Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Триумф за златните момичета на Световната купа по художествена гимнастика – 9 отличия за грациите

Спорт

Триумф за златните момичета на Световната купа по художествена гимнастика – 9 отличия за грациите

Триумф за златните момичета на Световната купа по художествена гимнастика – 9 отличия за грациите - Tribune.bg
Снимка:

Ансамбълът приключи участието си в първия важен турнир в годината на олимпийските игри с пълен златен комплект

Триумф за българските гимнастички на финалите на Световната купа по художествена гимнастика. Нашите момичета завоюваха цели девет отличия на първенството.

Големият победител в София без съмнение е ансамбълът на България.

След като вчера спечелиха златото в многобоя, днес грациите отново представиха своите съчетания-шедьоври блестящо и безапелационно заеха първото място и в двата финала – на топки и на бухалки и обръчи.

Така момичетата на Весела Димитрова - Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова, приключват участието си в първия важен турнир в годината на олимпийските игри с пълен златен комплект!

Въпреки че в София не пристигнаха едни от основните им конкурентки, а именно националните отбори на Русия и Италия, с майсторските си композиции и безупречно изпълнение, българките направиха категорична заявка, че ще бъдат едни от претендентките за Олимпийската титла. Желаем им го от сърце! Още повече именно златният олимпийски медал все се изплъзва на България през годините в този толкова традиционен и силен за страната ни спорт.

През 1988 година с дебюта си на олимпийските игри Адриана Дунавска печели сребърен медал в борба с Марина Лобач и Александра Тимошенко (и двете от СССР). Всъщност не и достига една десета за златото.

Едно от най-големите разочарования за българската художествена гимнастика е през 1996 година, на Олимпиядата в Атланта, когато след две световни титли,  ансамбълът ни има всички шансове да стане първи, но си тръгва със сребро. Тогава испанките под ръководството на българката Емилия Бонева печелят златото и триумфират като олимпийски шампионки. Парадоксът е, че нашите момичета играят без грешка и имат еднакъв резултат с Испания, но по-ниската оценка в изпълнение им отрежда второто място.     

В „Атина 2004“ ансамбълът ни отново печели медал, този път бронз.

През 2016 година в Рио голямам фурор правят Михаела Маевска, Ренета Камберова, Любомира Казанова, Цветелина Найденова и Християна Тодорова, които с чудесна игра стигат също до бронза, макар че заслужават много повече!

Съчетанието на родните грации на пет топки днес бе оценено с 39,800 точки. Втори се нареди съставът на Япония с 39,700 точки. Трета е Русия с 33,550. Трябва да направим уточнението, че на това първенство Русия не се яви  с официалния си отбор, а с ансамбъл от Санкт Петербург.

За съчетанието си с обръчи, в което направиха много промени, нашите момичетата заслужиха 39,750 точки. На Световната купа в София те представиха композицията в този вариант едва за първи път. Грациите показаха и новите си трика. Сложното съчетание, с което те ще атакуват и медалите на олимпийските игри, е по музика от балета „Спартак“ на Арам Хачатурян, а момичетата успяха да пресъздадат гениално, с вдъхновяваща хореография всяка емоция и детайл от този класически сюжет.                                                               

На второ и трето място на този уред се наредиха съответно ансамблите на Япония (35,800 точки) и Азербайджан (33,450 точки).

Боряна Калейн и Катрин Тасева също донесоха радост за България. Освен трите златни медала на ансамбъла, индивидуалните гимнастички завоюваха още 6 отличия. Боряна Калейн спечели злато на обръч, бухалки и лента, сребро в многобоя и бронз на топка. Катрин Тасева е бронзова медалистка на бухалки.

Така равносметката за България от Световната купа по художествена гимнастика в София е 6 златни, 1 сребърен и 2 бронзови медала! Чухме химна на България цели шест пъти!

Това показва само едно – българските гимнастички пишат история, те отново накараха цяла България да се гордее с тях, да си спомни славните времена на българската художествена гимнастика и да мечтае за още титли и най-вече Олимпийско злато!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп