Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. СТРАХОТНО! Световна титла за България по вдигане на тежести (СНИМКИ)

Спорт

СТРАХОТНО! Световна титла за България по вдигане на тежести (СНИМКИ)

СТРАХОТНО! Световна титла за България по вдигане на тежести (СНИМКИ) - Tribune.bg

Красен Кралев: Гордея се, че варненец стъпи на световния връх, инвестициите ни в инфраструктурата на този спорт вече дават резултати

България спечели злато и втори медал на продължаващото в Ташкент (Узбекистан) Световно първенство по вдигане на тежести за младежи до 20-годишна възраст.

С 403 кг Христо Христов грабна титла в двубоя, победи и в изтласкването, като заслужи и сребро в изхвърлянето на кат. до 109 кг.

Българинът преодоля без проблем стартовата тежест от 180 кг, после не успя на 186, но в третия си опит закова над главата си 187 кг.

Това му бе достатъчно за среброто в движението, на 2 кг след украинеца Богдан Хоза, който трябваше да подобри световния рекорд за младежи за да поведе във временното класиране.

В изтласкването обаче с 211 кг българинът зашемети конкуренцията още в първия си опит и показа кой е господар в категорията. Титлата в двубоя и във второто движение бе подпечатана с втори перфектен опит на 216 кг и трети за публиката, макар и без успех на 223 кг.

С 402 кг Богдан Хоза се задоволи със среброто, а бронзът бе за руснака Данил Вагайцев с 387 кг.

Христо Христов, е представител на варненската школа с личен треньор Живко Николов. Все още тийнейджър варненецът е европейски вицешампион за мъже от Москва през април, където само един кг не му стигна за златото. Той грабна титлата при 20-годищните в Букурещ през 2019-а, същата година спечели бронз на световното в изхвърлянето във Фиджи.

През 2018 г. стана олимпийски вицешампион за младежи в Буенос Айрес и се върна със злато от европейското за юноши до 17 г. в Милано. Година по-рано стана шампион на континента в първенството до 17 г. в Прищина, а миналата пролет извоюва златото на предолимпийския турнир за Световната купа в Малта.


По-рано днес деня другият ни представител на първенството Васил Маринов спечели сребро в двубоя и в двете движения на кат. 102 кг.

Така равносметката на България от световното в Ташкент е злато и сребро в двубоите плюс злато и три пъти сребро в отделните движения.

Българските шампиони се завръщат от Узбекистан с полет през Истанбул, която се очаква на Аерогара София Терминал 2 утре, понеделник в 20:35 часа, а своевременно доскорошният спортен министър Красен Кралев честити титлата на Христов с коментар в социалната мрежа „Фейсбук“, който публикуваме без редакторска намеса: 

„Горд съм, че един млад варненец стъпи на световния връх в щангите! Христо Христов спечели безапелационно титлата в категория до 109 килограма на първенството за младежи до 20 години. С двубой от 403 килограма той изпревари с 1 Богдан Хоза от Украйна. Съжалявам, че не успя в последния си опит в изтласкването да подобри и световния рекорд, като опита щанга от 223 килограма. А в категорията участва дори братът на безспорния номер 1 в този спорт Лаша Талахадзе - Акаки. Страхотно се представи и сливналията Васил Маринов в категория до 102 килограма. Той извоюва среброто.  Поздравявам и личните им треньори Живко Николов и Станимир Колев за невероятния успех, както и националния треньор Иван Иванов. Инвестициите, които направихме в последните 5 години в инфраструктурата на този спорт започнаха да дават своите резултати!“


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Едуард Петров - Едо Това е добре, даже отлично! Сега е време, да заемем призово място и по Духовност, морал и нравственост! Тъй като Съзнанието определя Битието!
31.05.2021 16:44 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети