Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Порто спечели Купата на Португалия след продължения

Спорт

Порто спечели Купата на Португалия след продължения

Порто спечели Купата на Португалия след продължения - Tribune.bg

Вижте репортаж от мача

Порто спаси сезона си, след като надви шампиона Спортинг (Лисабон) с 2:1 след продължения във финала за Купата на Португалия и така взе трофей през сезона 2023/24. Победното попадение беше дело на иранеца Мехди Тареми, който вкара дузпа в 100-ата минута. Спортинг пък трябваше да играе от 30-ата минута с човек по-малко, заради червен картон на автора на техния гол.

"Лъвовете", които вдигнаха националната титла с 10 точки преднина над Бенфика, откриха резултата в 20-ата минута чрез Джерамая Сейнт Джусти, който засече с глава центриране на Поте от ляво. В 25-ата минута обаче бразилецът Еванилсон изравни заради грешка в защитата на Спортинг. Халфът Едуардо Акиньо-Пепе центрира в наказателното поле, а защитникът на лъвовете Нуно Сантош в опит да спре топката буквално я сервира на 10-ия метър на Еванилсон, за който нямаше проблем сам срещу вратаря да изравни.

Само три минути по-късно Спортинг остана с човек по-малко, след като нидерландският автор на техния гол беше изгонен с директен червен картон заради поваляне на откъсналия се сам срещу вратаря Вендерсон Галеньо. Първоначално съдията Фабио Верисимо посочи и точката за изпълнение на дузпа, но след като се консултира с колегите си от стаята за видеоповторения (ВАР), извади фаула извън границата на наказателното поле. Изстрелът на Франсишко Консейсао профуча на сантиметри до дясната греда. До края на първата част и двата отбора изпуснаха по едно много добро положение, като особено трябва да съжаляват синьо-белите от Порто, след като Консейсао от 8 метра ритна топката над горната греда.

През второто полувреме и продълженията Порто наложи сериозно превъзходство, но така и не се стигна до гол до 100-ата минута, когато реферът отсъди втора дузпа. Тя беше предизвикана от вратаря Диого Пинто, който събори Еванилсон. Този път зад топката застана Мехми Тареми и не остави шанс на стража на "лъвовете" от Лисабон, с което осигури и трофея на своите.

Това е 30-а купа за Порто в историята, но като завършил на 3-о място в класирането получава право да играе квалификации за място в Шампионската лига.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати