Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. „Спортал“: Федерациите си говорят, че толкова некомпетентен човек не е бил начело на спорта

Спорт

„Спортал“: Федерациите си говорят, че толкова некомпетентен човек не е бил начело на спорта

Спортал: Федерациите си говорят, че толкова некомпетентен човек не е бил начело на спорта - Tribune.bg
Снимка:

Позорно е егото на един министър да заплашва българския спорт, пише спортната медия по повод последните изяви на ресорния министър

Министърът на спорта Радостин Василев влезе с гръм и трясък в ММС, с амбиция и самочувствие, за което може да му завидят десетки, но какво свърши. От първия ден започна да демонстрира високомерно поведение и да се държи като шеф на всичко, но без да е запознат в детайли с материята. "Аз съм сбъднатият кошмар за всички деребеи* в спорта!", заяви той във Фейсбук публикация.

Преди това пък стана за смях, изпускайки нервите си срещу Илиана Раева, коментирайки: "Аз съм човекът, който затваря кранчетата, които са текли дълги години на сервилните лакеи на мафията" (шест месеца, след като тя изведе ансамбъла по художествена гимнастика до първи златен олимпийски медал на България в колективен спорт), но бързо бе скастрен от шефовете си и се извини публично на следващия ден.

Повече от половината спортни федерации не са доволни от неговото управление, говорят си между тях, че отдавна толкова некомпетентен човек не е бил начело на спорта. Страх ги да го кажат публично, тъй като са зависими от бюджетите на министерство, което направи всичко по силите си, за да затрудни федерациите максимално през тази година, след като им отпусна бюджет чак в средата на април. Общо взето 1/3 от годината бе минала, което е смешно особено на фона на рекордния за ММС бюджет от 123.53 милиона лева, който бе увеличен общо с 26 милиона през тази година. 13 от тях отидоха в перото "Спорт за високи постижения”, но само над 3,7 милиона повече са раздадени в сравнение с 2021 година - процентно увеличението е чувствително по-малко, отколкото е общото нарастване на бюджета на ММС по това перо, но пък федерациите, получили средства, бяха увеличени с осем - от 46 на 54.

Преди два дни Василев официално отне спортния лиценз на Автомобилната федерация на България (АФБ), а ден по-рано анонсира, че като продължение на това ще има още федерации без лиценз, тъй като наистина има злоупотреби, които са много сериозни и той няма да ги остави безнаказани. От идването си на власт юристът заяви, че иска да оправи българския спорт, но фактите не показват това. Защото отнемане на лицензи до какво води? Как развива даден спорт? Предвид това, че АФБ вече беше стигнала дъното, след дългогодишни скандали, и до него седи един от най-големите пилоти на България - Димитър Илиев, явно това изглежда най-правилното решение в ММС, но вместо да се вземат лицензи не е ли по-добре са се внедряват хора в дадените федерации и да се опитва едновременно с разкриването на злоупотреби да се развива спортът, а не да го парализира. Именно това трябва да е основната му дейност.

Преди няколко дни пред Сашо Диков Василев заяви, че не може да приеме Борислав Михайлов за президент на Българския футболен съюз и има ли основанията в закона, ще им отнеме лиценза, въпреки последствията - спиране на всички първенства, футболисти, отбори, участие в европейските турнири и световните квалификации. Много смело изказване, което отстрани изглежда, че един човек поставя личните си амбиции пред интересите на футбола.

На всички е ясно, че ако държавата се намеси в родната футбола федерацията, УЕФА и ФИФА, които той осмя във въпросното интервю, ще изхвърлят отборите ни от евротурнирите, както и националните тимове от предстоящите европейски квалификации.

”Държавата, в мое лице като министър на спорта, има ли основанията в закона, ще им отнеме лиценза. С всички последствия от това. Европейско, световни квалификации, отбори, футболистите на отборите, спират първенствата, ще им отнема лиценза, но трябва да имам правното основание", категоричен бе Василев пред Сашо Диков.

Много ми е интересно, ако сега отнеме лиценза на БФС, каквото е видимо неговото желание от ден първи в стъпването му на власт, каква реакция ще го очаква? Най-вече от Левски, за който всяка стотинка е важна в битката за спасението и ентусиазмът от класирането в Европа е до небето, Лудогорец, който има над 40 милиона бюджет, от ЦСКА - София, който последните две години играе в груповата фаза на турнирите и прибра над 20 милиона от европейското си участие, но и от четвъртия тим, който ще се класира, а с днешната дата фаворит за тази позиция е третият клуб с най-много фенове в страната - Ботев (Пловдив). Да не говорим за хилядите в страната, които се хранят от най-популярния спорт на планетата - в каква ситуация ще ги постави.

Ясно е, че подкрепя Димитър Бербатов и в това няма лошо. Нека да коментира слуховете дали е имал разговори с Бербо и екипа му преди конгреса, който си спретнаха, където той се появи, а след неговото влизане в НДК бе отворена залата, която от БФС бяха резервирали, но оставили празна. Преди няколко дни двамата гледаха един до друг финала за купата, като няма срамно и в пристрастията на министъра към един от грандовете в страната ЦСКА, но защо не остана на награждаването на Левски? Беше първият, който се изнесе от стадиона, както правят разочарованите фенове, а това е нещо, което сред ръководните фактори на "Герена" не остана незабелязано. Защо например не пожела да награди победителите, както правеше неговия предшественик - Красен Кралев, за който обяви, че го чакат тежки дни. Нашата позиция е, че няма значение от федерацията и личността - олимпийски, световен, европейски шампион и т.н. - който е злоупотребил в спорта, да си носи последствията, колкото и тежки да са те.

Василев обаче говори само срещу мутрите, но се държи като мутра и той. Именно заради такова нарцистично поведение столичното заведение  "Ресторант 101", което се намира в базата на Национален спортен комплекс "Диана", в Дианабад, пусна жалба до Софийска районна прокуратура срещу него и го осмя с колаж в тоалетната и VIP залата. На него спортният министър е по бански и показва мускулите си, а отдолу с големи букви на английски пише "The Real Owner", което в превод означава: "Истинският собственик". Причината за това е негова реплика към управителката, цитирана в жалбата: "Всичко това е мое, а вие коя сте? Аз съм министърът, дошъл съм да си проверя инвестицията".

Съветникът на спортния министър Радостин Василев - проф. Даниела Дашева, която преди време бе служебен министър,  се хвана за главата и подаде оставка, като съобщи следното: "Официално се оттеглям като съветник по спортните въпроси към министъра на младежта и спорта. Мотивите ми са както лични, така и професионални. Но дали съм се отказала от желанието си да помагам за развитието на българския спорт? Категорично - НЕ! Моите виждания обаче се различават от "официалните"!".

Чудесно е, че се показват съсипаните спортни комплекси в столицата, а и желанието му отговорниците да си платят. Така трябва да бъде! Само че вече шест месеца е на власт и е време да покаже как ще стабилизира, подобрява и надгражда в спорта. Може би лидерът на партията издигнала Василев - Слави Трифонов, който обича българския спорт и се разбира чудесно с безброй от родните шампиони, трябва да му го обясни доста по-добре.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети