Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Почина легендата на Формула 1 Сър Стърлинг Мос

Спорт

Почина легендата на Формула 1 Сър Стърлинг Мос

Почина легендата на Формула 1 Сър Стърлинг Мос - Tribune.bg
Снимка:

Сър Стърлинг Мос, британската легенда на Формула 1, е починал на 90-годишна възраст след дълго боледуване.

Той е считан за един от най-великите пилоти в надпреварата без световна титла, припомня БГНЕС.

Британецът спечели 16 Гран При-та през 50-те и началото на 60-те години на миналия век, когато битката в спорта бе най-ожесточена. Четирикратен вицешампион и трети на три пъти в генералното класиране, нито един друг пилот в историята не е печелил толкова състезания и в крайна сметка не е триумфирал с титлата от Формула 1.

Мос бе и първият британец, който печели домашното си състезание, надигравайки Фанджо на Ейтрий през 1955, и се превърна в олицетворение на скоростта.

Шофьорите, които карала с превишена скорост, били запитвани от полицията: „За кого се мислите? Стърлинг Мос?“. Мос веднъж разкрил, че получил същия въпрос от полицай.

Британецът приключи професионалната си кариера с инцидент на Гудууд през 1962, който го оставя в безсъзнание за месец и парализира за половин година.

Получил е званието „сър“ през 2000 година за заслуги към автомобилните спортове.

Мос се разболя в Сингапур в края на 2016 и прекара 134 дни в болница, борейки се с инфекция на гърдите. Преди това той оцеля след триетажно падане в асансьорна шахта в дома си в Лондон през март 2010, счупвайки и двата си глезена и четири кости на стъпалата. През януари 2018 той се оттегли изцяло от публични изяви, за да прекара повече време със семейството си.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Формула 1

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети