Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Съдят осем медицински лица за смъртта на Марадона

Спорт

Съдят осем медицински лица за смъртта на Марадона

Съдят осем медицински лица за смъртта на Марадона - Tribune.bg
Снимка:

Осем медицински лица ще бъдат изправени пред съда за предполагаема престъпна небрежност при смъртта на аржентинската футболна икона Диего Армандо Марадона, стана ясно от решение на съда, което бе обявено публично в сряда. Все още няма дата за съдебния процес срещу персонала за смъртта на дон Диего през 2020, който според прокурорите е бил оставен на произвола на съдбата от хората, които се грижели за него, по време на домашната му хоспитализация.

Припомняме, че двукратният световен шампион почина на 60-годишна възраст, докато се възстановяваше в дома си от мозъчна операция след кръвоизлив и след десетилетия на борба със зависимости към кокаина и алкохола. Той бе намерен мъртъв в леглото си две седмици, след като легна под ножа, в къща под наем в квартал в Буенос Айрес, където бе заведен след изписването от болницата. Причина за смъртта му бе сърдечен удар.

Панел от 20 медицински експерти заключи миналата година, че лечението на Марадона е било изпълнено с „недостатъци и нередовности“. В доклада се казва, че футболистът „е щял да има по-добър шанс да оцелее“ при адекватно лечение в подходящо лечебно заведение. Експертите открили, че грижещите се за Марадона го оставили на произвола на съдбата за „продължителен и агонизиращ период“, което довело до кончината му.

Пред съда ще се изправят неврохирургът и лекар на семейството Леополдо Луке, психиатърката Агустина Косачов, психологът Карлос Диас, медицинският координатор Нанси Форлини и четирима други, включително две медицински сестри. Прокурорите бяха поискали защитниците да бъдат съдени за убийство по непредпазливост, подчертавайки, че те „са били протагонисти на безпрецедентна, напълно недостатъчно и безразсъдна хоспитализация при домашни условия“. Те са изправени пред присъди от 8 до 25 години в затвор. Всички отрекоха да са отговорни за случилото се. Разследването започна след оплакване, подадено от две от петте деца на Марадона срещу Луке, когото те винят за влошаването на състоянието на баща им след операцията.

Дон Диего е считан от мнозина за един от най-великите футболисти в историята. Бившият играч на Бока Хуниорс, Барселона и Наполи страдаше от проблеми с черния дроб, бъбреците и сърцето, когато почина. Той се превърна в идол на милиони аржентинци, когато вдъхнови южноамериканската страна до едва втория им триумф на световни първенства през 1986 година.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати