Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. „Треньор на шампиони“ Михаил Андреев: Родителите трябва да имат повече вяра в нас

Спорт

„Треньор на шампиони“ Михаил Андреев: Родителите трябва да имат повече вяра в нас

Треньор на шампиони Михаил Андреев: Родителите трябва да имат повече вяра в нас - Tribune.bg
Снимка:

Следващият ни герой в рубриката „Треньор на шампиони" е Михаил Андреев. Под негово ръководство Диан Недев стана шампион на Държавното първенство до 18 години. За целите до края на сезона и за проблемите на тенисистите в по-малките възрасти, Андреев говори пред сайта на БФТенис.

- Как оценявате нивото на Държавното първенство?

- Нивото беше високо. Имаше доста добри момчета. Всички играха силно.

- Този шампионат може да се счита за една от последните стъпки към професионалния мъжки тенис. Близо ли е до него Диан Недев?

- Близо е, но ще трябва да положи още много труд, защото тази крачка е най-трудна. Трябват много турнири. Но тази зима той работи здраво и резултатът се видя. Започна да участва и в повече мъжки турнири.

- Каква програма предвиждате за следващите месеци?

- Вече много трудно се влиза в мъжки турнири заради новата ранглиста. В повечето от тях има по 30 чакащи извън схемата, който са с точка за ранглистата, а Диан все още няма такива. Именно заради това предвиждам повече от веригата на ITF за юноши. Надявам се да му се даде възможност на турнирите за мъже, които ще се организират в България.

- В момента Диан е на 484-а позиция в ранглистата при юношите. До къде трябва да прогресира, за да получи шанс за мъжките турнири?

- Трябва да бъде в първите 100 и ние това сме си го поставили като цел до края на годината. Това е абсолютно реално за неговото ниво, защото има доста победи над такива състезатели. Просто трябва да ходим по такива силни турнири, но пак всичко е свързано със средства. Но иначе като ниво и физика Недев е готов да направи тази крачка. Много е борбен, а и в последно време доста си изчисти главата.

- Какво променихте в играта му в сравнение с миналата година, когато стана втори на Държавното?

- Пооправи си бекхенда. Доста поработихме и върху сервиса. Взима топката по-рано и е по-агресивен. Играта на мрежата също се подобри, защото с неговата агресивна игра трябва да влиза напред в корта. Хубавото е, че започва да го прави и му се получава доста добре.

- Освен Недев кои са тенисистите, с които работите?

- Това са Драгомир Драганов, Димитър Симеонов, Мартин Димитров, помагам на Алекс Лазаров, когато си е в България. Такава е ситуацията и с Даниела Димитрова. В нашия клуб се получи една много добра атмосфера с доста добри момчета и процесът върви прекрасно. Естествено това нямаше да стане без помощта на Цветомира Иванова и Николай Иванов, които са ми колеги и с тях изпипваме детайлите в играта на всеки един състезател.

- Забелязвате ли засилване на интереса към тениса не само на професионално ниво, но и при аматьорите?

- Разбира се. Доста хора играят. Интересът расте и това си личи по кортовете, които са пълни постоянно. Има любители, както и деца, които тепърва започват. Има желаещи, но въпросът е да работят, а не само да стоят с телефоните в ръка. Има много деца, които играят тенис, но все по-рядко се намират такива, които са готови да минат през целия труден и дълъг път до професионалното ниво. За да станеш добър тенисист, трябва да започнеш на време и в един момент след 14-15-годишна възраст трябва да избереш – учене или отдаване на спорт. И родителите трябва да имат повече вяра на треньорите и да бъдат малко по-търпеливи, за да не изхабят децата си чисто психически. Защото гледам при 12-годишните има свръхамбициозни родители, които дори да са добри децата, са недоволни и ги обременяват. С този натиск, децата започват да намразват спорта.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети тенис, БФТенис

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети