Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Шампион от Sofia Open е любимец №1 на Италия

Спорт

Шампион от Sofia Open е любимец №1 на Италия

Шампион от Sofia Open е любимец №1 на Италия - Tribune.bg

Тенисът за Яник Синер бил едва на трето място

„Ските са достъпен спорт на мястото, където съм израснал. Има много ски писти и буквално пред вратата ми. Тенисът беше третият ми спорт, когато бях малък, тъй като играех и футбол. Карането на ски беше моят приоритет, след това футболът, разказва Яник. - Една година спечелих много трофеи на ски, но след това почувствах, че другите са физически много по-силни от мен. След това вече не се чувствах комфортно. На 13 тенисът стана приоритет. Винаги ми е било много приятно да го играя. При карането на ски трябва да се спускаш по хълм за може би 90 секунди и ако направиш една грешка, всичко е свършено. В тениса можеш да играеш два часа, да направиш много грешки и пак да спечелиш мача. Семейството ми подкрепи мечтите ми да стана професионален тенисист. Винаги са ми помагали и са ми давали увереност, че наистина мога да променя живота си.“

През 2014 г. Синер напуска родния си град Болцано, където перспективите за по-целенасочено му развитие като тенисист са изчерпани. Тийнейджърът се премества в крайморския град Бордигера и започва работа под ръководството на известния италиански треньор Рикардо Пиати, сътрудничил си с Новак Джокович и Мария Шарапова.

Година по-късно, на 14-годишна възраст, Синер дебютира на младежки турнир в Хърватия. Но за истински пробив Яник трябваше да поработи усилено още няколко години върху издръжливостта и физическата си форма.

„За мен е много важно да тренирам във фитнеса. Прави ме по-силен и издръжлив. След тренировка във фитнеса чувствам, че колкото по-дълго продължава мачът, толкова по-комфортно се чувствам“, споделя Синер, чийто любим удар е бекхендът.

В мъжкия тенис Синер започна да показва резултати през 2019 г. Тогава той спечели първия си мач в ATP-тура - на турнира в Будапеща. През същата година италианецът дебютира в турнирите от Големия шлем - на US Open, където отпадна още в първия кръг. А първата му победа в ATP турнир е през 2020 г. в София, където е №1 е и през 2021-а.

Успехите започват, феновете започват да го следват. Неговият фен-клуб носи името Carota Boys или Морковените момчета. Идва от това, че Яник хапва моркови в почивките на мачовете си. Но и изискванията се почакват и Синер сменя треньора си през 2022 г. Пиати е заменен от Симоне Вагнози. През 2023-а фенът на Милан стана едва вторият италианец с трофей от Мастърс 1000, след като триумфира в Канада, спечели и АТР 250 в Монпелие. Той се изкачи до четвърто място в ранглистата на ATP, а до тази позиция е достигал само още един италианец – Паната. Също така, заедно с италианския отбор, Яник спечели Купа Дейвис, в която надделя на полуфиналите в конфронтация със Сърбия, водена от Джокович.

Синер е считан от специалистите за част от новото силно поколение, което ще замени на корта Федерер, Джокович и Надал. Италианецът елиминира именно Новак на полуфинала на Australian Open. Федерер пък е любимият тенисист на Яник. Симпатизира и на Андреас Сепи, който е също от Южен Тирол.

КОНСЕРВАТИВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ

Италианският тенисист не е свикнал да споделя подробности от личния си живот. Но се знае, че при възможност разпуска със сериите на „Бягство от затвора” или музиката на Еминем. Пада си по пицата и сушито, но не отказва шоколад и бонбони. Но тези храни са рядкост. Синер спазва стриктна диета и като цяло води консервативен начин на живот.

„Независимо дали излизам с момиче или не, никога няма да разберете за това в социалните медии, защото искам да запазя личния си живот личен. Не е нужно да публикувам снимки, за да покажа дали съм сгоден или не. Никога не съм показвал снимки с родителите си. Може би имаше само снимка с брат ми“, казва Синер, който определя за най-силното си качество на корта способността си да остава спокоен.

През декември 2023 г. обаче италианецът присъства на мача Милан – Борусия от Шампионската лига с италианския модел Мария Брачини. В същото време, според съобщения в медиите, това не е първият опит на спортиста да изгради връзка с Мария. Синер и Брачини излизаха през 2020 г. и дори се говореше, че са сгодени. Връзката обаче се разпадна.

Синер използва социалните мрежи, за да бъде полезен. Той стартира „What’s Kept You Moving“ в Instagram, поредица, в която обсъжда психичното здраве на спортистите заедно с италианския спринтьор Филипо Торту и параолимпийската фехтовачка Бебе Вио.

По време на пандемията от COVID-19 през 2020 г. неговото предизвикателство #SinnerPizzaChallenge стана изключително популярно. Той обяви, че дарява 10 евро за финансиране на медицински консумативи за всяка получена снимка на пица, приличаща на него самия или на друга популярна италианска личност. Отделно тогава спортистът дари 12 500 евро на хуманитарната организация Cesvi за подпомагане при спешни случаи на COVID-19 в Бергамо, Италия.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети