Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Стилиян Петров за Конгреса: Промяната идва!

Спорт

Стилиян Петров за Конгреса: Промяната идва!

Стилиян Петров за Конгреса: Промяната идва! - Tribune.bg
Снимка:

Бившият капитан на националния отбор и част от екипа на Димитър Бербатов за ново ръководство на БФС Стилиян Петров даде специално интервю за Дарик радио. В него легендарният халф говори за предстоящия конгрес на централата, който е насрочен за март, за развитието на родния футбол, както и представянето на националния тим.

"Всичко е наред. Имах доста пътувания заради ангажименти към УЕФА, сега съм със семейството си и чакаме коледните празници. В момента във Великобритания се обмислят рестрикции, водят се преговори за отмяна на мачове. Всичко ще се реши в следващите 48 часа. Клубовете искат първенството да се отложи до 9 януари".

"Конгресът през март ще бъде изборен. Говорим с клубовете вече какво следва след март месец, как ще работим за развитието на българския футбол. Това е много важно. Когато подехме тази инициатива бяхме с огромна енергия. Една такава промяна изисква много борба и търпение. Зад нас имаме силна подкрепа както от клубовете, така и от футболните хора. Те вече го усещат. Скоро ще имаме ново ръководство, което ще работи за развитие на футбола на всички нива. Вече няма да се взимат решения по телефона от нетрезвомислещи хора. Всички виждаме какво не е свършено, какво е нивото на футбола у нас".

"Клубовете вече виждат как работи БФС. Дори и в момента подлагат на натиск клубовете, в които да потвърдят, че са доволни от работата на централата. Конгресът ще бъде изборен и ние се готвим за промяната. Тях ги е страх да се стигне до нов изборен конгрес. На последния се измъкнаха през задната врата, но вече знаят, че промяната идва. Това го виждат клубовете".

"Когато е една организация има конкурс за дадена позиция се викат доста хора, от които да бъде избран най-добрият. В момента в БФС се назначават хора без конкурс. Няма нищо обявено на официалния сайт. Как се избира кандидат? От кого се назначава този човек? Ние не сме наясно с качествата му и дали ще свърши работа. Трябва прозрачност. Каква е процедурата за назначаване на национален селекционер? Какъв е процесът, кой взима тези решения? После се чудим защо футболът ни е на това ниво. Всичко е за лични облаги".

"Трябва да се работи, да се изисква. Трябва чиста философия, методика, начин на работа. Този процес го няма в българския футбол. Четох внимателно интервюто на Борислав Михайлов за това, че националният отбор има възможност да си разгърне потенциала. Това идва от президента на БФС и е начело на родния футбол. Той казва, че можем да си развием потенциала срещу Грузия, Гибралтар и Северна Македония".

"Говори се, че много клубове няма да започнат пролетния полусезон и не се съмнявам в това, тъй като нищо не е координирано. Футболният съюз е орган, който да контролира и да прави така, че футболът да се развива. БФС се изтъква, че е осигурил чартъри, база и храна на националния отбор. Футболът вече далеч пред нас. Ние искаме да направим правилните промени. Ние сме го виждали как се работи, как се процедира, как се прави стойностен продукт. В момента ние сме на дъното. Един добър ръководител никога не си дава оценка. Тя идва от това, което си постигнал. Когато не си постигнал нищо, почваш да си даваш оценки".

"Ние искаме да работим за доброто на българския футбол. Затова и работим за промяната. Омръзна ми да обсъждаме, че сме на дъното, но не се работи, за да отлепим от него и да постигнем нещо. Вече и родители и децата не вярват в процеса и начина на работа. Тогава идва най-големият проблем. Системата вече не работи. Структурата е с остаряло мислене, вече никой не вярва в тази система. Начинът на контрол, начинът, това, че се изисква да подпишеш декларация, защото нещо ще стане. Промяната е за всички, не само за един".

"Когато започнахме много хора ни казваха, че нямаме шанс и ще ни отвеят. Сега отново отиваме на конгрес и там ще стане промяната. Хората вече виждат алтернативата. Футболът стана бизнес, хората печелят пари. В България е обратното - наливат се пари, без да има печалба. Защото няма стратегия. Важното обаче е да се дават оценки. Чувам, че ръководството на БФС било изненадано, че на мачовете се издигат лозунги срещу тях и ги псуват феновете. Когато си загубил вярата на феновете е много трудно. Колкото и да заблуждавах хората, че работиш - всеки може да си направи преценката".

"Феновете са барометъра на случващото се. Него няма кой да го притесни, да го натисне. Той отива и си прави изводите. Промяната понякога е плашеща, но клубовете трябва да знаят, че ще бъдат независими, че няма да са под натиск, да им се обаждат по нощите да ги карат да подписват лист хартия. Това е застаряло мислене. Ние сме в голям застой", заяви Петров.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (4)

Габи Стилян изплю камъчето, защо толкова той и Бербатов упорито се борят за БФС-да печелят пари. Тяхната подмяна ще бъде още по-трагична от тази на новите управляващи политици. Смята, че здравето е много по-важно от печалбарството. Живота го е доказал.
18.12.2021 09:10 / Отговор
Габи Стилян изплю камъчето, защо толкова той и Бербатов упорито се борят за БФС-да печелят пари. Тяхната подмяна ще бъде още по-трагична от тази на новите управляващи политици. Смята, че здравето е много по-важно от печалбарството. Живота го е доказал.
18.12.2021 09:10 / Отговор
Вик Цьрвул хващаи пьтя за Англия,не искаме да ти гледаме грозната физиономия
18.12.2021 18:11 / Отговор
Мина Футболът е една тъпа игра с топка. Никога няма да разбера защо събира толкова хора, които викат , псуват, реват или се радват , че една ритната топка е влязла в една мрежа. Накрая много често се сбиват или изпочупват седалките на стадиона.Луди ли са тези хора , че и конгреси да правят.
18.12.2021 19:12 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати