Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Станислав Недков-Стъки: Международната ММА федерация дава нашата за пример

Спорт

Станислав Недков-Стъки: Международната ММА федерация дава нашата за пример

Станислав Недков-Стъки: Международната ММА федерация дава нашата за пример - Tribune.bg

Президентът на Българската ММА федерация Станислав Недков - Стъки отговори на въпросите на NOVSPORT по случай 10 години от лицензирането й. Недков награди със специален плакет бившия спортен министър и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Красен Кралев за неговото добро отношение към ММА през годините.

- Г-н Недков навършват се 10 години от издаването на лиценза на ММА федерацията. Каква е вашата равносметка?  

Да, в края на 2023 година, БФ ММА навърши 10 години от своето учредяване. Равносметката, която заедно с колегите направихме за този период показва, че е свършена огромна по обем работа, както по узаконяването на цялата структура, така и по въвеждането на ред и правила, по които да се развива пълноценно нашия спорт в чисто спортно-технически план. През 2013 година учредихме БФММА със 7 клуба, днес вече нашите членове са 30. Обединихме всички юридически регистрирани клубове в страната, работещи с деца в различни възрасти- от подрастващи в ранна детска възраст до по-големи възрастови групи . Започнахме да работим в няколко посоки-не само като спорт за високи постижения, но и като възможност за масов спорт. Водени от Закона за физическото възпитание и спорта, изготвихме Наредби, Правилници, Кодекси и др. нормативни документи, които да вкарат ред в хаоса и безпорядъка, в който се губеха. Придобихме членство в Международната ММА федерация IMMAF, което от своя страна даде правото на наши състезатели да участват на европейски и световни първенства. Това доведе до масовост в нашите клубове и накара хиляди млади хора да мечтаят за участие на голям спортен форум. Успяхме да включим изучаването на ММА в учебната програма на Национална спортна академия и вече имаме първите дипломирани треньори по ММА, които могат да упражняват своята професия навсякъде където пожелаят по света. Щастлив съм, че с Божията помощ успяхме да постигнем тези и още много други успехи, с което да изпълня на 100% заложеното от мен в управленската ми програма за първите 10 години на БФММА. Най-добрата оценка за моята работа я дадоха нашите членове, които в средата на 2023 ме преизбраха, като председател за нов трети мандат с пълно единодушие.

Как се стигна до лицензирането ви през 2014 година?

През 2013 все още бях действащ боец в най-голямата ММА организация в света - UFC. Тогава нямаше федерация, нямаше спонсори, нямаше кой да плаща за лагери, екипировка, треньорски щаб и т.н., Всички тези предизвикателства и нужди посрещах със собствени средства. Срещите ми със спортисти от други страни показваха, че за да се развива успешно и на световно ниво една федерация, тя трябва да бъде подкрепена от държавата. Само личен ентусиазъм не е достатъчен. Нужен беше официялен лиценз и подкрепа от страна на държавата. Като активен спортист, осъзнавайки всички трудности, които изпитват състезателите, реших да направя опит за обединение на ММА обществеността по онова време, да учредим спортна организация и да кандидатстваме за лиценз в Министерство на младежта и спорта. Моят състезателен път по онова време вече беше към своя край, но можех да предам опита си на по-младите състезатели.но този лиценз щеше да открие големи възможности за младите бойци, които вървяха по моите стъпки и щеше даде перспектива за развитие на поколения млади българи след нас. Слава Богу, че успяхме. Благодаря на всички, които през 2013 повярваха в мен и моята визия как трябва да изглежда и да се развива нашия любим спорт. Благодаря им, че вече повече от 10 години не спират подкрепят моите на моменти свръх амбициозни идеи. Създадохме страхотна машина и силен отборен дух, които и занапред ще ни водят към нови спортни върхове.  

-Какви са най-големите успехи с които се гордеете?  

Не обичам думата “горд”, защото гордостта е грях. Всичко каквото постигаме се случва с Божията помощ и благоволение. Към изброеното дотук, трябва да добавим 510-те медала извоювани от състезателите на БФММА от световни, европейски и балкански първенства, от 2015 година неизменно сме отборен шампион на Балканите, всяка година имаме поне един световен и европейски шампион. Само през календарната 2023 година нашите бойци успяха да извоюват 10 медала от световно първенство, в това число и световната титла на Мартин Петков от Световното първенство за кадети до 16 години в Абу Даби, ОАЕ. Успяхме да проведем по блестящ начин домакинството на две големи първенства в България - Европейско първенство за мъже и жени през 2017 година, на което успяхме да извоюваме и отборната титла между 32 страни участнички. Както и домакинство на Световно първенство за момчета, кадети и юноши в един много труден период в разгара на ковид кризата през лятото на 2021, на което спечелихме 7 медала и да се класираме сред най-добрите в света в отборното класиране. Въпреки всички тези големи спортни успехи, мисля, че най-големият успех на БФММА е, че успяхме да спасим от улицата и пороците хиляди деца и младежи, да ги вкараме в спортната зала, да ги научим на родолюбие, трудолюбие и постоянство, както и, че със своите умения трябва да бъдат в услуга на обществото. 

Популярен ли е вашият спорт и какво правите, за да привлечете нови състезатели?

Фактът, че всяка година нашите членове се увеличават и състезателите на организираните от нас първенства и турнири стават все повече и повече, говори за популярността и нарастващият интерес към ММА. Само преди няколко дни в Благоевград проведохме Държавно първенство и квалификация за предстоящите международни състезания през годината. Имахме рекорден брой участници и изключително оспорвани битки, които изправяха многократно на крака препълнената зала “Скаптопара”. Имаме изготвена 4-годишна стратегия за развитие на ММА, по която се работи вече втора година и резултатите към днешна дата показват, че тенденцията е положителна.

Какви са най-големите проблеми, които трябва да решавате?  

Едва ли ще изненадам някого, като кажа, че парите за спорт и култура никога не стигат. Само 0.09% от БВП отделя страната ни за спорт, което ни нарежда на последно място в ЕС. Недостатъчното финансиране води до невъзможност голяма част от федерациите и клубовете да изпълнят заложените в годишните си проекти дейности, което демотивира треньори и състезатели. През втория мандат на министър Кралев се направи много по отношение на модернизирането на спортната инфраструктура и изграждането на нови тренировъчни зали. Мисля си обаче, че е крайно време законодателната власт да помисли върху въвеждането на данъчни облекчения за фирми подпомагащи българския спорт. Това ще облекчи натоварването върху бюджета и ще даде предвидимост и допълнителен тласък на спорта.  

Как работите с международните структури и подобни федерации в чужбина?  

Често БФММА е давана за пример сред 120-те национални федерации членуващи в Международната ММА федерация (IMMAF). Двете големи първенства, на които бяхме домакини през 2017 и 2021 година и до днес са образец, който всеки домакин трябва да следва. Финансовата дисциплина и липсата на стотинка задължение, също е едно от постиженията на ръководството на БФММА, които често коментираме с колегите от IMMAF.

 За 10 години работихте с доста министри на спорта, каква е вашата оценка за тях?  

Съвсем откровено мога да кажа, че най-подготвен и най-полезен на българския спорт от всички министри през годините беше Красен Кралев. И това между другото не е никак случайно. Той е човек с дългогодишен управленски опит, като президент на футболен клуб, ръководил е голям собствен бизнес, идва от спортните среди, като национален рекордьор в леката атлетика и тн. Биографията и качествата говорят за експертизата на Красен Кралев, а резултатите от неговото управление го правят най-успешния спортен министър на прехода.

- Какво бихте пожелали на състезателите, треньорите и деятелите във вашия спорт?  

Пожелавам на всички колеги никога да не губят пламъка и страстта си в работата си с децата и младежите. Колкото и да е трудно понякога, трябва винаги да помним, че това, което правим е инвестиция в бъдещето на България. Нека бъдем единни и с общи усилия да продължим да радваме с успехите си българския народ.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети