Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Щангисти пропускат Световното заради липса на пари от ММС

Спорт

Щангисти пропускат Световното заради липса на пари от ММС

Щангисти пропускат Световното заради липса на пари от ММС - Tribune.bg

Съдебни хватки лишават България от медали на световно по щанги, Карлос Насар и останалите пропускат шампионата

Без нито един получен лев от началото на годината, националите не заминаха за младежкото първенство в Гърция

„Спрете това безумие и спасете спорта!“ зове олимпийският шампион Иван ИвановСъдебни хватки и безкрайната сага с регистрацията на новата управа на Българска федерация по вдигане на тежести на практика отнема на страната ни няколко медала от световното първенство за младежи в Гърция. Българският национален отбор няма да пътува за Хераклион и нито един от младите щангисти няма да се яви на подиума, което се случва за първи път в историята на един от най-успешните български спортове.

Според старши треньора Иван Иванов до началото на месец май националните отбори и националните състезатели не са получили нито един лев държавно финансиране.

"Шампионатът започва утре и за него страната ни подаде заявки за участие на петима от младите ни таланти, определени само с реална възможност да спечелят отличия След обявяването на окончателните регистрации се разбра, че според стартовите списъци трима от българските национали са считани за медалисти от специалистите в Международната федерация по вдигане на тежести (IWF). Иван Димов е лидер в категория до 61 килограма с 10 килограма пред останалите, световният шампион за мъже Карлос Насар също е водач, като с двубой 360 килограма дели първото място с украинеца Максим Домбровски в категория до 89 килограма, а Дениз Данев е с втора заявка, на 2 килограма от колумбиеца Торалво в категория до 55 килограма", каза Иванов.

"Другите ни двама щангисти също са в челото на списъците и сред потенциалните призьори. Разбира се, това са предварителни прогнози, но в нашия спорт те обикновено се потвърждават на 90 процента. Това неучастие е страхотен удар по българските щанги. Чакахме до последно, но финансиране за националите няма никакво вече 4 месеца и съответно не можахме да платим самолетните билети и настаняването. Състезателите ни, някои от тях на световно ниво дори при мъжете, са демотивирани. От началото на годината те не са получавали заплати и стипендии, а сега са шокирани от факта, че след толкова дълга и качествена подготовка им се отнема възможността да участват на световно първенство и да се докажат. Апелирам към всички, които обичат българския спорт и са готови да помогнат със съвети, решения и действия – в името на нашите талантливи деца и младежи, в името на стотиците легенди, прославили през годините България - помогнете да сложим край на тази агония. Не съм юрист, аз съм силен в спорта, но не е нормално една година да се влачи по съдилищата вписването на един очевиден и категоричен избор на щанги специалистите в България. Нови закони ли трябват, нови кодекси ли – да кажат законодатели и юристи, но да спрем това безумие,“ заяви афектираният Иван Иванов, който е олимпийски шампион от Барселона 1992.

В края на месец май се навършва точно една година, откакто българската съдебна система отказва да впише новото ръководство на федерацията по вдигана на тежести. На 28 май 2021 година с 24 гласа "за" и 5 "въздържал се" от 30 присъстващи представители на общо 34 клуба с лиценз, Общото събрание гласува доверие за президент на централата да бъде определен Ариф Маджид, който сменя досегашния шеф Неделчо Колев. Процедурни спънки обаче все още бавят вписването в съда на новоизбраната с огромно мнозинство управа на Българската федерация по вдигане на тежести. Това затруднява неимоверно работата на централата и я поставя в зависимост от подписите и одобрението на отстранения на изборите от Общото събрание предишен президент Неделчо Колев.

Дълго време регистрацията на новото ръководство бе бавена заради жалба от клуб от Созопол, че не е поканен правомерно. После със същите мотиви се жалва и клубът на предишния генерален секретар Борислав Гидиков. Ден след като тази протяжна сага приключи бе входирана нова жалба – този път от клуба на сина на предишния президент Неделчо Колев. Тези три клуба обаче са от т. нар. "клубове фантоми", които нямат лиценз и не извършват дейност, твърдят запознати с процесите в щангите. Така вече 11 месеца съдът не вписва избраните на 28 май миналата година нови президент и Управителен съвет. Това блокира дейността на федерацията и създава неимоверни трудности за развитието на вдигането на тежести, вторият най-успешен спорт в цялостната ни история.

Междувременно, поради съдебните хватки, България бе принудена да откаже наскоро и домакинството на Европейското първенство за мъже и жени, което бе насрочено от 9 до 19 април тази пролет в София. Това е юбилейният стотен шампионат на континента. Европейската централа даде два шанса на страната ни и чака до последно, но поради хаоса и липсата на вписана управа, първенството бе преместено в албанската столица Тирана за края на май и началото на юни. Преди това новоизбраният и все още невписан президент Ариф Маджид, заедно с члена на Управителния съвет Кирил Панайотов заделиха лични средства за участието на българските национали на световното в Ташкент през декември, където българските състезатели завоюваха злато и бронз.

Така, на практика заради мудна съдебна система, България попилява спортните си постижения и престижни домакинства на големи първенства. Дейността на един от най-успешните ни спортове на практика е блокирана вече година заради настроенията и личните вражди на дадена недоволна от статута си в съответната федерация личност. Към това добавете и забавеното финансиране.

"Нямам обяснение как няколко жалби могат да бавят вписването на един законен избор почти 12 месеца. Цяла година, а това може да продължава до безкрай… Един от най-успешните български спортове е блокиран, състезатели, треньори и клубове изпитват неимоверни трудности. Имаме пълна готовност да заработим на максимални обороти, имаме програма, спонсори, нова визия и цялостна стратегия за модерното развитие на този спорт в България, но сме с вързани ръце и чакаме прословутото вписване. Не мога да проумея подобна ситуация, все пак над всички нас е престижът на страната и успехите на българските спортисти. Невъзможността да участваме сега на младежкото световно със "самолишаването" ни от няколко потенциални медала и отказът да организираме домакинството на континентално първенство ощетяват българските национали, но са и огромен удар по авторитета ни в световните щанги и в световния спорт като цяло. Ако тази конфузна ситуация продължи до европейското, отново ще финансирам пътуването на българските щангисти с лични пари, за да не пропуснат спортистите ни възможността да участват и да вдигат за медалите,“ заяви Ариф Маджид.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати