейската плувна лига – LEN. Много скоро ще обява всички подробности за това в най-малки детайли“, каза Цанко. Плуването за рекорда ще бъде направено в бургаския басейн „Флора” в Морската градина на 22 август тази година.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още