Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Стойка Кръстева е "Спортист на годината" на Българската федерация по бокс

Спорт

Стойка Кръстева е "Спортист на годината" на Българската федерация по бокс

Стойка Кръстева е Спортист на годината на Българската федерация по бокс - Tribune.bg
Снимка:

Новината обяви президентът на централата Красимир Инински на пресконференция в столицата.

През август Кръстева спечели олимпийската титла по бокс в категория до 51 килограма, като стана първата българка с медал от олимпийски боксов турнир. С оглед на постижението и наградата, която ще и бъде връчена от БФБокс, е напълно очаквана.

"Вътрешно се чувствам много щастлив. Обикновено на пресконференции говорим за състезания и за очаквания, има напрежение, но сега съм много спокоен и щастлив. През изминалата година спечелихме не само олимпийската титла, но и общо над 100 медала от световни и европейски първенства във всички възрастови групи. Това няма как да не ме радва, както и фактът, че имаме 1500 регистрирани боксьори в цялата страна", каза Инински.

"Да, съжалявам, че не успяхме да вземем медал и при мъжете отсветовното първенство, но съм сигурен, че отборът ще става все по-добър с увеличаването на конкуренцията. Уилиам Чолов и Радослав Росенов ще бъдат много добри попълнения за тима", добави Инински.

Той каза, че за него не са важни краткосрочните цели, а това "да се работи в екип и да се развива боксът в България".

"Какъв е бюджетът от министерството на спорта, това не ме интересува. Да, няма да е лошо той да се увеличи, но това е на заден план. Много по-важно е да работим, защото само така ще можем да постигнем резултати и на следващата Олимпиада в Париж. Дълбоко се съмнявам, че боксът ще бъде изваден от олимпийската програма. Но е ясно, че трябва да има промени. Най-големите забележки на МОК са към съдийството и липсата на прозрачност. Всички стари лица трябва да бъдат заменени да се открият нови. Знам, че АИБА работи по този въпрост. Ние, като федерация, само се съобразяваме с изискванията на АИБА", каза още Инински.

Олимпийската шампионка Стойка Кръстева заяви, че постигането на успехи в бокса не се случва от вчера за днес и резултатите и са плод на много труд.

"Това е труд цял живот. Не може да почнеш да тренираш днес и утре да искаш да бъдеш шампион. Но зад моите успехи се крие трудът на страшно много хора. Без усилията им, това нямаше да се случи. Тук искам да похваля и г-н Инински за помощта, която ни оказва. Преди да дойде той ми се е случвало да отида във федерацията и да се моля да ме изпратят на световно първенство, на което ми бе отговорено, че първенството е започнало вчера. Сега ситуацията е друга и може да се мисли само за тренировките. Този медал, който спечелих, той е за цяла България", коментира Кръстева.
Тя добави, че се надява, че ще бъде избрана и за "Спортист на годината" на България.

"Иска ми се да стана "Спортист на годината", но знам, че в тази пандемична обстановка може и да няма церемония. Надявам се обаче, че тя ще се проведе и ще мога да получа тази награда. Бих искала да завърша състезателния си път по този начин, защото всеки спортист мечтае за тази награда", добави още 36-годишната Кръстева, която обяви края на кариерата си след спечелването на олимпийската титла.

В момента Кръстева прави първи стъпки като треньор в клуб Локомотив София, за който се състезаваше доскоро.

"Виждам много талантливи и трудолюбиви деца в залата. Но това няма да има никакво значение, ако не успеем да ги задържим в бокса. Това е много тежък спорт и изисква много лишения, затова работата както на треньорите, така и на ръководителите е много важна. Моето лично желание е да пренеса опита, който имам, на младото поколение", добави тя.

Нейният наставник Борислав Георгиев разкри, че в момента в клуба тренират над 20 деца, а в спортното училище има други 103, които се занимават с бокс и двете зали, с които разполагат, са пълни постоянно.

"Вече имаме и втора зала, която е пълна с дечица. Когато мечтите се следват, те се сбъдват. Ако искаш да станеш олимпийски шампион, трябва да започнеш веднага след края на предишния цикъл. С подготовка от няколко месеца няма как да стане. Всички страни се готвят и силите в бокса са много изравнени. Показателно е, че страна като Франция не взе медал на Олимпийските игри в Токио", каза Георгиев.

За следващата година президентът на федерацията Красимир Инински си пожела медали от европейските първенства за мъже и жени, както и от световното за жени. Той си пожела и силно представяне на европейските първенства при подрастващите.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети