Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. След обвиненията в корупция: Нови скандали в щангите! УС удари президента Ариф

Спорт

След обвиненията в корупция: Нови скандали в щангите! УС удари президента Ариф

След обвиненията в корупция: Нови скандали в щангите! УС удари президента Ариф - Tribune.bg

Кога ММС ще направи ревизия на федерацията?

В българските щанги ври и кипи. За пореден път! В сериозна допинг-драма не сме се забърквали от далечната 2015 г., но този спорт сякаш е орисан да бъде в публичния фокус освен с успехите и шампионите си и с шумни скандали.

Настоящият момент не прави изключение, а потвърждава правилото! Образуваха се две фракции, чиито взаимни атаки ескалират непрестанно, пише NOVSPORT.COM.
Емоцията от полученото Европейско първенство (12-20 февруари 2024) още не беше отминала, когато около него гръмна скандал с подкуп от 62 000 лв. белязани пари. Предадени на служителя в Министерството на младежта и спорта и син на треньора на националния ни отбор Иван Иванов – Иван Иванов – младши. Оказа се, че сигналът е подаден от президента на федерацията Ариф Маджид. За когото към онзи момент се смяташе, че е изключително близък с олимпийския шампион и национален треньор Иван Иванов… Скандал, в който заместник-министър Даниела Дашева директно се спомена в свидетелските показания като част лицата, за които е предназначена сумата. В други времена това щеше да доведе до незабавна оставка на заместничката на министър Димитър Илиев…

РАЗВРЪЗКА ИЛИ ЗАВРЪЗКА?

В понеделник възелът в българските щанги започна да се разплита и затяга едновременно. След проведен Управителен съвет стана ясно, че петима от седмината членове на УС на БФВТ са завели жалба срещу президента на централата Ариф Маджид в Софийска районна прокуратура, КПКОНПИ и спортното министерство (ММС).

В жалбата си Иван Иванов, Живко Архондев, Кирил Панайотов, Димитър Димитров и Антон Коджабашев обвиняват Маджид в харчене на пари на федерацията за лични нужди, с което само за последното тримесечие е нанесъл щети за над 200 000 лв. Представили са и 51 страници извлечения от сметката на БФВТ в "Юробанк България" за периода 1 октомври - 31 декември 2023 г., както и таблица за извършените, според това извлечение, нецелеви разходи. В него има регистрирани плащания с банковата карта на БФВТ за покупки на пури, десетки посещения в барове и дискотеки в Студентски град и т.н., пише „Сега“.

ОБРАТ

Първоначално Маджид обяви, че ще се оттегли като председател на федерацията, но след контраатаката срещу него и пращането му на прокурор промени решението си.

„Преосмислих решението си след тези атаки. Те са неоснователни. Сега си гледаме Европейското, а на 14 март имаме извънреден конгрес. На него ще се освободят целият Управителен съвет и председателят и ще се гласуват нови хора. Ще видим какво ще се случи там и ще действаме. До тогава има време и ще помисля какво да правя. Решението ми да се откажа вече не е твърдо. Реших да покажа на хората, че срещу този батак човек трябва да се бори с главата и рогата напред. Няма как да го оставя така. Ядосах се много след всички новини и някакви сигналчета към институции, към които реално аз съм подавал сигнали срещу тях и всички знаем за какво става въпрос. След всички тези случки не се чувствам толкова мотивиран да организирам Европейското, но ние ще направим едно добро състезание и след това ще мислим“, каза Маджид пред БНР.

КЪДЕ Е ДЪРЖАВАТА?

И тук идва въпросът ще направи ли нещо Министерството на младежта и спорта? Ще направи ли Инспекторатът на ММС проверка на цялостната дейност на Българска федерация по вдигане на тежести с оглед на хвърчащите в този спорт взаимни обвинения за нарушения и дори за престъпления?

Срокът за предоставяне на годишен отчет за получените от ММС средства на федерациите за 2023 г. е 31 януари, но преди това той трябва да премине през Управителен съвет. С оглед на последните събития обаче е малко вероятно да е бил приет. Интересно е при тази ситуация как ще бъде представен отчет в срок и какво ще последва, ако не бъде?Кой ще ръководи евентуални проверки? Може би заместник-министър Даниела Дашева?

Какво Европейско първенство ще правим, когато двете страни в щангите сипят тежки обвинения в корупция и злоупотреби и си говорят през прокуратурата и медиите.? Ще видим ли от ММС становище по корупционните скандали, тресящи един от спортовете, от които чакаме медали от Олимпийски игри?

Много въпроси, на които трябват отговори…

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ДАНИЕЛА ДАШЕВА


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети