Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Светът е Олимпиада от днес!

Спорт

Светът е Олимпиада от днес!

В 14:00 българско време официално ще бъдат открити 29-те Летни олимпийски игри в японската столица Токио.

Както е известно, за първи път в историята на модерните Игри церемонията по откриването ще протече без присъствието на публика, какъвто ще е и случаят на всички състезания от програмата на Токио 2020, като причината затова е пандемията от коронавирус.

Именно заради нея Игрите бяха отложени с една година и по този начин те стават първите в историята, които ще се проведат в нечетна година.

Основното опасение на домакините остава здравето на атлетите, съдиите и другите официални лица. Токио ще бъде под извънредно положение и по време на двуседмичната надпревара от 23 юли до 8 август. В последните броят на заразени с коронавирус в Олимпийското село се повишиха, което създава допълнителни тревоги.

Делегацията на Гвинея пък се оттегли от участие заради вируса, а по-рано през април Северна Корея обяви, че няма да пусне атлетите си в Токио, за да не рискува тяхното здраве. Публичното мнение за Олимпиадата също не беше от най-положителните – по-голямата част от местното население бе или за ново отлагане на форума, или за отмяна на Игрите.

Олимпиадата обаче продължава да бъде разтърсвана и от скандали, които доведоха до уволнения и оставки. Бившият шеф на Токио 2020 Йоширо Мори подаде оставка поради сексистки коментари и бе заменен от Сейко Хашимото. В последните дни композитор за откриващата церемония – Кейго Оямада, се оттегли заради стари интервюта, в които заплашвал свои съученици с увреждания. Режисьорът на церемонията за старт на Игрите Кентаро Кобаяши подаде оставка заради осмиване на Холокоста и антисемитски шеги.

Въпреки всичките перипетии Игрите започват днес, макар и с година закъснение и при закрити врати. Остава само да се надяваме те да протекат гладко и най-вече да се насладим на хилядите спортисти, които очакват с огромно нетърпение да покажат своите умения пред целия свят!  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още