Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Съкрушителната изповед на Стилиян Петров

Спорт

Съкрушителната изповед на Стилиян Петров

Съкрушителната изповед на Стилиян Петров - Tribune.bg

Бившият капитан на българския национален тим Стилиян Петров сподели за трудните моменти покрай битката си с левкемията, които са го накарали да преосмисли много неща от ежедневието си.

От скоро 41-годишният вече Стан е част от проекта Player4Player, който има за цел да помага на приключващите кариерата си футболисти по-лесно да свикнат с промяната.

“Заболяването ми (през 2012 г. - б.р.) дойде от нищото", споделя Петров в интервю за Independent.

Отне ми всичките мечти. Всичко, което бях планирал и за което мечтаех, изчезна за секунда. Трябваше да оставя всичко друго настрана и да се боря за живота си. Осъзнах, че няма значение какво си постигнал като футболист. Хората вече ме знаеха само заради болестта ми. Тогава обаче не осъзнавах, че всички биват забравени. Мислим, че след като всяка седмица ни плащат и парите не спират да “капят”, всичко е чудесно. Но когато на 35 или 36 г. се откажем, забравяме, че ни остават още 35-40 години, през които да поддържаме стандарт на живот. Когато вече няма смисъл от нас като футболисти, трябва да намерим нов смисъл в живота си. А намирането на такъв може да отнеме дълго време.”

Докато учеше за поредния треньорски сертификат от УЕФА, Стенли беше в курс с бивши играчи като Емил Хески, Гайска Мендиеда, Майкъл Джонсън, Гарет Фарели и др. Те заедно решили да се заемат с проекта Player4Player, за да подпомогат други хора в тяхното положение.

“Винаги говорим, че футболът сближава хората - продължава Стилиян Петров. - Но сега все повече осъзнаваш, че в действителност играта разделя хората. Футболът трябва да обединява, хората да работят заедно. Вижте проекта Project Big Picture, вижте идеята за новата Европейска лига. Хората искат да управляват, не искат повече да работят заедно с другите. Те не искат да създадат индустрия, в която всички да са силни.”

“Когато имаш предизвикателства като човек, ставаш по-мъдър. Започваш да гледаш на света от по-различна перспектива. Това е като пъзел - сглобяваш го и се надяваш да намериш точните отговори. Когато си активен футболист, имаш някаква самоличност, но когато се откажеш, трябва да си изградиш изцяло нова такава”, завърши българинът.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети