Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Младите шведски гимнастици сами ще решават дали да се състезават като мъже или жени

Спорт

Младите шведски гимнастици сами ще решават дали да се състезават като мъже или жени

Младите шведски гимнастици сами ще решават дали да се състезават като мъже или жени - Tribune.bg
Снимка:

Новите правила няма да отговарят за професионални състезатели

Шведските гимнастици сами решават за половата си идентичност, реши Шведската федерация по гимнастика. Така юношите сами ще определят пола си, с който ще участват в спорта, както за тренировки, така и за състезания.

 „Решението означава, че си приветстван да тренираш в групата, която избереш, без значение от твоя законов пол“, се казва в изявление на федерацията. Транссексуалните тийнейджъри ще бъдат свободни да участват в клас, избран от тях, до юношеското национално ниво, което е за състезатели от 13-18 годишна възраст, в зависимост от дисциплината.

Пред всекидневника Dagens Nyheter организацията изтъква, че новите правила няма да отговарят за професионални състезатели, тъй като те ще имат нужда от адаптация към международните правила. Федерацията по гимнастика е първата национална спортна федерация, която отговаря на призивите на Шведската федерация за правата на Лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални (РФСЛ), която през октомври публикува доклад за транссексуалните хора в спорта, фокусирайки върху деца и млади хора. Според РФСЛ, транссексуалните младежи се чувствали отхвърлени в много спортове и групата за защита на техните права сподели, че други спортни звена се подготвят да наложат нови правила, за да бъдат „по-прозрачни и толерантни“, включително асоциациите по футбол и фигурно пързаляне.

 „Причината, поради която не сме получили много въпроси относно това, вероятно се дължи на нашата система, която позволява на индивидуални лица да се отказват рано, тъй като са усетили, че няма място за развитие за тях и следователно проблемът така и не е стигал до нас“, коментира генералният секретар на федерацията Пеле Малмборг.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Швеция, юноши

Коментари (1)

Stefan Гняс. Сякаш ме мажат със сополи.

Спортистите ще си отнесат вината, но тя в случая е на изкусителите към лъжа, които ги подтикват да вършат гнусота и създават норма в обществото.

Всички сте в греха, казва Господ, но горко ономува, от когото произхожда изкушението да мами чадата Ми.
30.11.2020 17:46 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати