Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Радослав Янков за спорта по време на пандемия

Спорт

Радослав Янков за спорта по време на пандемия

Радослав Янков за спорта по време на пандемия - Tribune.bg
Снимка:

Остава по-малко от месец до началото на сезона в Световната купа по сноуборд.

Звездата ни в паралелните дисциплини Радослав Янков се надява предстоящите състезания да протекат нормално, макар и в условията на пандемия. 

Да бъде в планината, да покорява белите писти и да преследва перфектното спускане с вяра в себе си и със свободен и търсещ ум. Това усещане Янков не може да сравни с нищо друго. Но изминалите месеци са му помогнали да оцени истински и други, също толкова значими за всеки човек емоции.

„На всеки човек му беше трудно още в началото, когато започна пандемията, да се изолира, да пази близките си, родителите си. Трябва да свикнем с това, защото така може би ще бъдат нещата. Сега разбираме колко важни са приятелите, семейството и времето прекарано с тях”, сподели спортистът пред Нова телевизия.

Адаптирането към тази нова действителност не е било лесно.

„Около мен всичко е свързано със спорта. Това се промени най-много. В началото не работеха фитнесите и залите. Тренирах вкъщи. Сега преди започването на сезона е трудно с пътуването, затварят се места за тренировки. Чисто спортно тепърва ще разбираме по какъв начин ще се провеждат състезанията. По-голямата част от подготовката вече мина. Пропуснахме голяма част от края на миналия сезон. Не успяхме да направим тестове, изпуснахме няколко старта. Отмениха цялата Олимпиада, какво говорим за стартове от сезона. Ние ще трябва да свикнем. Ще спазваме правилата и ще гледаме напред положително, доколкото е възможно”, каза Радослав.

Във време на пандемия е трудно да се поставят конкретни цели за предстоящия сезон.

„Ще бъде много странно и нямам очаквания, защото както има състезатели, които късно започнаха подготовката си на сняг. Има и такива, които още не са я започнали заради забрани да напускат страната. Ние имахме сравнително добра подготовка. Толкова ще бъде различно, че може би ще има изненади”, сподели състезателят.

Освен стартовете от Световната купа, най-големият форум през сезона е шампионата на планетата в Китай през февруари. Имено там, където през 2022 г. ще се проведат Зимните олимпийски игри.

„Винаги съм казвал, че в нашия спорт не гоним спортна форма през определен месец, защото в този спорт зависят много различни фактори и дори да съм направил най-добрата подготовка, това не означава, че през февруари ще бъда в най-добра форма. Винаги се фокусирам върху всеки спорт. Световното първенство е най-големият форум и най-важното състезание през сезона, но има много други стартове, които започват от декември месец. Искам да бъда на добро ниво за тях, за да постигна добри резултати”, коментира още спортистът.

Предвид ситуацията мислите за предстоящите Олимпийски игри са оставени на заден план.

„Олимпиадата е Олимпиада. Това е най-големият форум. Той се сравнява само с участия на други Олимпийски игри. За мен ще бъде по-различна, защото на първата Олимпиада, на която участвах в Сочи, отидох като дебютант. Нямах опит, не съм се борил за някакви страхотни предни класирания, защото не ми беше толкова добро нивото. На следващата Олимпиада отидохме за топ класиране, но това не се случи. Беше доста тежък момент, тъй като бях добре подготвен, имах добри класирания през сезона, но нещата не се случиха. Сега ще отида малко по-опитен, с друго мислене, по-спокоен. В Пьонгчанг се бях пренавил, защото исках да хвана вълната и да използвам добрата си форма за добър резултат”, разказа Радослав.

На 12 декември 2015 година Радослав Янков се превърна в първия българин с победа в старт от Световната купа по сноуборд при мъжете. След един феноменален сезон той завоюва големия кристален глобус в паралелните дисциплини. Успехът е голям, но и напрежението, което върви ръка за ръка с него, също.

„Беше ми доста тежко психологически, след като спечелих глобуса. Направих голяма стъпка и скок от много задни класирания към топ в спорта и дисциплината. Опитах се да задържа това ниво с всичко по силите си и успях да го направя още една година, но спортът зависи от много фактори. Понякога може да не си добре подготвен физически и психически, или да имаш травми и неподходяща екипировка. Започна да ми става много трудно и пъзелът не се нареждаше по начина, по който исках. Уча се да бъде по-спокоен и уверен. Важна е добрата подготовка”, каза още Янков.

С натрупания опит Радослав осъзнава, че стремежът към съвършенство не винаги е правилната рецепта за постигане на желаните цели.

„В началото, след като направих този голям резултат, си помислих, че трябва да бъда още по-перфектен и към това се стремях. Започнах да ставам все по-раздразнителен за малките неща. Всичко, което не се получаваше, ме разклащаше. Перфектни хора няма, няма и перфектни състезатели”, заяви той.

И сподели, че винаги се стреми да намира баланс между кариерата на професионален спортист и личния си живот.

„Доста е патило семейството ми, защото не съм намирал достатъчно време и винаги поставях сноуборда на първо място и правех компромиси с тях. Разбирам това сега и наистина се опитвам да намеря баланс”, разказа мъжът.

Опора Радослав винаги може да намери и в жената до себе си.

„Тя не обича да се натрапва и иска да стои отстрани, но в същото време страшно много ме подкрепя. И с нея съм правил компромиси, защото всичко се е въртяло около сноуборда. Тя винаги ми е влизала в положение и се е стремяла да ме разбере. Много пъти е обирала негативното, защото когато си на върха и си вманиачен, искаш да постигнеш нещо, наистина най-близките го отнасят. Ето защо човек трябва да се замисли. Това, което правя, е до време, а близките са най-важните хора, които винаги те разбират и те подкрепят. Това са много малък кръг от хора и не трябва да ги пренебрегваме в такива моменти”, споделя младежът.

Моментът, когато ще остави състезателната си кариера е далеч, но Янков желае да предаде наученото на всички деца, за които той се е превърнал в идол.

„Изпитвам удовлетворение, защото разбирам, че съм помогнал тези деца да се запалят, да тренират и да се увеличават като бройка. Виждам очите им, когато говоря с тях, колко са чисти и какво желание имат. Сравнявам го със себе си и как аз през годините съм се наслаждавал на други спортисти. Това ми доставя голямо удоволствие. Надявам се, след като приключа, да продължа да помагам на хората, които искат да се занимават с това, защото имам достатъчно години опит зад гърба си и съм стигал на достатъчно високо ниво”, сподели за финал Радослав.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети