Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Пускат до 12 000 фенове на финала за Купата на България

Спорт

Пускат до 12 000 фенове на финала за Купата на България

Пускат до 12 000 фенове на финала за Купата на България - Tribune.bg
Снимка:

Изискванията ще бъдат зрителите да бъдат разположени през седалка и през ред

До 12 хил. зрители ще бъдат допуснати до срещата за Купата на България, съобщи министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

Имайки предвид важността на срещата и това, че Националният стадион е с много по-голям капацитет на трибуните, взехме решение да допуснем до 12 хиляди души, равномерно разпредели по секторите, като изискването е феновете да бъдат разположени през седалка. Нека феновете да бъдат отговорни и да спазват предписанията, призова министър Кралев.

„България е една от малкото страни, които направиха компромис и допуснаха по време на провеждането на футболни срещи да има привърженици на отборите“, посочи министър Кралев и изрази съжаление, че част от феновете не са оправдали очакванията з спазването на противоепидемичните мерки.

„Призовавам феновете – нека бъдат отговорни, за да се уважаваме, както ние се съобразяваме с тях, нека и те се съобразяват с хората, които искат да предпазят тяхното здраве“, каза министър Кралев.

В случая с финала за Купата отговорността на спазването на мерките е на Професионалната футболна лига, говорили сме с тях да разпределят по справедлив начин билетите и да осигурят спазването на мерките. За финала се прави изключение, на другите мачове остава ограничението за максимум 1000 зрители на сектор, допълни министър Кралев.

Той разкри и какви ще са новите противоепидемични протоколи за футболните отбори във връзка с епидемията от COVID-19. "В момента заповедта изисква до 3-то число всеки месец да бъдат представени PCR тестове на всички играчи, треньори и служители на отборите. В периода между двата PCR теста в началото на всеки месец, отговорност за участниците ще носят лекарите на клубовете, като преди всеки мач те ще трябва да заверят с подпис, че гарантират здравето на играчите по отношение на коронавируса", обясни той.

При установяване на случай на коронавирус, играчът се отстранява от отбора и към него се прилагат предвидените противоепидемични мерки. За останалите лица се провеждат PCR тестове, който трябва да бъдат според изискванията - два отрицателни теста в рамките на три дни. От там-нататък при негативни резултати всички футболисти продължават участието си в срещите.

“Не се предвижда затягане на мерките в спорта. На този етап считаме, че мерките отговарят на фактическите данни, получени при тестването на българските граждани. Особено това се отнася за спортистите, тъй тези хора са непрекъснато с добра физическа подготовка, пазят сериозно своето здраве и с оглед участието в спортните състезания, медицинските екипи на съответния отбор се грижат за тяхното здраве. Мисля, че това е това групата от българското население, млади хора, които са в най-добро здравословно състояние. Ще издам заповед, касаеща финала за Купата на България - разпределение по 3000 души в четирите сектора. Нека да дадем шанс и доверие на хората. Надявам се този път да бъдат по-коректни, но ако не се спазват мерките, ще предприемем по-строги действия”, обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

“Задължение е на организатора на футболната среща да осигури възможност за спазването на противоепидемичните мерки. Организаторът носи отговорност, обикновено това е отборът-домакин”, заяви директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев.

Министър Кралев допълни, че в случая с финала за Купата на България, организатор е Професионалната футболна лига. „Водили сме разговори с тях, те имат ангажимент да разпределят по справедлив начин билетите и да осигурят спазването на тези противоепидемични мерки. Те ще водят разговорите с феновете, защото те са организатор на събитието. Що се отнася до останалите срещи във Професионалната футболна лига - те продължават по старите мерки. Изключението е само за финала за Купата на България. На останалите срещи продължаваме да допускаме до 1000 души на сектор, както е предвидено в правилата. При нарушение отборът-домакин носи отговорност”, каза още Кралев.

Първият вицепрезидент на БФС Емил Костадинов изказа благодарност към премиера Бойко Борисов, министър Кралев и министър Ананиев за направения компромис и допускането на повече фенове на мача между ЦСКА-София и “Локомотив” Пловдив.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети