Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Стилиян Гроздев спечели трета европейска титла за България

Спорт

Стилиян Гроздев спечели трета европейска титла за България

Стилиян Гроздев спечели трета европейска титла за България - Tribune.bg

Стилиян Гроздев триумфира на Европейското първенство по вдижане на тежести в Москва в категория до 61 кг с двубой 296 кг.

21-годишният българин респектира конкуренцията още в изхвърлянето с трите си перфектни опита на 130, 134 и 136 кг, с което си осигури златото в движението. След почивката Стилян имаше трудности на първата тежест 156 кг, но във втория с огромни усилия и воля вдигна 157 кг, а в третия покори с класа 160 кг. Това бе достатъчно за златото в двубоя и среброто в изтласкването след германеца Джон Мау със 162 кг. Среброто в крайното класиране бе за грузинеца Шота Мишвелидзе с 290 кг, а бронзът за турчина Ферди Хардал с 287 кг.

Стилян Гроздев е възпитаник на изключително продуктивната напоследък русенска школа в щангите с треньори Кръстина и Радослав Атанасови. Първият му голям успех бе среброто на европейското до 20 г. в Клейпеда (Литва) през 2015 г. Година по-късно спечели две евро титли – при 17-годишните в Томисл (Полша) и при 20-годишните в Ийлат (Израел). През 2017 е със сребро в изтласкването от континенталното първенство при мъжете, а следващата година вече е вицешампион и в двубоя от еврошампионата за мъже в Букурещ и 14-и на световното в Ашхабад. Преди две години спечели сребро на европейското за 20-годишни в Букурещ и грабна златото на олимпийския квалификационен турнир в памет на Наим Сюлейманоглу в Газиантеп (Турция). Миналата пролет стана шампион и на олимпийския преодолимпийския турнир за Световната купа в Малта.

Вчера, в дебютния ден на шампионата, България стартира със злато на Надежда Мей-Нгуен и сребро на Ивана Петрова в при най-леките в кат. 45 кг, а по-рано днес Ангел Русев грабна титлата с еврорекорд за юноши в изтласкването на кат 55 кг. Така и тримата представители на русенската школа спечелиха три златни медала. България води във временното класиране по нации със 7 златни 1 сребърен и еден бронзов медали.

Междувременно с двубой 187 кг Мая Иванова се нареди 9 в кат. 55 кг.

Първите български шампиони и медалисти от европейското по щанги в Москва се прибират в София утре, понеделник, с полет през Истанбул, който се очаква на Терминал 2 в 20.35 ч. Сред тях ще бъдат златните Надежда Мей-Нгуен, Ангел Русев и Стилян Гроздев и сребърната Ивана Петрова.

Утре на европейското в руската столица ще се представят двама наши щангисти. В кат. 67 кг ще вдигат Валентин Генчев и синът на бронзовия олимпийския медалист от Атланта 1996 Севдалин Минчев - Петър Ангелов.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати