Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Спортните министри на България и Турция подписаха Меморандум за сътрудничество в областта на младежта и спорта

Спорт

Спортните министри на България и Турция подписаха Меморандум за сътрудничество в областта на младежта и спорта

Снимка:

Да помислим за съвместно домакинство на спортен форум между България и Турция, каза министър Кралев

Mинистърът на младежта и спорта на България Красен Кралев и министърът на младежта и спорта на Турция Мехмет Мухарем Касапоглу подписаха Меморандум за сътрудничество между двете държави. Целта на Меморандума е по-нататъшно укрепване на близките отношения между България и Турция и насърчаване на сътрудничеството в развитието на младежта и спорта на двете държави.

Министър Касапголу бе категоричен, че подписването на меморандума е знак, че България и Турция искат да надградят своите традиционно приятелски отношения. Според турския министър младите хора са най-важният ресурс на всяка страна и младежките политики трябва да се развиват интензивно.

“Чрез подписването на документа за сътрудничество се ангажираме да поощряваме традиционните спортове и игри и да насърчаваме спортния туризъм между България и Турция”, каза Мехмет Мухарем Касапоглу.

Турският министър бе категоричен, че борбата срещу допинга е приоритет и за двете страни. “За нас е важно, че сте член на Световната антидопингова агенция (WADA), защото искаме да бъдем партньори и в антидопинговите политики”, обърна се министър Касапголу към Красен Кралев.

Министър Кралев изтъкна, че днешният пореден акт на добросъседство ще укрепи и ще развие отношенията между България и Турция, които поддържат интензивни контакти от десетилетия в елитния и в масовия спорт. По думите му, партньорството между двете страни ще допринесе за високи постижения и в спортната медицина и наука. “Ще си сътрудничим активно и в борбата с допинга, с която от години съм лично ангажиран като член на Управителния съвет на WADA”, подчерта Красен Кралев.

Министърът на младежта и спорта на България коментира, че най-модерната световна тенденция в спорта в момента включва организирането на съвместни домакинства на европейски и световни първенства. Той изтъкна, че Турция многократно се е доказала като добър домакин на първенства от най-висок ранг. “България също има много традиции в тази посока - в последните години сме изключително активни в организирането на домакинства на редица спортни форуми”, обясни Кралев.

Заедно с Италия България беше домакин на европейско първенство по волейбол за мъже през 2015 и на световно първенство през 2018 г. През 2021 ще има съвместно домакинство на европейско първенство по волейбол за жени между България, Сърбия, Румъния и Гърция. “За нашите страни това е огромен шанс да промотираме региона си и да стимулираме икономиката. Имаме огромно желание да помислим заедно на какво първенство България и Турция могат да направят съвместно домакинство”, обърна се Кралев към турския си колега.

Красен Кралев изтъкна, че България ще бъде домакин на последната квалификация по борба за Олимпийските игри в Токио през месец април тази година. “Състезанието ще се проведе в София в най-голямата ни спортна арена. Борбата има специално място в сърцата на турските граждани. Каня делегация от страна на турското министерство на младежта и спорта, за да имаме реална възможност за активна работа между екипите ни след подписването на Меморандума”, каза още българският спортен министър.

В рамките на посещението си в Анкара министър Кралев бе придружаван от българския посланик в Турция Н.Пр. Надежда Нейнски. Българската делегация посети Олимпийски център за подготовка и възстановяване на спортисти, където Красен Кралев разговаря със спортни специалисти и рехабилитатори. Беше договорено български специалисти да посетят Центъра за обмен на опит.

Министър Кралев се поклони в Мавзолея на Мустафа Кемал Ататюрк “Анъткабир”. По време на специална церемония бе поднесен български венец пред Мемориала на Ататюрк.  

ММСММС


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още