Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Пускат до 12 000 фенове на финала за Купата на България

Спорт

Пускат до 12 000 фенове на финала за Купата на България

Снимка:

Изискванията ще бъдат зрителите да бъдат разположени през седалка и през ред

До 12 хил. зрители ще бъдат допуснати до срещата за Купата на България, съобщи министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

Имайки предвид важността на срещата и това, че Националният стадион е с много по-голям капацитет на трибуните, взехме решение да допуснем до 12 хиляди души, равномерно разпредели по секторите, като изискването е феновете да бъдат разположени през седалка. Нека феновете да бъдат отговорни и да спазват предписанията, призова министър Кралев.

„България е една от малкото страни, които направиха компромис и допуснаха по време на провеждането на футболни срещи да има привърженици на отборите“, посочи министър Кралев и изрази съжаление, че част от феновете не са оправдали очакванията з спазването на противоепидемичните мерки.

„Призовавам феновете – нека бъдат отговорни, за да се уважаваме, както ние се съобразяваме с тях, нека и те се съобразяват с хората, които искат да предпазят тяхното здраве“, каза министър Кралев.

В случая с финала за Купата отговорността на спазването на мерките е на Професионалната футболна лига, говорили сме с тях да разпределят по справедлив начин билетите и да осигурят спазването на мерките. За финала се прави изключение, на другите мачове остава ограничението за максимум 1000 зрители на сектор, допълни министър Кралев.

Той разкри и какви ще са новите противоепидемични протоколи за футболните отбори във връзка с епидемията от COVID-19. "В момента заповедта изисква до 3-то число всеки месец да бъдат представени PCR тестове на всички играчи, треньори и служители на отборите. В периода между двата PCR теста в началото на всеки месец, отговорност за участниците ще носят лекарите на клубовете, като преди всеки мач те ще трябва да заверят с подпис, че гарантират здравето на играчите по отношение на коронавируса", обясни той.

При установяване на случай на коронавирус, играчът се отстранява от отбора и към него се прилагат предвидените противоепидемични мерки. За останалите лица се провеждат PCR тестове, който трябва да бъдат според изискванията - два отрицателни теста в рамките на три дни. От там-нататък при негативни резултати всички футболисти продължават участието си в срещите.

“Не се предвижда затягане на мерките в спорта. На този етап считаме, че мерките отговарят на фактическите данни, получени при тестването на българските граждани. Особено това се отнася за спортистите, тъй тези хора са непрекъснато с добра физическа подготовка, пазят сериозно своето здраве и с оглед участието в спортните състезания, медицинските екипи на съответния отбор се грижат за тяхното здраве. Мисля, че това е това групата от българското население, млади хора, които са в най-добро здравословно състояние. Ще издам заповед, касаеща финала за Купата на България - разпределение по 3000 души в четирите сектора. Нека да дадем шанс и доверие на хората. Надявам се този път да бъдат по-коректни, но ако не се спазват мерките, ще предприемем по-строги действия”, обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

“Задължение е на организатора на футболната среща да осигури възможност за спазването на противоепидемичните мерки. Организаторът носи отговорност, обикновено това е отборът-домакин”, заяви директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев.

Министър Кралев допълни, че в случая с финала за Купата на България, организатор е Професионалната футболна лига. „Водили сме разговори с тях, те имат ангажимент да разпределят по справедлив начин билетите и да осигурят спазването на тези противоепидемични мерки. Те ще водят разговорите с феновете, защото те са организатор на събитието. Що се отнася до останалите срещи във Професионалната футболна лига - те продължават по старите мерки. Изключението е само за финала за Купата на България. На останалите срещи продължаваме да допускаме до 1000 души на сектор, както е предвидено в правилата. При нарушение отборът-домакин носи отговорност”, каза още Кралев.

Първият вицепрезидент на БФС Емил Костадинов изказа благодарност към премиера Бойко Борисов, министър Кралев и министър Ананиев за направения компромис и допускането на повече фенове на мача между ЦСКА-София и “Локомотив” Пловдив.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още