Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Скандал! Селекционерът на България на Шахматната Олимпиада в конфликт на интереси

Спорт

Скандал! Селекционерът на България на Шахматната Олимпиада в конфликт на интереси

Скандал! Селекционерът на България на Шахматната Олимпиада в конфликт на интереси - Tribune.bg

Изгоненият от Българската спортна федерация по шахмат Георги Чернев излезе с нови скандални разкрития за случващото е в тази федерация. Оказва се, че националният ни селекционер, който води отбора на Шахматната Олимпиада Петър Арнаудов е треньор и на Македония. Той излезе с отворено писмо клубовете в България и спортната общественост, в което задава и въпроси, свързани с финансирането на отбора от Столична община и това как се харчат тези пари.

Публикуваме позицията без редакторска намеса:

ДО
Шахматните клубове  в България
Столичен общински съвет
БСФШ
БФШ 2022
ФИДЕ членове
Евроком
Дикофф в тв Евроком
Копие
ММС

Относно: Неудобните въпроси за БСФШ

След като на 29 август 2024 УС на БСФШ изключи „демократично“ два клуба за уронване на престижа на БСФШ, Ви изпратих видеа , качени в YouTube. Макар и изпратени само да Вас, тези видеа имаха  хиляди гледания. Съвсем „демократично“ г-н Георги Градев, който е международно „признат“ експерт в спорта, за което получи само 6 гласа на конгрес на Българския футболен съюз и не можа да стане председател на последния, за късмет на футбола, но е правен консултант на БСФШ. Освен като такъв, той се представя и като човек на ФИДЕ  – вижте част 5 от видеата. Той се хвали,че е писал протокола на ФИДЕ, с който ФИДЕ прие за свой член БСФШ. Да припомня ,че съгласно своя Устав , ФИДЕ може да приема само членове, които са национални организации. Към онзи момент БСФШ не беше такава и никога няма да стане такава, защото лиценза е даден на БФШ 2022. Ако г-н Градев действително е писал протокола на ФИДЕ, както Градев се хвали, то това е още едно нарушение на ФИДЕ и вместо да е неутрална организация, то ФИДЕ грубо се намесва във вътрешните работи на една държава.  Никой не дава право на ФИДЕ и по-точно на нейното ръководство да прави това! ФИДЕ има и други нарушения , но за тях друг път. Надявам се, членовете на ФИДЕ да обърнат внимание на нарушението, което ФИДЕ направи като прие за свой член БСФШ, вместо лицензираната организация , която е БФШ 2022.

Приложено ще видите шарж , направен от мен т.е. имам авторски права. Това го пиша, защото г-н Градев атакува брутално YouTube, като им написа писмо да блокират видеата от УС с мотив,че съм нарушил авторските права?! Ето защо качих видеата в Телеграм и давам по-долу линкове към тях. Изгледайте ги, абонирайте се за моя канал в Телеграм   Chess Georgi Chernev . Аз няма да трия вашите коментари , дори и да са против мен и свободата на словото.

Аз съм пълна финансова и организационна прозрачност на БСФШ. Тъй като поисках освен прозрачност и Обединение между БСФШ и БФШ 2022, бях „демократично“ изключен. Няма лошо. Така , след време няма да имат основание да пишат и да говорят,че съм бил от онзи УС т.е. на УС на БСФШ. Сега се чувствам свободен да казвам истината  и да „уронвам“ престижа на БСФШ. Очаквам да получа писма , които осъждат моето поведение. Ще бъде нормално. Може и аз да греша. А до тогава ще попитам с моя шарж – защо в УС на БСФШ не е обсъден въпроса за това, че член на УС е едновременно треньор на Северна Македония и Селекционер на България? Прилагам освен Шарж и снимка на г-н Петър Арнаудов с македонския отбор. Това не е ли конфликт на интереси? Или отпуснатите от Столичният общински съвет 150 000 лв са малко и не са достатъчни? Припомням и това,че План-сметка как ще бъдат изразходвани тези 150 000 лв, аз в УС на БСФШ не съм видял. Очаквам сега , когато приключи Олимпиадата да видя поне отчета за тези пари. Вие знаете,че реално ФИДЕ пое голяма част от разходите! С настоящето призовавам кмета-милионер, както Сашо Диков го нарече, да има добрината да ме уведоми за План сметката, за договора и за отчета на парите, защото той може и да е милионер, но 150 000 не са негови, а на софиянци т.е. на гражданите. Очаквам в предизборната кампания БСФШ да не се ангажира, както го направи в предишната като организира шахматен сеанс с участието на политици от ПП. Все пак БСФШ е федерация, а не притурка или приложение към дадена партия?!

