Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Русия не пусна петима наши спортисти, участници в Европейското първенство по вдигане на тежести

Спорт

Русия не пусна петима наши спортисти, участници в Европейското първенство по вдигане на тежести

Русия не пусна петима наши спортисти, участници в Европейското първенство по вдигане на тежести - Tribune.bg
Снимка:

В изборния ден е постъпи сигнал от българина Петър Рашков, че група от пет човека – спортисти, участници в Европейското първенство по вдигане на тежести в Москва (4-12 април 2021 г.), която е пристигнала на летище „Внуково“ не е допусната да влезе на територията на Руската федерация.

Завеждащ „КС“ незабавно се е свързал с дежурния консул на летището за оказване на съдействие. По информация на руските гранични власти, въпреки наличието на издадени руски визи на спортистите от Генералното консулство на РФ в Русе, липсва официално изпратено потвърдително писмо от Министерство на спорта на Руската федерация до Граничната служба на РФ.

Посолството веднага информира териториалната дирекция на Министерство на външните работи на РФ за създалата се критична ситуация. По получената информация в Посолството, руската страна твърди, че списъкът на групата български спортисти е изпратен в Министерство на спорта на РФ твърде късно - в последните следобедни часове на 03.04.2021 г. (събота), който е неработен ден.

Били са дадени уверения на Посолството, че въпросът ще бъде решен на 05.04.2021 г. – понеделник, сутринта. По молба на Посолството на групата е била предоставена вода.

Били са проведени множество уточняващи разговори с компетентните служби на МИД РФ, отговарящи за България. Разговор е бил проведен и с Федералната служба за безопасност на летище „Внуково“, като усилията на Посолството въпросът да бъде благоприятно решен са продължили до 01.36 ч. през нощта.

По настояване на спортистите и след съдействие от страна на Посолството, техните паспорти и багаж са върнати от руските гранични власти. Един човек от групата е излетял обратно за Истанбул с полет от 01.30 ч., а останалите – в 06.30 ч. През цялото време групата спортисти са били в постоянна връзка с Посланика и ЗКС.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети