Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. ТЪЖНА НОВИНА! Почина легендата на българския спорт Цено Ценов

Спорт

ТЪЖНА НОВИНА! Почина легендата на българския спорт Цено Ценов

Министър Кралев: Напусна ни един достоен човек, който посвети живота си на спорта

Една от големите легенди на българския спорт - Цено Ценов, почина днес на 80-годишна възраст. Ценов бе един от най-успешните ръководители на европейската борба, като я управляваше в продължение на 24 години. Загубата му е огромна за родния спорт и това бе отчетено и от министър Красен Кралев. Ето какво написа той в профила си във Фейсбук: 

"С голямо прискърбие научих вестта за кончината на Цено Ценов. Напусна ни един достоен човек, който посвети живота си на спорта. Напусна ни мой приятел и голям спортен ръководител. Цено Ценов беше мъдър човек, балансьор, ерудит и администратор от най-високо ниво с огромен опит, доказан авторитет в световната и европейската борба. Уважаван навсякъде той допринесе за имиджа на българския спорт. За него моралът и достойнството бяха сред водещите ценности за човека. Напусна ни личност, която може да служи за пример на всяко едно поколение.

Цено Ценов управляваше дейността на Европейската федерация по борба в продължение на 24 години. През петте си мандата като президент той работеше неуморно за развитието на любимия си спорт, като беше фактор в централата още от нейното основаване през 1978 г. През 2002 г. Ценов беше избран и на ръководна позиция в управата на Международната федерация по борба, за да заеме по-късно и поста вицепрезидент.

Цено Ценов беше сред авторитетите на ръководни постове и в българския спорт. Бивш председател на Българската федерация по борба, дългогодишен член на Българския олимпийски комитет и изпълнителен директор на Фондация "Български спорт”. В началото на тази година имах честта да му връча най-високото държавно отличие в областта на спорта - “Венец на победителя”, като доказателство за огромната заслуга, която има към развитието на родния спорт.

Изказвам най-искрените си съболезнования на семейството и близките на Цено Ценов. Загубата на личност от неговата величина предизвиква огромна скръб. Напусна ни един от най-големите деятели на българския спорт. Поклон пред светлата му памет!"  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още