Г-н Диков, като журналист, чието предаване се гледа в тв Евроком, отделихте 14 минути на Милен Василев да говори за щедростта на Столичния общински съвет, който даде 150 000 лв на БСФШ. Моля, следващия път, да му зададете следните въпроси: Демократично ли работи УС на БСФШ? Защо БСФШ изключи два клуба? Може да ни поканите с г-н Куртенков в студиото с г-н Милен Василев. Ще бъде най-интересното предаване, което сте правили за спорта в т.ч. за шахмата. Има ли План сметка за Олимпиадата? Защо тази План-сметка не е гледана в УС на БСФШ. Има ли отчет за изразходваните пари – детайлно и по пера? Защо БСФШ поиска толкова много пари от СОС, след като ФИДЕ пое голяма част от разходите? Защо има клаузи за конфиденциалност за пари, които не са Милен Василев, а са на Общината? Писал ли е г-н Градев Протокола на ФИДЕ , както той сам се хвали в част 5 от видеата. Има ли конфликт на интереси в действията на г-н Градев? ФИДЕ направи ли нарушение на своя устав като прие за член БСФШ, а не БФШ 2022? Защо БСФШ отказва темата за Обединение с БФШ 2022? Използва ли принуда БСФШ като кара клубовете да пишат,че турнирът се провежда с подкрепата на БСФШ? Може и други въпроси да Ви дойдат в главата, ако изгледате видеата и Шаржа и снимките, които прилагам.

Г-н Терзиев очаквам Вашия отговор на моите въпроси. От него ще станат ясни и хонорарите на състезателите. Използвам случая да пожелая успех на състезателите. Техните хонорари, каквито и да са те , трябва да бъдат публични и справедливи т.е. да няма толериране на някой от тях. Включването на един състезател в национален отбор, трябва да зависи от неговото ЕЛО и от представянето му в национален индивидуален турнир, каквито организира БФШ 2022. Саботирането на такива турнири не само е обидно,но и нежелателно. От тези два показателя ЕЛО и Класиране в национален турнир, трябва да зависи кой ще представлява България и кой ще бъде включен в нейния отбор. Така е справедливо. Младите ни състезатели вече се доказват като бъдещи лидери и имат правото да претендират и да играят на първа дъска! Още веднъж успех на младите ни състезатели. Вярвам в техните качества!

По повод на хонорарите на селекционерите, за които аз не знам нищо, но публикувам снимка , от която се вижда,че в Северна Македония, те са 900 евро. Не знам колко са в другите съседни държави? Би трябвало тези хонорари да са публични и да се знае, като се обявят, както това е направила федерацията на Северна Македония. Тя е публикувала и хонорара на  състезателите. Вижда се,че той е от порядъка на 1000 евро. Някой ще каже,че това е малко за професионалист. Може и така да е. Тук проблемът не е толкова в размера, а в думата „конфиденциалност“. Искам да кажа на младите състезатели – не се съгласявайте с клаузи за конфиденциалност. Тази конфиденциалност не е във ваш интерес. Защото вие се борите като лъвове, а друг може да вземе няколко пъти повече от Вас. Разберете ме правилно – Вие, както и клубовете сте важен фактор и подобни клаузи за „конфиденциалност“ са  срещу Вашите интереси.

Преди да завърша искам да кажа, че Шаржът се продава на търг. Търгът започва от днес и важи до края на Олимпиадата. Начална цена 100 лв. Сумата ще бъде дарена на състезател/ка, участник националния отбор. Ще очаквам Вашите предложения на кого да бъде дарена сумата.

Линк за видеа, качени в Телеграм. Моля, внимателно да изгледате видеата , които са на линка. Ще видите как работи "демократично" УС на БСФШ. Как г-н Градев, който не е юрист , не е адвокат, дава правни съвети, които нарушават права на членов е на федерацията и др. Ще видите защо г-н Градев се хвали,че е писал протокола на ФИДЕ, защо твърди,че ще отнеме лиценза на БФШ 2022 на 1000%?

https://t.me/+2h34ir7qwkIxYWZk

С уважение,

Акад.Георги Чернев, председател на ШК Кракра Пернишки, член на УС на БСФШ.

Приложения  съгласно текста:

1.            Шарж, озаглавен Мореплавател 35х25  Масло на търг от днес до края на Олимпиадата. Начална цена 100 лв.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети