Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. През март започва тестването на системата ВАР в България

Спорт

През март започва тестването на системата ВАР в България

През март започва тестването на системата ВАР в България - Tribune.bg
Снимка:

От БФС обявиха графика за ВАР технологичния тест на ФИФА за сертифициране на стадионите от efbet Лига през март.

Отговорникът за ВАР в България и член на съдийската комисия Петър Петров обяви, че с предстоящите домакински мачове на Лудогорец и ЦСКА в края на седмицата започват тестовете на ВАР преди самото въвеждане на системата за плейофите в efbet Лига.

„Идеята за въвеждането на ВАР бе на съдийската комисия от декември 2019 година. Тази система е част от правилата на играта футбол. Тя не е експеримент. Иновациите и технологиите постоянно ще навлизат. Да се надяваме, че в следващите години ще навлязат още иновации в спорта. С решение на Изпълкома на БФС през февруари 2020 стартирахме проекта. Подготовката беше в няколко направления. Трябваше да бъдат изпълнени условията на ФИФА. Не бъдат ли изпълнени изискванията на ФИФА, няма да бъде разрешено да се провеждат мачовете с ВАР. Мониторингът ще бъде през следващите четири години и половина – до лятото на 2025 година. Ние нямаме право на грешки, защото има жестоки санкции от страна на ФИФА. Атанас Фурнаджиев, Кирил Домусчиев и Венцеслав Стефанов определиха фирмите, към които да се обърнем, към фирмите провайдъри. Избрахме пет фирми и се спряхме на децентрализирания вариант. Четирите вана са тук“, коментира Петров.

„Стартираме с 15 мача в плейофната фаза. Започваме от 12 март технологичния тест на ФИФА. ФИФА на база датите, които сме дали без да ни уведомява пристига техният представител и вижда дали правим този технологичен тест. Дали правим всичко, което те имат като изисквания. Ще сертифицираме всички наши стадиони от 23 до 26 кръг. Инвестицията е в размер на 1 700 000 евро. 200 хиляди евро ще бъдат платени с първата вноска, след това на разсрочено плащане по 375 хиляди евро на година. Гръцката футболна федерация за една година плаща 2 милиона евро. Те имат подписан договор с друга фирма и са заделили 10 милиона евро за реализирането на проекта. Нашата система е близо пет пъти по-евтина. Ще видим дали ще бъде по-ефективна“, добави той.

„Съдиите минаха през октомври на офлайн обучение на симулатор тренажор. За да получи сертификат всеки един от нашите рефери трябваше да ръководи два мача и да бъде два мача във ВАР стаята. Сертифицирахме 20 съдии. Имаме и една женска ВАР двойка.С тях ще кандидатстваме за участие на Световното първенство през 2023 година в Австралия и Нова Зеландия. Трябва да им подсигурим календар.“

„Стартираме с тези 15 мача, защото ФИФА не иска да има прекъсване. Обучението е приключило на 1 март и съдиите веднага трябва да започнат да практикуват. Всички стадиони с изключение на един изпълняват условията.“

„Всички очевадни грешки, които биха били допуснати, надявам се на 100% да бъдат проверени. Главният съдия на терена си е главен съдия. Главният съдия е човекът, който решава и взима окончателното решение. Хубавото на системата е, че дава на главния съдия да отиде и да види от няколко ъгъла. Отивайки до монитора за проверка той има право на втори шанс и може да промени своето решение, ако прецени, че трябва да го промени. Той ще вземе окончателното решение. Възможно е да не промени решението си. ВАР няма да има отношение относно накъсването на играта. Ще видим в реална обстановка докъде сме стигнали и дали ФИФА ще ни одобри“, каза още Петър Петров.

Новата технология в помощ на съдийството ще бъде изпробвана на стадионите в Разград, Кърджари и София, както и в София - на стадион "Българска армия" и Национален стадион "Васил Левски".

12.03.2021г. /Петък/ 17:00 ч. - 21 кръг от efbet Лига
Лудогорец 1945 (Разград) - Арда 1924 (Кърджали)

14.03.2021г. /Неделя/ 17:00ч. - 21 кръг от efbet Лига
ЦСКА (София) - Етър (Велико Търново)

17.03.2021г. /Сряда/ 15:30 ч. - 1/4 финал на Купа на България
ФК ЦСКА 1948 (София) - Арда 1924 (Кърджали)

20.03.2021г. /Събота/ 15:00 ч. - 22 кръг от efbet Лига
Арда 1924 (Кърджали) - Локомотив 1926 (Пловдив)

21.03.2021г. /Неделя/ 14:15 ч. - 22 кръг от efbet Лига
Берое (Стара Загора) - ЦСКА (София)


Коментари (1)

ivo TOOTO UMRE, ALE, ALE, ALE !!!
08.03.2021 15:54 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема