Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Щангите продължават да затъват! Спортното министерство спасява олимпийците въпреки федерацията

Спорт

Щангите продължават да затъват! Спортното министерство спасява олимпийците въпреки федерацията

Щангите продължават да затъват! Спортното министерство спасява олимпийците въпреки федерацията - Tribune.bg

Скандалният нов-стар президент Антон Коджабашев обещал да осигури 600 000 лв. Няма ги!

Българската федерация по вдигане на тежести продължава да няма договор за финансиране с Министерството на младежта и спорта. Причината са задължения на централата към Националната агенция за приходите и ММС, съобщават от спортното министерство. 

Източници на NOVSPORT.COM от тежкоатлетическите среди съобщават, че скандалният президент Антон Коджабашев, който през 2008 г. почти затри спорта си след чутовен допинг скандал, но сега бе преизбран на поста си е обещавал финансова благодат преди изборите. Той е твърдял, че ще покрие всички дългове и ще осигури около 600 000 лв. Както става ясно, до момента това не се е случило.

Редът за финансово подпомагане изисква от кандидатите да нямат публични задължения към държавата, освен ако е допуснато разсрочване или отсрочване на задълженията, както и да нямат неизпълнени задължения към ММС по договори, чийто срок за изпълнение е изтекъл. Справка от 15 май в НАП показва, че БФВТ има задължения към НАП, а в ММС не е постъпвало споразумение от страна на федерацията за разсрочване или отсрочване на задълженията. По закон, дори да има споразумение, то трябва да се обслужва иначе задълженията продължават да се дължат и да спират възможността за финансиране. 

Към днешна дата не са изплатени и средства в размер на 108 639 лв. по споразумение за разсрочено плащане с ММС, както и 4401.31 лв. за наеми и консумативи. 

В края на 2023 г. е назначена проверка за цялостното състояние на БФВТ и на документите за разходване на средства, предоставени от ММС за 2023 г. Към момента е установена неусвоена сума в размер на 86 208,83 лв. по предоставените отчети, която също следва да бъде възстановенa. 

Въпреки ситуацията с федерацията, 20 клуба по вдигане на тежести са одобрени за финансово подпомагане по Програмата за развитие на спортните клубове за 2024, като предстои подписването на договорите в най-кратък срок. При встъпването си в длъжност министър Георги Глушков очерта сред основните приоритети на ММС подсигуряването на българските спортни клубове и забавянето с разглеждането на проекти вече е преодоляно. 

Тримата щангисти с олимпийски квоти Карлос Насар, Божидар Андреев и Иван Димов ще бъдат напълно обезпечени, тъй като нормативната уредба на ММС позволява целево финансиране на състезатели с визи. Към момента проекти са предоставили клубовете на двама от тримата състезатели. 

Министерството на младежта и спорта провери информацията, че участието на българските щангисти в Париж е под въпрос заради финансови задължения към международни организации. Намерено е решение на проблема, което ще бъде обявено допълнително, казват от ММС. По информация на NOVSPORT.COM става дума за пари за допингконтрола в размер на около 36 000 долара от Европейското първенство, на което София беше домакин.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати