Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Сделката за Левски пропадна

Спорт

Сделката за Левски пропадна

Сделката за Левски пропадна - Tribune.bg
Снимка:

Левски продължава в икономичен режим.

Това съобщение на Станимир Стоилов от преди десетина дни ще важи още дълго време. Причината е, че очакваната сделка със "Спорт Рипъблик", подразделението на "Юнайтед груп", чиято дейност е придобиване и управление на спортни клубове, на практика е пред провал, пише "Тема спорт". Всъщност двете страни никога не са били близо до сделка, а контактите досега са били проучвателни и опознавателни. И те са се случили благодарение на дейността на посредника Спас Русев.

Бившият шеф на Левски от години заема високи постове във "Виваком", която сега е собственост именно на "Юнайтед Груп". Един от българските директори на компанията дори бе гост на срещата на високо ниво в хотел "Милениум". По това време приключи одитът, или по-точно дю дилиджънс, а за тази процедура, извършена от българското подразделение на световния гигант KPMG, бяха платени около 100 хиляди евро. След края на проверката от "Юнайтед Груп" с нарочно съобщение официализираха преговорите с Левски като поясниха, че следващата им медийна изява ще е когато всичко приключи, независимо от това дали ще има сделка или не. Очаква се втория изход, който е негативен за Левски, да бъде съобщен скоро от медийния отдел на фирмата, контролирана от сръбския милиардер Драган Шолак.

Не е изключено още днес синята част на България да получи знак за край на разговорите с кандидат собственика, стига от "Герена" да имат пълномощия от другата страна. На Общото събрание на акционерите това ще е основна тема, а от там се очакват дебати за плановете за функциониране на клуба на прага на световна рецесия и с дългове, надхвърлящи 30 милиона лева.

Това е била и основната дискусия и на събранието на Сдружение "Левски на левскарите". Организацията има близо 1400 членове, очакванията на идеолога й Станимир Стоилов и учредителите бяха за поне 10 пъти повече съмишленици. Поради различни причини, една от които е относително високия годишен членски внос обаче така и не се постигна желаната масовост. А кампаниите с членските карти, "Левски е вечен" и "Левски на левскарите" донякъде объркаха запалянковците, които така или иначе не спират да оказват финансова помощ и с абонаментни карти. Идеята от неделя Наско Сираков да предостави кризисен план или да депозира акциите на клуба е била гласувана от членовете на сдружението. Собственикът на клуба наследи дългове от около 23 милиона лева, а в момента сумата е набъбнала с поне още 7 милиона. С този темп изобщо не се вижда светлина във финансовия тунел. Генералният спонсор "Палмсбет" дори надхвърля подписаните договорни суми, но парите не стигат до никъде.

Над 10 милиона трябва някак си да постъпят в Национална агенция по приходите. Там пътеките са две. Едната по вече приключило дело, това са познатите около 150 хиляди лева на месец. Приблизително толкова е ангажиментът на основния спонсор към Левски. Втората пътека са текущи осигуровки и данъци. До Нова година клубът от "Герена" трябва ударно да плати 2 милиона лева на НАП, за да седнат двете страни да се договорят за ново разсрочване по-напред във времето с по-малки месечни вноски.

От Левски, след дискусия със спонсора, са стигнали до идеята да се тегли кредит. Размерът обаче е стряскащ - 10 милиона лева. Не е ясно дали е по-добре откъм лихвени проценти да се изплаща заем към банка или дълг към НАП. Въпросът е отворен, но решение трябва да бъде взето много спешно. А други сериозни приходи засега не се очакват. Заради кризата в играта и резултатите на отбора, спадна и посещаемостта на стадиона, а предстои и период от два-три месеца, през които на "Герена" няма да има мачове. На всичкото отгоре, хора около Сираков, настояват той да преосмисли позицията си относно старши треньора Стоилов. Самият Мъри в свои интервюта ги посочва като кърлежи. А масовите фенове ги наричат милиционери или спартаклии.

Днес хора от всички тези категории ще се съберат под един покрив в една от залите на сектор "А" на стадион "Виваком Арена - Георги Аспарухов". А както вече споменахме, вероятността компанията, която притежава "Виваком", да притежава и Левски, клони към нула.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Левски

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети